YÖK’ten Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki üniversitelerimiz ve öğrenci sayıları hakkında bilgi istedim. Doğu ve Güneydoğu’da 26 üniversitemiz var. Bu üniversitelerde 175 bin öğrenci eğitim-öğretim görüyor. 64 bin öğrenci derse başlıyor. 37 bin öğrenci diploma alıyor.
Bu üniversiteleri ve buradaki öğrenci sayılarını değerlendirirken Koç ve Sabancı üniversiteleriyle karşılaştırınız. Koç ve Sabancı üniversitelerine yılda 600-800 öğrenci kabul ediliyor. Öğrenci sayıları 3 bin-3.500 dolayında. Öğrenciler yılda 20 bin dolar dolayında ödeme yapıyor. Bu üniversiteler kurulurken her biri için 300-400 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu iki üniversitenin yıllık harcaması 75-80 milyon dolar dolayında. Bu paranın 50 milyon dolarındaki bölümü öğrencilerden alınıyor, 20-25 milyon dolarlık bölümünü Koç ve Sabancı vakıfları karşılıyor.
İşte bu rakamlara bakarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki üniversiteleri değerlendiriniz. Hemen eleştiriler başlayacak: “Bu bölgedeki üniversitelerde öğretim üyesi yok. Öğretim kalitesi düşük” denilecek. Doğrudur. Ama bu işe bir yerden başlamak gerekmez mi?
İllerde açılan üniversiteler, ilçelerde açılan yüksekokullar ve fakülteler o yerleşim bölgelerindeki ekonomik ve sosyal hayatın canlanmasına destek veriyor.
Bilmeyen, görmeyen “Doğu ve Güneydoğu cahil bırakılıyor” diyerek konuşur. Bu tür konuşmalar da genel kabul görür. “Cumhuriyetçiler”de “eziklik ve suçluluk duygusu yaratır.”
Planlı dönemin başından beri “Kalkınmada Öncelikli Yöreler” diye adlandırılan Doğu ve Güneydoğu’da okulsuz mezra bırakılmaması için önemli yatırımlar yapıldı.
Devlet bunları yapıyor da, anlatamıyor. Elinizi vicdanınıza koyunuz da kendi kendinize bir değerleme yapınız. Doğu ve Güneydoğu’da 26 üniversite olduğundan haberiniz var mıydı?