Fikret BİLA
İKTİDAR liderlerinin gerçekleştirdiği üçlü zirve sonrasında Başbakan Yılmaz'ın açıkladığı,
"seçim 1999'da olmalı ve tarihine tüm partiler ortaklaşa karar vermeli" şeklindeki öneriye, CHP lideri Baykal,
"Hazirana kadar destek veririm, sonrasını Meclis bilir" yanıtını verdi.
Başbakan Yılmaz'la Baykal'ın yanıtını sorduk.
Başbakan, Haziran'a kadar verilecek desteğin yeterli olmayacağını söyleyerek taleplerini şöyle sıraladı:
"Haziran yeterli olmaz. Bu süre içinde Meclis'teki yasaları çıkaramayız. Sayın Baykal'ın desteğini şükranla karşılıyoruz. Ama, çok önemli bu yasaların çıkması için iki şeye ihtiyacımız var:
1- Desteğin hazirana kadar değil, en azından temmuz sonuna kadar sürmesi gerekli,
2- Bu süre içinde de Meclis'in haftada dört gün gece 24.00'de kadar çalışması,
Eğer bunlar sağlanabilirse o zaman Meclis'teki yasaları geçirebiliriz, ondan sonra durumu değerlendiririz."
Başbakan Yılmaz'ın CHP'den beklentisi bu. Mesut Bey, seçim tarihi konusunda ise DTP lideri Hüsamettin Cindoruk'un seçimlerin dört yılda bir yapılmasına ilişkin olarak önerdiği Anayasa değişikliğine katıldıklarını vurguluyor. Başbakan, Anayasa'da hüküm bulunmasına karşın seçimlerin fiilen beş yılda bir değil, dört yılda bir yapıldığına dikkat çekerek, Anayasa'nın değiştirilmesi halinde 1999 yılının normal seçim yılı olacağını kaydediyor ve şöyle diyor:
"Anayasa değişikliğiyle genel seçim yılı 1999 olarak belirlenmiş olur. Mart 1999'da yerel seçimler var. Doloyısıyla iki seçim mart - mayıs 1999 arasında yapılır."
Başbakan Yılmaz da, Başbakan Ecevit de, yerel ve genel seçimlerin aynı gün yapılmasının karışıklığa yol açacağını düşünüyorlar. Seçimlerin aynı gün yapılması halinde bir seçmenin 8 - 9 oy birden kullanması gerektiğine işaret ederek, iki seçim arasında birkaç ay fark olması gerektiğini savunuyorlar.
İktidar ortaklarının eğilimi belli oldu.
Meclis'teki yasaların çıkarılmasından sonra, yerel ve genel seçimleri 1999'un mart - mayıs ayları arasında gerçekleştirmek. 1998 yılında ayrıca seçim sisteminin altyapısına ilişkin çalışmaları da tamamlamak. Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanması, genel baraj oranı ve ittifak gibi yasa önerilerinin sonuçlandırılması. Genel barajın düşürülmesi ve yurt dışındaki vatandaşların oy kullanması konusunda tüm partiler arasında görüş birliği var gibi. Ancak partilerin ittifak yapmalarına ilişkin yasa konusunda görüş birliği yok. Ecevit öteden beri partilerin ittifak yaparak seçime girmelerine karşı.
İktidar partileri düşündükleri bu programı yaşama geçirebilirler mi?
Bu, büyük ölçüde CHP'nin tutumuna bağlı.
Deniz Bey ise haziran sonrası için söz vermiyor.
Durum bayramdan sonra gerçekleşecek olan Yılmaz - Baykal görüşmesinden sonra biraz daha netleşecek.
Yazara EmailF.Bila@milliyet.com.tr