Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Akkuyu'da yapılacak nükleer santral ihalesi son dakikada beşinci kez ertelendi.
       Ertelemenin nedeni, Hazine'nin koyduğu "şerh" gibi görünüyor.
       Bu "şerh" projenin finansman garantisiyle ilgili. Tıpkı helikopter ve tank ihalelerinde olduğu gibi Hazine, söz konusu projelerin, uygulanmakta olan "ekonomik programı" bozabileceği endişesi taşıyor.
       Projeler "yap - işlet - devret" modeli kapsamında değil. Bu nedenle bedellerinin sonuçta tümüyle iç kaynaklardan ödenmesi gerekiyor.
       Bu durum ise Türkiye'nin IMF ile yaptığı anlaşma ve niyet mektubunda oluşan ekonomik ve mali dengeleri etkileyecek nitelikte.
       Hazine, programı bozmamak amacıyla, nükleer santral ihalesi için gereken garantiyi vermekte zorlanıyor.
       Enerji Bakanlığı'na, TEAŞ'a iletilmek üzere Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a, "henüz Hazine garanti konusunda görüşünü bildirmedi, ihale sonucu açıklanmaması iyi olur" bilgisi ve isteği iletiliyor.
       Özkan, durumu Başbakan Ecevit'e sunup onayını aldıktan sonra, Çin'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i arayarak bilgilendiriyor ve TEAŞ'ın yapacağı açıklanan basın toplantısı bu girişim üzerine iptal ediliyor.
       Şimdi ne olacak?
       Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan dünkü görüşmemizde bu soruya şu yanıtı verdi:
       - Sonuçta bu projelerin özkaynaklarımızdan ödenmesi gerekiyor. Hafta başında Hazine santral ihalesiyle ilgili nihai görüşünü bildirecek. Buna göre karar verilecek. Kaynak araştırmasıyla ilgili Hazine'nin henüz görüş bildiremediği bilgisi bana ulaşınca, ben de Sayın Ersümer'i Çin'den bularak, Başbakan'ın da talimatı doğrultusunda erteleme işlemi yapılmasını söyledim. Teknik açıdan ihalede bir sıkıntı yok. Siyasi bir sorun da değil. Hazine bu finansman garantisi açısından görüşünü bildirecek.
       Özkan söz konusu proje tutarının 4 - 5 milyar dolar civarında olduğunu ve bu büyüklükteki giderlerin ekonomik ve mali dengeleri etkileyecek faktörler olduğuna dikkat çekiyor.
       Nükleer santral ihalesi Hazine garantisi sağlanırsa 21 Nisan'da sonuçlanacak, sağlanamazsa altıncı erteleme de söz konusu...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr