Fikret BİLA
GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın görev süresinin bir yıl uzatılması ve buna dayalı olarak komuta zincirinin değişeceğine dönük hesaplar yapıldığına ilişkin tartışmanın Genelkurmay üzerinde yarattığı etki sürüyor.
Genelkurmay karargahı başta Karadayı ve Bir olmak üzere bu konunun gündeme getirilmesinden ve getirilirken izlenen yöntemden rahatsız olmuş durumdalar. Hükümet kaynaklarının irtica ile mücadele gibi Cumhuriyet ve demokrasi açısından yaşamsal önemi olan bir konuyu, "terfi hesapları"na bağlamış gibi bir izlenim vermeleri komutanları rencide etmiş.
Bu konudaki yaklaşımları şöyle :
"Eğer hükümet düzeyinde böyle bir hesap yapıldığı kuşkusu doğduysa, bu kuşkunun dile getirilmesinin yöntemi basına kaynağı belirsiz haberler vermek olmamalıydı. Çünkü hükümet ile Genelkurmay arasındaki ilişki bu tür konuların doğrudan konuşulmasına uygundur. Böyle yapılması gerekirken basın aracılığıyla konunun açılmaya çalışılması üzücüdür. Cumhuriyetin nitelikleri ve demokrasinin korunması konusundaki hassasiyeti ve tarih boyunca taşıdığı sorumululuk gayet iyi bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin böyle bir konuyu hiçbir komutanın aklından dahi geçirmeyeceği terfi hususuna indirgemek, böyle bir amaç için araç olarak kullandığını düşünmek büyük talihsizliktir."
Karargah, başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki mevcut komutanların Cumhuriyet'in korunması konusunda, demokratik kurallara ve hukuka bağlı kalarak verdikleri mücadelenin, terfi konusuyla ilişkilendirilmesini "şaşkınlıkla" karşılıyor.
Bir - iki örnek dışında yönetim mekanizmasından tıkanıklığa yer vermeyen kurumların başında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geldiğine dikkat çekiliyor :
"Türk Silahlı Kuvvetleri arkadan gelenlere yol açacak biçimde organize edilmiş bir kurumdur. Bir - iki istisna dışında bu hep böyle olmuştur. Bugünkü komuta zincirindeki komutanlar da bu konudaki hassasiyetleriyle tanınırlar. Özellikle Karadayı Paşa'nın centilmenliğini, demokrasiye ve hukuka verdiği önemi bilenler böyle bir kuşkuyu akıllarının ucundan bile geçiremezler."
Bundan sonra ilişkiler nasıl olacak?
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in açıklamaları komutanları rahatlatmış görünüyor. Demirel ve Ecevit'in, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni siyasete alet etmeye dönük çabaları açık dille eleştirmeleri Genelkurmay karargahının yüreğine su serpmiş. Aynı yaklaşımın Başbakan Mesut Yılmaz tarafından da dile getirilmesi komuta kademesini daha da rahatlacak ve üzüntüyü hafifletecek gibi görünüyor.
Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı görev süresinin bitiminde köşesine çekilmeye kararlı. Bu arzusunu zaten çok önceden dile getirmiş. Üzüntüsünün nedeni bu arzusunun bilinmesine rağmen "süre uzatımı" tartışmalarının çıkmış olması. Karadayı'nın komuta zincirinin geleceğini etkileyecek bir tavırdan çok uzak olduğu, aynı durumun Org. Çevik Bir için de geçerli olduğunu vurgulanıyor.
İrtica konusuna gelince...
Komuta kademesinin bu konudaki hassasiyeti aynen sürüyor. Son günlerdeki tartışmaların bu konuyu hiç etkilemeyeceğinin altı çiziliyor.
Genelkurmay karargahı bugün, isteği üzerine Cumhurbaşkanı Demirel'e brifing verecek. Brifingin iki temel konusu irtica ve terörle mücadele. Bu brifing geçen yıl olduğu gibi bir brifingler zincirinin ilki değil. Arkası gelmeyecek. Brifing Demirel'in isteği üzerine hazırlanmış, ancak talep eden kurum olursa karargah brifing vermeye hazır.
Cumhurbaşkanı'na bugün verilecek olan brifingte irtica ve terörle mücadeleye ilişkin bilgiler 27 Mart'ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'na da rapor halinde sunulacak.
Bu raporların ve MGK'daki sunuşun tartışmalar nedeniyle sertleştirilmesi ve yumuşatılması söz konusu değil.
Terfi tartışmaları ve buna bağlı gerginliğin tümüyle gündemden düşmesi ise daha çok Başta Başbakan olmak üzere, hükümetin takınacağı tavra bağlı...
Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr