Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Önce 10 yıl önce sipariş ettiğimiz 4 Awacs erken uyarı uçaklarının ikincisini de teslim aldık. Üçüncü bu yıl içinde, dördüncü gelecek yıl gelecekmiş. Yabancılar bu uçaklara erken uyarı uçağı diyorlar ama biz ”Barış Kartalı“ adını taktık. Dördüne 1.5 milyar dolar ödeyeceğimiz bu uçaklar 24 saat havada kalacak. Benzin ikmalini başka uçaklar yapacak. Hudutlardan kuş uçurtmayacaklar. Havada uçan kuştan bile Ankara’nın haberi olacak.
İlk Awacs’ın teslim töreninde konuşan Başbakan’dan öğrendik ki, uzun süre karara bağlanamayan genel maksat helikopter projesi için imza atılmış durumda. İlk parti 109 Amerikan Skorsky helikopteri için 3.5 milyar ödeyeceğiz.
Daha önce imzalanan T-129 Agusta Westland atak helikopterleri projesinin maliyeti ise 3 milyar dolardı. Ayrıca Sea Hawk deniz helikopterleri alıyoruz. 557 milyon dolar ödeyeceğiz.

Koca Yusuf ‘bedava’ gelmedi
Geçenlerde de Koca Yusuf geldi. Yabancıların Herkül A400M diye adlandırdıkları bu yeni tip koca gövdeli uçakların üretimine yeni başlandı. Türkiye Fransa’dan sonra bu uçaklardan birine sahip olabilen tek ülke. 10 Koca Yusuf siparişimiz var. 1.3 milyar euro da bu uçaklara ödüyoruz.
Önceki gün Başbakan’ın başkanlığında yapılan 2.5 saat süren toplantıda, F-35 saldırı uçakları alımı karara bağlandı. Daha önce ortak projeye katkı payı olarak 175 milyon dolar ödedik. Uçaklar üretildikçe tanesi 160 milyon dolardan 100 uçak alacağız. Bu yıl 2 uçak teslim edilecek.
Çinlilerle imzaladığımız uzun menzilli füze sistemi projesinin bedeli 4 milyar dolar. Çinliler olmaz denecek olursa ise Amerikalılar sırada.

Fatura büyüyor
Havada bunlar olur da karada denizde geri kalır mıyız? Milli tank projemize 500 milyon dolar, M60 tank yenileme projemize 687 milyon dolar, mayın arama gemisi projemize 625 milyon dolar ödeyeceğiz. Karakol botu projesinin faturası 407 milyon euro, amfibi gemi projesininki 391 milyon euro.
İbrahim Ekinci’nin Dünya’da yayımlanan incelemesinden öğrendiğimize göre, MİLGEM kapsamında ilk 2 gemi (Heybeliada ve Büyükada) Gölcük’te üretildi. İstanbul Tersanesi 2 gemi daha üretiyor. Ek olarak 4 gemi için ihale kararı alındı. 2 adet Lojistik Destek Gemisi (LDG) projesinde teklifler değerlendiriliyor. Uçak gemisi de denilen havuzlu çıkarma gemisini (LPD) Metin Kalkavan’ın Sedef Tersanesi üretecek. (Bu proje daha önce Koç şirketi RMK’ya verilmiş, sonradan iptal edilmişti.) Gemi grubundaki en büyük iş ise TF 2000 Projesi... Gemilerden, uçaklardan ve diğer hava araçlarından yapılan saldırılara karşı savunma sağlayacak hava savunma harbi firkateynleri alınacak. Destek gemisi alt grubunda da Yelkenli Okul Gemisi projesi gündemde.
Pardon... Al... al... al... Bu telaşımızın bir nedeni olmalı... Biz kiminle savaşa hazırlanıyoruz? Aldığımız bu oyuncakların parasını kim, nasıl ödüyor ve ödeyecek?