Gonca Kocabaş

Gonca Kocabaş

gonca.kocabas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yoksa siz hala gitmediniz mi

Hadi itiraf edin, kaç kez önünden geçip bir ara buraya gelelim dediniz! Ben pek çok kez söyledim bunu. Sonunda da geçtiğimiz haftalarda ziyaret ettim ve çok beğendim. Beşiktaş’ta bulunan Deniz Müzesi, Türkiye’nin denizcilik alanındaki sayılı koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Giriş ücreti için yetişkinlerden 7,50 TL alınırken, öğrencilerden ücret alınmıyor :)

Yoksa siz hala gitmediniz mi

Müze girişinde sizi Türk denizcilerinin heykelleri karşılıyor. Okumadan geçmeyin. Denizcileri bitirdiğinizde sizi bakmakla bitiremeyeceğiniz büyük, padişahın gezi teknesi karşılayacak. Öyle bir tekne düşünün ki tam144 kürekçi çekiyor. Bu kadırga 40 metre uzunluğunda 7 metre genişliğinde ve tam 58 ton ağırlığında. En önemli özelliği ise hala var olan en eski kadırga olması. Onu gördükten sonra müzedeki diğer tekneler, kayıklar yanında küçücük kalacak.

Haberin Devamı

Sadrazamların, sultanların, padişahların gezdiği pek çok kayık ile karşılaşacaksınız burada. Tuğralar, armalar, Milli Mücadele’de kullanılan kayık, Nusret Mayın Gemisinin maketi ve parçaları, Atatürk’ün Florya’da kullandığı sandallar, deniz savaşlarına ait parçalar, silahlar, haritalar. Burada denizciliğe ait ne varsa bulabilirsiniz. Osmanlı döneminin ihtişamlı yaşamı burada da gözler önüne serilmiş, altın varaklar, devasa gemi başları, özel işlemeler…

Yoksa siz hala gitmediniz mi

Müzeyi gezerken özellikle saltanat kayıklarının motiflerini dikkatlice inceleyin. Nasıl boyandıklarına ve üzerlerinde nasıl ince bir işçilikle çalışıldığına hayret edeceksiniz. Gücü simgeleyen aslan, hızı simgeleyen at gibi pek çok gemi başı göreceksiniz. Biz müzeyi rehber eşliğinde gezmedik ama rehber eşliğinde gezen bir turist kafilesinin peşine takıldık :) Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kayıklarının olduğu bölümü ise en son sindire sindire gezdim ben. Eğer gitmediyseniz, daha fazla ertelemeyin ve yaklaşık 1 saatinizi ayırarak yanı başınızdaki bu müzeyi mutlaka ziyaret edin.

Yoksa siz hala gitmediniz mi