Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Okullar tatil oldu. Bayram tatili araya girdi. Hane halkı yollara düştü. Büyüğüyle, küçüğüyle yaklaşık 40 milyon kişi yurt içinde yılda 70 milyon seyahat yapıyor. Bazıları bir seyahat, bazıları birden çok seyahat yapıyor.

70 milyon seyahatin tamamı tatil seyahati değil.

Sadece 14 milyonu tatil, gezi, eğlence seyahati. 45 milyon seyahat ise akraba, yakın ziyareti için yapılan seyahat.

Yollara çıkan 100 kişinin 65’i akraba ziyaretine gidenler. Köyden kente, kentten kente o kadar dağıldık ki insanlar doğdukları, büyüdükleri yörelerden uzaklaştı. Ailelerini akrabalarını, yakınlarını, doğdukları yöreleri ziyaret etmek istiyorlar.

Haberin Devamı

Onun için otobüs terminallerinin, havalimanlarının kalabalığa, karayollarındaki özel araç trafiğine bakarak, insanlar akın akın tatile gidiyor demeye imkân yok.

Seyahat mevsimi başladı

Bizde genelde her ay yaklaşık 4 milyon seyahat gerçekleşiyor. Ama haziran, temmuz, eylül ayları her ay yapılan seyahat sayısı 10 milyonu geçiyor.

Bir yıl içinde yapılan tüm seyahatlerin neredeyse yarısı haziran, temmuz ve ağustos aylarında, bu 3 ayda yapılıyor.

Yurt içi seyahatler artınca, turizm sektörü de canlanıyor. Otellerin, motellerin doluluk oranı artıyor. Halkımızın yurt içi seyahatlerinde otel ve motellerde geceleme sayıları, yabancı turistler olmadan turizm sektörünü ayakta tutabilecek büyüklükte değil.

Akrabalarda kalıyoruz

Yıl içinde toplam 70 milyon seyahat yapanların 9 milyonu otellerde, 1.5 milyonu pansiyonlarda, 1.5 milyonu kendilerine ait ikinci evlerde, 51 milyonu akrabalarının ve yakınlarının evlerinde kalıyorlar

Yurt içi seyahate çıkanlar, yıl boyu seyahat döneminde 600 milyon geceleme yapıyor.

600 milyon gecelemenin sadece 125 milyonu tatil, eğlence gecelemesi. 425 milyonu akraba, yakın evlerinde yapılan geceleme.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlemelerine göre, geçen yıl hane halkı yurt içi seyahatlerde 28 milyar TL para harcadı.

Gezi, eğlence ve tatil için harcanan para 8 milyar TL. Yakın ve akraba ziyaretine harcanan 13 milyar TL. Sağlık seyahatlerine 2 milyar TL harcandı. Kalanı diğer seyahat harcamaları.

Haberin Devamı

Bir yıl içindeki toplam seyahat harcamalarının yarıdan fazlası haziran, temmuz, eylül aylarında yapılıyor.

Seyahatlerde kişi başı harcama 2016 yılında 410 TL oldu.