Dilek Gappi

Dilek Gappi

dilek.gappi@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Geçmiş yıllara dair, hatırladığım net sahnelerden biridir.. Bir gün, bir hafta ya da bir ay arayla İzmir Ticaret Odası (İTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) ayrı ayrı ödül töreni düzenlerdi.
Şanslı olan Türkiye Odalar ve ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu kapar, bunun üzerine diğer oda da Sanayi Bakanı’nı, o da olmuyorsa bulduğu herhangi bir Bakanı getirmenin peşine düşerdi.
Hizmette, projelerde yeterince görülmeyen yarış, kendini tribünlerde gösterirdi.
Hangi odanın ödül töreni daha görkemli olacak, kim kendinden daha çok söz ettirecek, kim birbirine çalım atacak bunun yarışı vardı.
* * *
Unutalım artık.
Çünkü unutulacak zamana nihayet geldik.
Umarız doğru düşünüyoruzdur.
İzmir, 16 Ocak Cumartesi günü tarihinde ilk kez, yeni ve güzel bir buluşmaya sahne olacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla bu kent, bir ilk’i yaşayacak.
TOBB’a bağlı üç oda, bugüne kadar ayrı ayrı düzenledikleri başarılı üyelere yönelik ödül törenini, bu yıl ortaklaşa gerçekleştirecekler.
Toplamda 2 bine yakın İzmirli firma ödüllendirilecek.
Ödül 2008 yılı için verilecek.
Küresel krizin yüzünü ilk gösterdiği yıldır 2008. Firmaların şokla karşılaştığı, kiminin “kısa çalışma metodu”yla ayakta kalmaya çalıştığı, kimi firmanın eleman çıkarmamak için bin türlü direnmeye başladığı yıl.
İşte o yıl ayakta sağlam duran, vergisini ödeyen, bu yolla ekonomiye kan veren İzmirli firmalar ödüllendirilecek.
* * *
“Sonuçta üç oda, bir ödül töreninde ilk kez biraraya geliyorlar ne var bunda” diye düşünmemek lazım. İzmir’in son yirmi yılda kaybettiklerinde birlikte hareket edememenin payı büyüktür.
Koşullar gerektirdiği için olabilir, çıkarlar birleştiği için olabilir, her ne ise fark etmez, odalar kentin beklentilerine, projelerine birlikte imza atma kararı aldılar. Ankara’ya ilettikleri sorun ya da projelerde üç imza birden kullanmaya başladılar.
Birlikteliği destekleyen başka gelişmeler de var. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası İzmir’e dair önemli projelerde de birlikte hareket ediyorlar.
İzmir’e lojistik merkezi kurulması, yeni fuar alanı gibi konulara TOBB’un maddi desteğini çekebilmek için mücadele ediyorlar. Hatta bu ortak hareket, ileride liman için de etkili olabilir.
Yeni anlayış kapsamında. Hisarcıklıoğlu’nu Cumartesi günü İzmir’in projeleriyle ilgili ayrı talepler değil, ortak ısrarlar bekliyor.
* * *
İzmir Ticaret Odası, EBSO, İzmir Ticeret Borsası da bu gelişmeden mutlu. Bundan sonra kentin projeleri konusunda birlikte hareket edeceklerinde ısrarlılar.
Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ödül törenlerinin birlikte yapılmasının , İzmirlilerin birlik ve beraberliğini göstermesi açısından anlamlı olduğunu belirterek, bu sinerjiden İzmir’in ileriki günlerde daha fazla yararlanacağını özellikle dile getiriyor.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, projelere ortak gözlükle bakacaklarını söylüyor. Aynı mesajları gerekli ortamlara üç oda olarak yayacaklarını belirten Yorgancılar, sanayicilerin sorunuyla ilgili müracatları da Ankara’daki ilgili kurumlara, TOBB’a üç oda imzası ile göndermeye başladıklarını belirtiyor.
Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ise tavrını baştan açık koyuyor. “Projeyi ilk kimin ortaya attığının bir önemi yok. Bundan sonra İzmir’in projesi ise, kente yarar getireceğinden eminsek, alanımızın dışında dahi kalsa ‘bizimdir’ deyip destek vereceğiz” diyor.
* * *
Kim başlattı, ne değişti, kim eski hırsını kaybetti de, İzmir birçok Anadolu kentinin yıllar önceki topyekun mücadele azmine kavuştu artık gerçekten önemi yok. Keşke bu hareket ardına demokratik kitle örgütlerini de, çeşitli meslek örgütlerini de alabilse.
İzmir sesini ayrı ayrı beklentiler için cılız olarak değil, “değişmek istiyorum” diyerek haykırış olarak duyurabilse.
Şimdilik tek ekleyebileceğimiz şu:
Aman nazar değmesin...

Haberin Devamı

2 bin firma ödül alacak
Kentte özlenen tablo, “İzmir Ekonomisi 2008” adıyla önümüzdeki cumartesi saat 14.00’te Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreninde yaşanacak.