Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Genel olarak, sık rastladığım ve hoşlanmadığım tablolardan biri şudur; aynı camiadan insanların birbirine plaket ya da hediye vermeleri. Hele son zamanlarda herkes birbirine plaket veriyor.

Körler sağırlar, durmadan birbirini ağırlıyor. Bu genellemeyi hatırladım çünkü bazen, ender de olsa bunun istisnalar yaşanıyor. “Bu doğru, biri gerçekten takdir etmeliydi” diyorsunuz.

Önceki gün, Manisa’da yaşadığım duygu, buydu.

* * *

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu yılın girişimcisi seçti. Tanıyanlar bilir, MTSO Başkanı Bülent Koşmaz, başkan Hisarcıklıoğlu’nun kader arkadışıdır. Uzun yıllar TOBB yönetiminde birlikte çalışmışlar, Koşmaz’ın Manisa OSB’den olaylı ayrılma sürecinde Hisarcıklıoğlu hep arkasında durmuştur.

Haberin Devamı

Bu kez Koşmaz, Hisarcıklıoğlu’na plaket verdi. Onları izlerken şöyle düşündüm. Bu doğru bir ‘onurlandırma’ oldu. Tespitim ise yılların tanıklığına dayanıyor.

* * *
Hisarcıklıoğlu’nun ilk kez başkan olduğu dönemlerden itibaren uzun süre TOBB genel kurullarını izledim. TOBB Başkanı çoğu konuşmasında ve özellikle Anadolu’da, Hz. Muhammedin hayatından örnekler veriyor. Eşi Hatice Sultan’ın ne kadar iyi bir girişimci olduğunu anlatıyor. “Peygamberimiz dahi yanında çalışmıştı” diyor. Kızların şirketlerin başına geçmesi için babalara sesleniyor. Manisa’da da bu sahne değişmedi, sözleri ilgilenenlerden ve sayısı gittikçe ardan kadın ve gençlerden de büyük ilgi gördü.

* * *

Özellikle Anadolu’yu sık dolaşan başkan, gittiği illerdeki Anadolu kaplanlarının görüntüsünü değiştirmek de istiyor olabilir ama ayrıca biliyor ki, Türkiye her yıl 750 bin kişiye iş bulmak zorunda.

Sonuçta işsizliğin kahrını ise en çok yine kadın ve gençler çekiyor.

Yıllardır TOBB camiasını kendi üzerinde kenetlendirmeyi başaran Hisarcıklıoğlu’nun bu konudaki çabalarını bilen bir kadın gazeteci olarak diyebilirim ki, Manisa’da bu kez doğru çabalar takdir edildi.


VOB’a güçlü destek


Son bir ayda İzmir’in gündemine damga vuran konulardan biri, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın (VOB)İstanbul’a taşınmak istemesi oldu. Sürekli bu konuda yazıp çiziyoruz. VOB’un kentte yarattığı katkı ve 440 milyar TL’lik işlem hacmiyle sinerjisi gerçekten büyük.
VOB Başkanı Işınsu Kestelli ile geçtiğimiz günlerde konuştuğumuzda Ankara’dan yeterli destek göremediklerinden yakınıyordu. VOB’da yüzde 25 hissesi olan TOBB Başkanı’nın İzmir’de bu konuda açıklama yapmaması daha da dikkat çekti. Ancak beklenen sözler Manisa’nın onu da mutlu eden atmosferinin ardından geldi. Hisarcıklıoğlu, Işınsu Kestelli’ye açık destek verdi. “Biz sonuna kadar Işınsu Hanım’ı destekliyoruz. Sayın Kestelli’nin söyledikleri, mücadelesi doğrudur. SPK, Başkanımız da muhakkak çözüm yolu bulacaktır. Ayrıca bu kuruluşların tek çatı altında birleştirilmeye çalışılması da doğru değil.” En azından, Başkentte kağıt üstünde alınan kararlara yine Başkentte itiraz edebilecek, Bakan Ali Babacan ve Başbakanı ikna etme şansına sahip güçlü bir isim İzmir’in arkasında olacak.