DYP lideri Tansu Çiller'le Adana'dan İstanbul'a dönerken sohbet olanağı buluyoruz.
Çiller, Türkiye'nin demokratikleşme yoluda önemli adımlar attığını ve bu sürecin devam ettirilmesi gerektiğini vurguluyor. Örneğin dil konusunda şu öneriyi yapıyor:
- Türkiye'nin eleştirildiği konulardan biri bu. Oysa Türkiye'de herkes anadilini konuşabiliyor. Burada bir sıkıntı yok. Deniliyor ki, Kürtçe TV yayını olsun. Şimdi TRT - Int var. Daha çok dışa dönük yayın yapıyor. Türkiye bir büyük devlet olarak komşu ülkelerin dilinde yayın yapabilir. Örneğin bu kanalda Türkçe, Kürtçe, Farsça, Arapça yayın yapabilir. Kültürel ağırlıklı programlar yapabilir. Ama bunun ötesinde bir talep başka anlamlar taşır.
* * *
DYP lideri HADEP olayını değerlendirirken de şöyle diyor:
- Avrupa Birliği için üniter devlet olmanın önemi giderek azalıyor. Avrupa'nın sorunu yok, koşulları buna uygun. Ama bizim bölgemizde üniter devlet yapısı çok önemlidir. Türkiye için çok önemlidir. Siyasetin çerçevesi budur. HADEP de bu gerçeğin bilincinde olmalıdır. Ama bakıyoruz terör örgütünü yöneten Öcalan bugün HADEP'i yönlendiriyor.
Çiller Türkiye'de siyasetin yeniden yapılanması gerektiğini vurgulayarak devam ediyor:
- Türkiye'de bütün siyasi parti başkanları bir araya gelmeli ve yeniden yapılanma çalışmasına başlamalıdırlar. Türkiye için gelecek planlaması yapmalıdırlar. Ayrıca kamuoyunda siyasete, siyasetçiye güven kalmadı. Bir güven sorunu var. Türk siyaseti bu güveni sağlamalıdır.
* * *
DYP lideri Türkiye'nin önündeki önemli sorunların başında ekonominin geldiğini belirtiyor ve şu yorumu yapıyor:
- Türk ekonomisinin yeniden atağa geçmesi lazım. Faizi, dövizi fiksleyerek ekonomiyi baskı altına alırsanız bir seneye varmadan krize girersiniz. Türkiye yeniden ihracata yüklenmeli. Açılmalı. Özelleştirmelerin bir an önce yapılması ve devletin ekonomiden süratle çekilmesi lazım. Yoksa Türkiye zaman kaybetmeye devam eder.
Çiller kamu fiyatlarının, dövizin baskı altında tutulduğuna da işaret ediyor ve mevcut politika sürerse enflasyonun sonbaharda hızla yükselebileceğine dikkat çekiyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr