Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, 5 yıllığına bir kez daha seçilebilmesi için girişilen Anayasa değişikliği için Meclis Anayasa Komisyonu'nun perşembe günü yapacağı toplantıyla resmi süreç başlamış olacak.
Anayasa Komisyonu nasıl bir çalışma yapacak?
Bu soruyu dün Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır'a yönelttik.
Yalçınbayır, Anayasa Komisyonu açısından iki önemli konu olduğunu vurgulayarak şu yanıtı verdi:
"1- Önerilerin birleştirilmesi,2- Gizli oylama,
Komisyon bu iki konuyu karara bağlayacak."
Yalçınbayır, önerilerin birleştirilmesinde tartışılacak hususu da şöyle özetledi:
"İçtüzüğün 35. maddesine göre aralarında maddi ve hukuki rabıta bulunan öneriler birleştirilir. Verilen üç öneri de Anayasa'yla ilgili olduğu için birleştirilmesi normaldir. Ancak şu konu tartışılır: Maddelerin birbirine hizmeti söz konusudur."Yalçınbayır,
"maddelerin birbirine hizmeti"ni de bir örnekle şöyle açıkladı:
"Diyelim ki Genel Kurul'daki ikinci oylamada, 69. madde 320, 86. madde 450 ve 101. madde de 331 oy aldı. Bu durumda 69. madde 330'un altında kaldığı için elenecektir. Kalan 86 ve 101. madde için tek bir oylama daha yapılacaktır. Diyelim ki, bu oylamada da 367 veya daha fazla oy çıktı. Bu durumda 86. madde 101. maddeye hizmet etmiş olur. Bu açıdan komisyonda birleştirme konusu bir tartışmaya neden olabilir."Anayasa Komisyonu Başkanı Yalçınbayır, komisyon toplantısında
"gizli oylama" yapılmasının da gündeme gelebileceğini belirtiyor:
- İçtüzük'te bir değişiklik hazırlığımız var. Genel Kurul'da gizli oylanması zorunlu olan hususların komisyonlarda da gizli oylanmasını öngörüyor. Bu paralellik ilkesinin bir gereği. Bu bakımdan toplantıda oylamanın gizli yapılması da önerilebilir. Bana göre de oylamanın gizli yapılması daha doğrudur. İki açıdan: Birincisi Genel Kurul'la paralellik sağlamak, ikincisi milletvekillerinin özgür iradelerinin gizli oylamada etkilenmelerden bağımsız olarak ortaya çıkması.Yalçınbayır, komisyon üyelerinden gizli oylama talebi gelmezse, kendisinin de öneride bulunmayı düşünebileceğini, ancak, ret kararının çıkacağı çok açık biçimde anlaşılırsa, öneride bulunmanın da anlamı olmayacağını kaydediyor.
Ankara'daki hakim beklenti, Anayasa Komisyonu'nda, tartışma yaşansa da sonuçta kararın, iktidar partilerinin isteği doğrultusunda, maddelerin birleştirilerek geçeceği yönünde.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr