Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Eski yıllarda bazı alışkanlıkla-rımız vardı. Yeni yıla girerken “Saatli Maarif Takvimi” satın alınır, duvara asılırdı. Babalarımız ise Takvim-i Ragıp Cep Ajandası (cep takvimi) satın alır, günün önemli olaylarını, ceplerine giren, çıkan parayı bu küçük defterlere kaydederlerdi. Cep ajandalarının büyüğünü, masa üzerinde kullanılanı, halkımız “Muhtıra” diye adlandırır. Ece Muhtırası en eski muhtıralardan biri.
Maarif Kütüphanesi’ni 1860 yılında kuran Hacı Kasım Efendi “Saatli Maarif Takvimi”ni yayınlamaya başlamış. Damadı Afitap Kitabevinin kurucusu Mehmet Sadık Efendi 1910 yılında “Ece Muhtırası”nı çıkarmış. Ragıp Uluğ’un kurduğu Kanaat Kütüphanesi 91 yıldır Takvim-i Ragıp’ın yayınını sürdürüyor.
Şimdilerde cep ajandasını bırakınız kol ve cep saati kullananlar bile azaldı. Bir kuşak, babalarından, analarından gördüğünü sürdürüyor. Takvimini duvara asıyor. Akıllı telefonunu cebinde, cep ajandasını, çantasında taşıyor.
Ajanda alışkanlığı sürüyor
Ben de karım da, akıllı telefona rağmen cep ajandası kullanmayı sürdürenlerdeniz. Kızım ise “Akıllı telefonunuz varken cep ajandası ne işe yarar?” diyerek bizi eleştiriyor.
Ankara’dan İstanbul’a 1974 yılında göç ettik. Rahmetli Vehbi Koç 1975 yılbaşında karıma ve bana birer “Siemens cep ajandası” hediye etti. Bunlar deri kapaklı küçük cep defteri boyutunda ajandalardı... Vehbi Bey ölünceye kadar, yirmi yıl, bize “ajanda” gönderdi.
Vehbi Bey öldükten sonra, “Bize artık Siemens ajandası gönderen olmaz” diye düşünüyorduk. Yanılmışız. O yılbaşı bir zarf geldi. İçinden Semahat Arsel’in kocası, Vehbi Bey’in damadı Dr. Nusret Arsel’in kartı ile 2 adet Siemens ajandası çıktı. “Ajandalarınızı temin ettim” diyordu. 2014 yılında Dr. Nusret Arsel ölünce, gene “Bize artık Siemens ajandası gönderen olmaz” diye düşünür olduk. Gene yanılmışız. Yine 2 zarf geldi. İçlerinde Siemens ajanda vardı. Ajandalara iliştirilen Siemens yöneticisinin kartında “Vehbi Bey ve Nusret Bey Siemens için katkıları unutulamaz önemli kişilerdir. Ajandalarınızı biz göndereceğiz” yazıyordu.
Siemens 1856’da geldi
Büyük ve köklü şirketlerde “Kurum kültürü” var. İlişkiler kişilere bağlı değil. Şirketlere emeği geçenler, kişisel ilişkiler unutulmuyor. Bu yılbaşı öncesi de “2017 ajandalarımız” adresimize gönderildi.
Siemens, ürettiği ürünler ve iş büyüklüğü bakımından önemli bir uluslararası şirkettir ama hem Vehbi Koç, hem Nusret Arsel için daha da başka önemi vardır.
Vehbi Koç, uzun çabalardan sonra Koç Topluluğu’nun Siemens ile işbirliğinin kapılarını açmış, Siemens‘in Türkiye’de, Koç Topluluğu’nun ortaklığı ile bir kablo fabrikası kurmasını sağlamıştı. 1966 yılında fabrika üretime geçti.
Fabrikanın tepe yöneticisi Dr. Nusret Arsel idi. Vehbi Bey’in ölümünden 5 yıl sonra 2001’de, Türkiye’de Siemens’in üretim faaliyetinin genişlemeye başladığı günlerde, Arsel’in karşı görüşüne rağmen Koç Topluluğu Siemens hisselerini sattı. Vehbi Bey’in büyük çabalarla ortak olduğu Siemens ile bağını kopardı. Siemens 1856 Yılında Türkiye’de İlk telgraf tesisini kuran, 1914 Yılında ilk elektrik santrali olan Silahtarağa’yı işletmeye açan uluslararası büyük kuruluştur.
Şimdilerde Türkiye’de enerji, sanayi ve sağlık sektörlerinde büyümeyi sürdürüyor...