Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fikret BİLA

"YAPAY" da dense, hükümetle askerler arasında gözlenen gerginlik, Ankara'da, "27 Mart MGK toplantısı, 28 Şubat gibi olur mu?" sorusunu gündeme getirdi. Başbakan Mesut Yılmaz, "27 Mart'ta MGK'da yeni bir bildiri bekliyor musunuz?" şeklindeki sorumuzu yanıtlarken, şöyle diyor:
- Öyle şey olur mu? Biz imzalamadan nasıl bildiri olacak.
Geçen yıl 28 Şubat'ta olduğunun anımsatılması üzerine de, gülerek şöyle yanıt veriyor:
- Hükümetin geçen yılki hükümet olmadığının farkındasınız herhalde.
Başbakan Yılmaz, bu yanıtından sonra içinde, "asker" geçen sorularımızı yanıtlamaktan özenle kaçınıyor, "siz kafayı bu konuya takmışsınız. İsterseniz özelleştirme anlatayım, bayındırlık hizmetleri anlatayım, milli eğitim veya diyanet anlatayım" diyerek takılıyor.
Hükümetin ömrüne dönük soruları da, yine aynı şaka üslubu içinde yanıtlıyor:
- Daha 6 ay götürürüz. Merak etmeyin.
Başbakan'ın bu sözleri üzerine, DTP lideri Cindoruk, lafa karışıyor:
- Yani dut yeme zamanı geçer.
Devlet Bakanı Cavit Kavak ise, son günlerin moda olan, "2000 planı" yla sohbete katılıyor:
- En az 2000'e kadar iktidardayız. Hatta, 2001'i dahi bulabiliriz. Hacdan sonra Körfez'de yine bir tırmanma olursa, 2001'e kadar da kalabiliriz.
Başbakan Yılmaz, dikkatlerin 27 Mart'a toplanmasının yanlış olduğunu vurguluyor. Başbakan Yılmaz'ın havası son günlerde tırmanan tansiyonun düştüğünü gösteriyor.
DTP lideri Hüsamettin Cindoruk da, tansiyonun düşmesi gerektiğini vurguluyor:
- Bu tarz bir tartışmaya gerek yok. Tansiyonun düşürülmesi gerekir. Bence önemli olan 27 Mart'ta yeni bir kararın çıkmamasıdır. Böyle bir şey olursa, o zaman Türkiye'deki ahenk, yeniden bozulur. Bana göre özen gösterilmesi gereken 27 Mart'taki Milli Güvenlik Kurulu'nda yeni kararlar almaya gerek kalmayacak biçimde ortak zeminde sorunların görüşülmesidir.
Cindoruk, "bir 28 Şubat'a daha gerek yok" demek istiyor. "Eğer, yeni bir 28 Şubat olursa, ahenk bozulur" derken de, hükümetin çekilebileceğini ima ediyor.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de, gerginliğin yapay olduğunu vurguladıktan sonra şöyle diyor:
- Karşılıklı demeçlerle tansiyon yükseltiliyor. Bu yapay bir gerginlik çıkarıyor. Oysa, hükümetin de, askerlerin de gündeminde çok önemli sorunlar var. Ortada, gerginliğe, krize neden olacak bir durum yok."
Ecevit, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in kendisini ziyaretinde, Fethullah Gülen'le ilgili uyarıda bulunduğu yolundaki haber ve yorumlarla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yapıyor:
- Sayın Orgeneral Çevik Bir'in beni ziyaretinin nedeni, askerlikle ilgili bazı yasal çalışmalardır. Ama Sayın Çevik Bir'le ne zaman sohbet olanağı bulsak, bu konudaki kaygılarını dile getirir. Ben de onu teskin ederim. Bu ziyaretinde de yine sohbet sırasında Fethullah Gülen konusu açıldı. Yine kaygılarını dile getirdi. Ben de, daha önceki gibi görüşlerimi söyledim. Ama ziyaretin konusu, bu değildi.
Bülent Bey, Fethullah Gülen'in Vatikan ziyareti ile ilgili olarak, yöneltilen eleştirileri de şöyle yanıtlıyor:
- Ben, Fethullah Gülen'in Vatikan ziyaretinden, çok sonra haberdar oldum. Vatikan'ın Ankara temsilcisini tanımam. Vatikan Büyükelçimizle de bir temasım olmadı.
Ankara'da tansiyonun daha fazla yükselmesi beklenmiyor. Askerlerde de, sivillerde de, "27 Mart'tan bir 28 Şubat çıkmayacağı" beklentisi hakim.



Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr