Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


AŞKABAT


       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Hazar geçişli Türkmen doğalgazı projesinin hükümetlerarası çalışmalarını başlatmak üzere Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta. Yolculuk boyunca başta gazeteciler olmak üzere heyetin gündem maddesi ise bugün yapılacak Anayasa değişikliği oylaması. Demirel'in kaderini belirleyecek oylama hakkında değişik tahminler yapılıyor.
       Bu arada Ankara'ya dönüş saati Meclis oylamasına yetişecek şekilde düzenlenmiş.
       Heyetteki bakanların oylamaya yetişip yetişemeyecekleri de tartışma konusu oluyor.
       Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'e soruyoruz:
       - Oylamaya yetişebilecek misiniz?
       - Bilemiyorum. Ama oylama için vekalet aldılar.
       - Gizli oylama için vekaletle oy kullanmak rahatsızlık verir mi?
       - Vallahi bana da anlamsız geldi. Gizli irade beyanı nasıl vekaletle kullanılacak? Ama Başbakan Yardımcıları bir formül bulabileceğini söylediler.
       - Siz kime vekalet verdiniz?
       - Bana Sayın Sümer Oral vekalet ediyor. O nedenle Sayın Oral'a verdim.
       - Hangi yönde oy kullanacağınızı mı yazıp verdiniz?
       - Hayır. Sadece vekalet verdim.
       İrtemçelik, heyetteki diğer bakanların da vekalet verdiğini belirtiyor.
       Gizli oylamada, vekalet, İrtemçelik'in mantığına ters gelmiş ama anlaşılıyor ki hükümet, oylamada her ihtimali göz önünde bulundurarak hareket ediyor. Normal koşullarda bakanların oylamaya yetişmesi büyük olasılık. Yine de bir terslik çıkabilir düşüncesiyle vekaletleri alınmış.
       * * *
       CUMHURBAŞKANI Demirel ise yol boyunca bugün yapılacak oylamadan çok Türkmenistan'daki temaslarıyla ilgili.
       Hazar geçişli Türkmen gazı projesine çok önem veren Demirel, "Rusya ile bir rekabetimiz yok" dese de Rusya Devlet Başkanı Putin'in seçilir seçilmez Türkmenistan Devlet Başkanı Türkmenbaşı'nı araması ve ilk ziyaretini bu ülkeye yapacağını açıklaması, doğalgaz konusunda bir "çekişme" yaşandığını gösteriyor.
       Moskova'da en az Ankara kadar Türkmen doğalgazıyla ilgili. Türkmenistan ise Mavi Akım Projesi nedeniyle Ankara'ya alınmış durumda. Buna rağmen, Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye - Azerbaycan - Gürcistan ve Türkmenistan arasında anlaşma sağlandığını vurgulayarak, bir sorun kalmadığını belirtiyor. Ancak, Aşkabat'ın Moskova'yı tercih etmesine dönük bir soruyu yanıtlarken de, "Türkmenistan, çıkarlarını o yönde görüyorsa bilemem" türünden bir yanıt vererek, bu tercihin yanlış olacağını ima ediyor.
       Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı ise doğalgaz kaynağından en fazla kazancı elde etme hesabında. Heyetteki teknik yetkililer, Türkiye'nin Türkmenistan'a vereceği fiyatın Rusya'nın önerdiğinin çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, Aşkabat'ın Ankara'yı tercih etmesi ve Moskova'nın baskılarına direnmesi gerektiğini belirtiyorlar.
       Türkmenistan'ın doğalgazını Rusya dışında bir yoldan Batı'ya aktarması, sadece ekonomik değil, siyasi bağımsızlığını da güçlendirecek bir fırsat olarak değerlendiriliyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr