Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit, kamuoyuna açıkladığı ve iktidar ortağı liderlerin de mutabakatını aldığı Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili aşamalı seçim yöntemini uyguluyor.
       Ecevit, dün muhalefet liderleriyle görüşerek birinci aşamayı başlatmış oldu. Zirvede de teyit edildiği gibi bu aşamada, beş liderin üzerinde anlaşacağı bir isim bulunmaya çalışılacak.
       Ecevit'in Kutan ve Çiller'le yaptığı görüşmeden sonra ortaya çıkan durum şu:
       "Önümüzdeki hafta, beş lider arasında isim önerileri değerlendirilecek. Eğer biri üzerinde beşli uzlaşma sağlanırsa, adaylığına karar verilecek."
       Ecevit, yeni cumhurbaşkanının iktidar ve muhalefetin uzlaşmasıyla seçilmesi konusunda samimi bir çaba içinde. Muhalefet de bu çabaya olumlu katkı sağlarsa, geniş tabanlı bir uzlaşmayla cumhurbaşkanı seçilebilir.
       DYP lideri Çiller de dünkü görüşmemizde bu noktayı vurguladı:
       - Sayın Ecevit'in yaklaşımını biz de değerlendiriyoruz. Beş partinin uzlaşmasını araması takdir edilecek bir olaydır. Üçlü bir uyumdan söz ediyorlar. Bu uyum gerçekten var mı, yok mu görmek lazım. Eğer varsa, biz zaten başından beri uzlaşma yaklaşımı içindeyiz.
       FP lideri Kutan'ın çizdiği çerçeve de, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde, partisinin yaklaşımının da dikkate alınması.
       Birinci aşama, uzlaşmayla geçerse sorun yok.
       Ancak, beşli uzlaşma sağlanamazsa yine önümüzdeki hafta içinde bu kez ikinci aşama devreye girecek. Bu aşama ise iktidar ortaklarının cumhurbaşkanı adayı üzerinde üçlü bir uzlaşma sağlamaları.
       Her iki aşamada da öncelik, Meclis içinden birinin aday gösterilmesi.
       Bu aşamalar hafta boyu liderler arasında yoğun temas trafiğiyle geçilecek.
       * * *
       HER iki aşamanın sonuç vermemesi halinde bu kez üçüncü aşama olarak Meclis dışından bir isim üzerinde önce beşli, sağlanamazsa üçlü uzlaşma sağlanması için çaba gösterilecek.
       Çankaya'ya seçilecek kişinin mümkünse beşli, dörtlü veya en azından üçlü uzlaşmayla belirlenmesi, Türkiye açısından zorunlu. Çankaya'nın işlevi, Türkiye'nin iç ve dış sorunları düşünüldüğünde cumhurbaşkanının üçüncü ve dördüncü turlarda taktik savaşları sonucu, "tesadüfen" veya "kerhen" seçilmesini kaldırmaz.
       Hatta, uzlaşmanın sadece liderler arasında sağlanması bile yetmez, bir toplumsal uzlaşma da aranmalıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaklaşımı da bu açıdan dikkate alınmalıdır.
       Hangi aşamada olursa olsun, sağlanacak uzlaşma toplum desteğine sahip olmalıdır.




Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr