Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Liderlerin, cumhurbaşkanlığı için Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'i topluca önermeleri, Meclis'te nasıl karşılandı?
       Meclis koridorlarındaki hava, bu formülün, 5 + 5 formülüne göre şansının daha yüksek olduğu yönünde.
       En çok sorulan soru şu:
       - İlk turda seçilir mi?
       Milletvekilleri bu soruyu ihtiyatla yanıtlıyorlar. İlk turda seçilmesinin zor olacağı yanıtını verenler daha fazla.
       Gerekçeleri de şöyle:
       - Aday sayısı çok. Ayrıca Sayın Akbulut ve Sayın Somuncuoğlu oy alabilecek isimler. Bunlara, dışarıdan adaya tepki duyan milletvekilleri de eklenirse Sayın Sezer'in ilk turda 367 oyu alması zor olabilir.
       Bir diğer kaygı da Sezer'in ilk iki turda seçilememesi halinde Meclis'te yine gerginlik yaşanabileceği...
       Gizli oy uygulamasının kendine özgü sürprizleri de hesaba katılırsa, en azından ilk iki tur için temkinli konuşmakta fayda var.
       Daha çok üçüncü tur için şans tanınıyor.
       * * *
       ANAP lideri Mesut Yılmaz, "Sezer formülü"nde daha aktif görünüyor.
       Yılmaz dün izlediğimiz basın toplantısında oyunu Sezer için kullanacağını açıkladığı gibi milletvekillerini de aynı yönde oy kullanmaya davet etti.
       Liderler arasında Sezer'in adaylığı konusunda hiç tereddüt yaşanmadığını belirtirken de "istikrar" vurgulaması yaptı. İstikrarın güvencesi olarak yine hükümeti gösterdi.
       Başbakan Ecevit ise Sezer'in adaylığı üzerinde ilk kez gerçekleşen beşli uzlaşmayla çok rahatlamış görünüyor. Çankaya'nın bir krize yol açılmadan geçileceği kanaatinde.
       * * *
       MECLİS'te ziyaret ettiğimiz Yıldırım Akbulut ise liderlerin izlediği yöntemden rahatsız.
       Meclis Başkanı olarak bütün liderleri ziyaret ettiğini anımsattıktan sonra, "Ben Meclis Başkanı'yım. Adaylığımı, liderleri ziyaret ettikten sonra ilan ettim. Ama daha sonra beş lider bir isim üzerinde anlaştıklarını açıklıyorlar. Bu şık bir yöntem olmadı" diyor.
       Akbulut'un Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer'in kişiliğine dönük en küçük bir eleştirisi yok. Ancak, cumhurbaşkanlığı görevine özellikle siyasi birikim, devleti tanıma, tarafsız görev yürütme deneyimi açısından kendisinin daha uygun koşullar taşıdığı inancında. Akbulut, beşli uzlaşmaya karşın kendi şansının devam ettiğini düşünüyor.
       Meclis kulislerinde bir söylenti de, Akbulut'un seçilmesi halinde eşi Samia Akbulut'un Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğinden ayrılacağı yolunda...
       * * *
       MECLİS kulislerinde en fazla konuşulan konulardan biri de MHP'li Sadi Somuncuoğlu'nun adaylık başvurusu yaparken kendi parti arkadaşları tarafından engellenmek istenmesi. Koruma görevlilerinin MHP'li milletvekili Cemal Enginyurt tarafından tartaklanmaları. Bir milletvekilinin silaha davranması. Somuncuoğlu'nun dilekçesinin yırtılması...
       Olay, hem MHP camiasını, hem Meclis'i, hem de kamuoyunu üzmüş durumda.
       MHP lideri Bahçeli ve kurmaylarının kamuoyuna yansıttıkları yeni imajı önemli ölçüde sarsan bir durum.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr