Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstatistik yorumlar, “rakamlara yalan söyletme sanatı”dır. Rakamlara takla attırarak iyiyi kötü, kötüyü iyi göstermek mümkündür.
Aynı rakamlara bakarak kötümserler felaket tablosu çizerlerken, iyimserler ortalığı güllük gülistanlık gösterebilir.
TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) yayımladığı “aylık sanayi üretim endeksi” bilgileri, 2010 yılı üretim rakamları 100 esasıyla her ay sanayide üretimin nasıl artıp eksildiğini gösterir.
Eskiden tek bir endeks var iken, şimdilerde endeks çeşitlendirildi.
- Klasik aylık üretim endeksi var.
- Takvim etkisinden arındırılmış endeks var.
- Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endeks var.
Seç seç al... Beğendiğini kullan.

6 aydaki değişim önemli
Bu köşedeki değerlemelerde devamlı olarak “klasik (eski) endeks“ kullanılıyor.
- Haziran ayı için (2010 ortalaması 100 olan) toplam sanayi endeksi 120.0 olarak belirlendi. Bir ay önce endeks 120.5, bir yıl önceki ise 116.5 idi. Demek ki toplam sanayi üretimi haziran ayında, bir yıl önceki haziran ayının üzerinde, geçen mayıs ayının altında olmuş.
- Yılın ilk 6 ayındaki toplam sanayi endeksi rakamları (6 ay ortalaması olarak) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.02 oranında artış gösteriyor. Demek ki, kabaca 6 ayda (ortalama olarak) toplam sanayi üretimindeki artış işte bu kadar.
n İmalat sanayiinde ilk 6 aydaki (ortalama) endeks artışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.03 oldu.
Sanayi üretimi endeksinin gelişmesi, milli gelirdeki değişimin yönünü işaret eder. Sanayi üretimi milli geliri oluşturan sektörlerin lokomotifidir. Ancak, sanayi üretim artış oranı ile milli gelir hesaplarında kullanılan sanayi üretimi katma değer artış oranı arasında her zaman fark vardır.

Yavaşlama devam ediyor
Sanayi üretim endeksindeki artış oranını yorumlayarak milli gelir artışı hakkında tahminde bulunmak zordur.
Sadece bir ayın endeks rakamına bakarak orta ve uzun dönem değerlendirilemez. Görülen odur ki, 2013 yılında ekonomide yavaşlama devam ediyor. Sadece haziran ayında sanayi üretim endeksindeki artışa bakarak bu yıl milli gelir hedefi yüzde 4’e yaklaşabilir demek çok zordur.
Rakamları gerçekçi ve doğru değerlendirelim ki, ekonomimizin gerçek durumunu bilelim. Ona göre tedbirler alalım.
Rakamları ezerek büzerek, rakamlara takla attırarak, ekonomiyi olduğundan kötü veya olduğundan iyi göstermek çok tehlikelidir.