Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dün gazetelerde bir haber vardı: Akbank tüm bankacılık hizmetlerini iPad’a sığdırmış. Akbank müşterileri, bankacılık işlemlerini iPad’ten yapmakla kalmayacak hisse senedi, fon alımı ve finans haberlerinin takibi için iPad kullanacakmış. Akbank bu hizmetini ilanlarla tanıtmaya başlıyormuş. Büyük müşterilerine de iPad dağıtılacakmış.
Dün Milliyet Ekonomi’de Şükrü Andaç’ın yazısı vardı. Bu yazıdan öğrendiğimize göre, Türkiye’de Apple mağazalarında iPad satışına başlanmadan önce dışarıdan iPad getirerek mağazalarında gıda reyonunun yanında satış yaptığı için Apple firması Migros’a dava açmaya hazırlanıyormuş.. .
Apple’ın taşınabilir bilgisayar ve akıllı telefon arası çok fonksiyonlu tablet bilgisayarı iPad, 3 Nisan 2010 tarihinde ABD’de ve birçok ülkede satışa sunuldu. Büyük ilgi gördü. Türkiye’de Apple temsilciliğini yapan Bilkom ise bu ürünü ancak eylül sonunda satışa sunacak. Bu nedenle meraklıları yurt dışından satın alıyor. Getirtiyor. Daha önce başka Apple ürünlerinde de benzer sorunlar oldu..

Yeni teknoloji seviliyor
Apple, şimdilerde iletişim teknolojisindeki yenilikçiliğiyle lider bir Amerikan kuruluşu.
Önce bilgisayar teknolojisindeki yenilikler ve farklılıklar ile öne çıktı.
Sonra “iPod” adı ile ufacık ince bir kutunun içine binlerle şarkıyı sıkıştırarak, herkesin kulaklıkla sokaklarda müzik dinlemesi modasını başlattı.
Derken “iPhone” adıyla cep telefonu ile bilgisayarı birleştiren bir cep aleti çıkardı.
Son olarak da “iPad” adıyla dosya kâğıdı büyüklüğünde ip ince bir ekranı piyasaya sürdü.
Bu ekran ile bilgisayar gibi internet aracılığıyla gazeteler değil, kitaplar, dergiler de sayfa sayfa okunuyor. Her türlü iletişim sağlanıyor.
Apple ürünleri sadece ABD’de değil dünyanın her köşesinde ilgi görüyor. Günümüz insanı teknoloji hastası oldu. Teknolojideki, özellikle iletişin ve bilişim teknolojisindeki değişiklikleri kendi ölçüsünde izliyor, hemen sahip olmak istiyor. Kimine göre bu müzik dinleme teknolojisi, kimine göre cep telefonu teknolojisi, kimine göre bilgisayar teknolojisi.
Bu teknoloji insanda bağımlılık yaratıyor. Örneğin benim kızım yurt dışında Apple bilgisayar teknolojisine bağımlı oldu. Kendi mesleği ile ilgili her yeni modele başkalarından önce sahip olmak onu mutlu ediyor.

İnsanlar bekler mi?
Geçen hafta sonu kızım beni zorla İstanbul’da Kanyon AVM’nde Apple ürünleri bayii Troy mağazasına götürdü. Mağazanın Sevim Akaya isimli bilgili ve sevimli satış sorumlusu bana tenzilata girmiş bir iMac bilgisayar sattı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de mağazada Apple ürünlerini inceliyordu. iMac’i ben de ona tavsiye ettim.
Türkiye’ye Apple ürünlerini 1974 yılında kurulan Bilkom getiriyor. Bilkom 2000 yılından buyana Koç kuruluşu. Bilkom başka ülkelerdeki gibi Türkiye’de Apple mağazası açmadı. Apple ürünlerini 11 bayi mağaza aracılığı ile pazarlıyor.
Ancak Apple ürünleri Türkiye’ye zamanında gelmiyor. Meraklıları ürünleri dolaylı yollardan almak mecburiyetinde kalıyor. Örneğin iPhone meraklıları uzun süre yurtdışında satın aldıkları veya getirttikleri telefonların şifresini kırdırarak Türkiye’de kullandılar. Şimdi iPhone’ların 4G modelleri çıktı. Bunlar da Apple mağazalarında yok. Eylül sonu satışta. iPad’i Apple’dan almak isteyenler ay sonunu bekleyecek. Ama Migros 32 GB gücündeki iPad’i 2.290 TL’den, Avea bayileri 2.108 TL’den satıyor.
Bilkom yetkililerini aradım. Ulaşamadım. Sektörü bilenler, “Türkiye’de pazarın küçük olması, yeni çıkan ürünlerin Türkçe yazılımı gibi nedenlerle Apple ürünlerinin satışa sunulmasında gecikmeler oluyor” dediler.