Babacan nihayet konuştu. Babacan’ı ekonominin kaptanı olarak belledik. Sevimli, düzgün konuşan, ona buna çatmadan, çamur atmadan söyleyeceğini söyleyen bir devlet adamı.
Fırtınadan önce de ortalıkta pek görünmüyordu derken, fırtına çıktı. Büsbütün kayboldu. Denizler çalkalanıyor, gemi sallanıyor... Kaptan ortada yok.
Ne ise, fırtına biraz yavaşlamış gibi iken veya bizler fırtınaya alışmaya başlarken kaptan önce bir iftar yemeğinde, dün ise NTV-CNBC-e ekranında “Ben buralardayım” diyerek ortaya çıktı.
Ekonomi insan için vardır. Ekonominin içinde insan var. İnsan denen varlık sadece rakama bakarak karar vermez. Ekonomi konusunda karar verirken insan için moral ve güven önem taşır. Özellikle ekonominin dalgalandığı günlerde, insanlar birilerinin önlerini görmelerine yardımcı olmasını beklerler. Babacan, bugüne kadar ekonominin kaptanı olarak kamuoyunda öne çıktı. Dalgalanma başladığında belli aralıklarla kamuoyuna bilgi verse idi iyi olurdu. Ne ise... Bundan sonrasına bakalım.
Babacan ne diyor?
Dünkü TV söyleşisinde Babacan önce, bugüne kadar olan biten ile ilgili olarak şunları söyledi.
- Ekonomideki dalgalanma iç kaynaklı değildir. Küresel piyasalarda esen fırtınadır. Bizde dalgalanmanın büyük olmasının nedeni fırtınaya büyük cari açık ile (döviz açığı ile) yakalanmamızdır.
Fırtınayı estiren Bernanke oldu. Tesadüfen Gezi Parkı olayları da aynı günlerde başladı. Açık anlatımı ile fırtınanın ana nedeni Gezi Parkı olayları değildir.
- Ne var ki, Gezi Parkı olaylarını kullanan bazı dış kaynakların ekonomiyi sarsmak için kötü niyetli girişimleri oldu.
- Fırtınadan sadece biz etkilenmedik.
- Dalgalanmaya rağmen istihdam rakamlarımızın olumlu görüntü vermesi sevinilecek bir durumdur.
Bundan sonra ne olacak?
Bundan sonra olacak bitecekler konusunda ise Babacan şunları söyledi:
- Dalgalanmada çıkan döviz miktarı sanıldığı kadar büyük değil. Son günlerde az miktarda da olsa döviz girişi başladı.
- Bizim için ihracat önemli ama Avrupa ülkelerinde büyüme eğilimi kötüye gidiyor. Pazarımız daralıyor.
- Döviz fiyatı ve buna ek olarak petrol fiyatı artışı enflasyon baskısı yaratabilir. Normalde enflasyonun önümüzdeki 2 ay yükselmesi, sonra normale dönmesi bekleniyor.
- Hazinenin borçlanma faizinin artışı önümüzdeki dönem bütçelerine yük getirecek.
- Büyüme hedefleri her ülke için revize ediliyor. Gelişmeler değerlendirilerek bizim 2013 hedeflerimizde de düzeltme yapılacaktır.
Ayşe Hanım Teyzem yazının buraya kadar olan kısmını okumuş olsa idi, “Bırak uzun uzun anlatmayı... Söyle bakalım Babacan’a göre önümüzdeki günlerde ne olacak” derdi.
İşte Ayşe Hanım Teyzem için özet...
- Döviz fiyatı, faiz oranı tepeden inişe geçmiş gibi. Bir yerde oynaklık duracak da... Eski fiyatın ve oranın üzerinde bir yerde duracak.
- Enflasyon biraz artacak.
- Bu yıl yüzde 4-5 oranında büyümek zor. Büyüme oranı epey aşağılarda olacak.
- Bu işin bir faturası var. Bu faturayı da mecburen Ayşe Hanım Teyze ile Ali Rıza Bey Amca paylaşacaklar. Eski anlatım ile “kemer sıkmak zorunda” kalacaklar.
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025