Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Biliyorum halk henüz EXPO ile yeterince bütünleşmedi. Konuya genel olarak “loto” gibi bakıyoruz. ‘Kazanırsak güzel şeyler olacak ama şimdi bizim büyük geçinmek gibi sorunlarımız var’ diyor İzmir halkı... Ve haklı.

Ancak bizler, konunun kent için önemini bilenler, gelişmeleri takip edenler için de Kasım 2013’e kadar her geçen gün önemli.
Bir Yürütme Komitesi seçtik daha Yürütme Komitesi’nin kendisini yürütemedik. Bilindiği üzere Başkan da dahil üç isim istifa etti.
Yürütme Komitesiz işler bir şekilde yürüyor, çünkü altyapı sağlam kuruldu, Hükümet kanadı sağlam oluşturuldu. Diğer kanat yani istifa edenlerin yerine gelecek 3 sivil kesim temsilcisinin 12 Haziran’da gerçekleşecek sunum sonrası belirleneceği söyleniyordu. Gelen duyumlar bu tarihin de beklenmeyeceği yönünde.
Sivil kesimin en büyük temsilcisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu gelişmelerin ardından, ayrılmaların nedenlerine dikkat çekti ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini işaret etti.
Ancak biz de bu sırada sorduk, “Başkan bundan sonra EXPO yönetiminde daha aktif olacak mı” diye.
Yanıt HAVET şeklinde geldi.

Yani hem evet hem hayır...
Evet kısmı şöyle...
Yönlendirme Kurulu’nda 32 kurumdan biri yapılan, ‘Yürütme’de diğer odalarla eşit söz hakkına sahip olmasıyla “tamam o zaman siz yapın” dercesine EXPO’da uzakta kalmıştı.
Ancak şimdi istifaların ardından daha farklı.
Bir kere ilk fark şu; 2020 adaylığında 12 Haziran’daki sunumda yerel adına Aziz Kocaoğlu, konuşma yapacak. Bu konuda Vali Cahit Kıraç’tan gelen teklifi Başkan sonunda kabul etti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve ünlü doktor Mehmet Öz’le birlikte Kocaoğlu da konuşma yapacak. Ancak Başkan doğrudan Yürütme Komitesi’nin başına geçmeyi ise düşünmüyor.
Ancak anladığımız kadarıyla niyeti şu; Büyükşehir temsilen yürütme kurulunda yer alan Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın daha etkin olmasını istiyor. İmza yetkisi de olabilmeli... Komiteye sivil kanatta da tanınan kişilerin olmasından hatta istifa eden kişilerin geri dönmesinden yana. Ama özelikle ayrılanların işaret ettikleri noktaların telafi edilmesi gerekli.

Gelinen nokta şu açıdan çok önemli;
Bundan sonra yeni ekiple yine bir uyumsuzluk, yaşanmasına artık tahammül yok.
Yaklaşık bir 1,5 yıl kaldı. Vali Cahit Kıraç ve Başkan Aziz Kocaoğlu’nun bir arada ve kısa zamanda İzmir için en iyi çözümü bulma gayreti içinde olacaklarına eminim.

Haberin Devamı

Rakamlar yeniden...

Haberin Devamı

Önceki gün torba yasaya eklenen bir madde ile 1 milyon vergi borçlusuna yeniden yapılandırma imkanı getirildiğini yazmış İzmir’de de yaklaşık 55 bin işyerinin bu durumda olduğunu yazmıştım. Ancak yazının bir yerinde genel rakamlarda bir karışıklık yaşanmış. Konuyla ilgilenenler için, rakamları tekrar ve net verelim... İzmir’de yeniden yapılandırmada kalan miktar: İhlal eden mükellef sayısı: 54 bin 233, İhlal eden dosya sayısı: 77 bin 617 Kalan Meblağ: 816 bin 466 TL Ve asıl bir kez daha altını çizelim. Bu yeniden yapılanma”son”un son fırsatı olacak...