Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Yılmaz Çetiner Ağabeyim, "Şaşırdım kaldım... Kemal Derviş’in bu ülkede ne kadar çok yakını varmış da haberimiz yokmuş... Ağzını açan, eline kalem alan, ‘Bizim Kemal’ diyerek başlıyor anlatmaya, yazmaya..." diyor.
• Bizim Kemal, 40 milyar doları havada kapar...
• Bizim Kemal’i Amerikalılar yollarken dediler ki... Sen git... Biz senin arkandayız... İstediğin kadar parayı yollarız.
• Bizim Kemal gelmeden bana "n’apıyım abicim?" diye sordu. Ben ona kısaca durumu anlattım.
Kemal Derviş’in adı ortaya atılır atılmaz başlayan ve Türkiye’ye gelişi ile hızlanan bu söylemler Kemal Derviş’i yüceltir gibi yaparak çürütme operasyonudur.
Bizim sistemimizde insanları şişirir, şişirir sonra bir iğne batırıp posasını çıkarırlar. Bizde insan yeme makineleri böyle çalışır.
Bizim politikacımız, kendini dinlemeyecek, politikacıyı ezecek güçte teknisyenden hoşlanmaz. Mecbur kalır ise o teknisyenleri göreve çağırır gibi yapar ama, daha çağırırken, "poposuna teneke bağlama operasyonunun da düğmesine basar..."

Hatırlayınız, bundan önce yurtdışından davet edilen gençler n’oldu? Onların hepsi de mi "balon" idi?
Hem Kemal Derviş harcanıyor, hem olayın ciddiyeti gözden saklanıyor, hem de bundan sonra halkın başına gelecekler unutturuluyor.
(1) Kemal Derviş, yurtdışında başarısını ispatlamış bir iktisatçıdır. Kendisine görev verilir ise, yetki sınırlarında sorumluluk bilincinde verilen görevi en ciddi ve en iyi şekilde yapmaya çalışır. Sihirbaz değildir. Olmayan Türk lirasını basamaz. Olmayan dövizi bulamaz.
(2) Türk ekonomisinde bundan sonra uygulanacak istikrar programı, daha önce uygulanandan farklı olamaz. Önceki başarısız olduğundan bu yeni uygulama daha çok "ıstırap verir" IMF desteği olmayan yeni bir program hazırlanamaz. Uygulanamaz. Cottarelli gider, Mottarelli gelir... Ama Türkiye IMF’siz bu çukurdan çıkamaz.

(3) Kemal Derviş’in Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturacak yerde hükümetin içinden bakan olarak kaptanlık yapması ona ek bir güç sağlamaz. Sağlayamaz. Unutmayınız, mevcut 36 bakanın yanına 37’nci bakan olmaktadır.
(4) Merkez Bankası Başkanı’nın, Hazine Müsteşarı’nın, DPT Müsteşarı’nın, Başbakanlık Müsteşarı’nın görev ve sorumlulukları bellidir. Merkez Bankası Başkanı’nın 6 yıllık görev süresi garantisi vardır. Bakanın görev ve sorumluluk sınırını Başbakan ve koalisyonu oluşturan parti grupları ve parti liderleri belirler. Yetkilerinin, sorumluluğunun ve süresinin garantisi yoktur. Hükümet değiştiğinde ekonominin kaptan koltuğuna oturtulan Kemal Derviş de gider. Sadece Kemal Derviş değil, bütün emekler ve fedakarlıklar da boşa gider.
(5) Unutulan bir başka nokta da en iyi kaptanın bile tayfa olmadan gemiyi fırtınalı denizden limana sağ salim ulaştıramayacağıdır. Kaptan ile tayfa arasındaki uyum ve kaptanın gemiyi tanıması çok önemlidir. Kemal Derviş, uzun yıllır yurtdışında bulunduğundan Türkiye’deki "ekibi" tanımamaktadır. Kendi ekibini kurma şansı zayıftır. Türkiye’deki müesseseleri bilmemektedir. Başarıya ulaşabilmesi için bu sorunları çözmesi gerekecektir.