Türkiye'de şehirlerimizde, köylerimizde serbest olarak, salma (dolaşan) çok sayıda kanatlı hayvan, tavuk, hindi, kaz, ördek var. Bu nedenle bundan sonra zaman zaman "kuş gribi" olaylarıyla karşılaşacağız."Kuş Gribi" ile "ölmeye değil", "yaşamaya" alışmak zorundayız.Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kuş gribine ait ortak açıklamalarında, 70 santigrat ve üstü derecede pişirilen tavuk etinin güvenle yenilebileceği belirtiliyor. Bizim topraklarımız göçmen kuşların geçiş yolunda. Bu göçmen kuşların bir bölümü "kuş gribi" virüsü taşıyor. Yol boyu temas ettikleri kanatlılara bu virüsü geçiriyor. Kuş gribi konusundaki bulgular, bugüne kadar kuş gribinin pişirilmiş kanatlı hayvan eti ve yumurta yiyenlerde görülmediği şeklinde.İyi de... Doğubayazıt'ta hayatını kaybeden Koçyiğit kardeşler neden öldü? Eğer tespitler doğru ise bu ölüm olaylarının nedeni, kuş gribi virüsünü taşıyan hastalıklı tavuğun kesilmesi, virüs içeren kanın ve salgıların çocukların ellerine bulaşması, solunum yollarından ciğerlerine girmesidir.Ben bugünlerde sayın okuyucularıma, yılbaşında karımın evde pişirdiği tavuktan söz edecektim. Tavuk eti yemelerini tavsiye edecektim... Halbuki ölümden, virüsten söz ediyorum. Yılbaşında, marketten tanınmış bir üretici firmanın markasını taşıyan ve ambalajında "Rooster" yazan, 3 kilo ağırlığında bir küçük hindi satın aldığımızı sandık! Meğer "Rooster" hindi değil, özel beslenmiş, iri tavukmuş. 65-70 günde 3.0-3.5 kg et ağırlığına ulaşırmış. Kilosu 3.30 YTL idi. Evde ambalajını açtık. Tertemiz, bembeyaz bir tavuk ortaya çıktı. Sokak tavuğundan korkalım Ambalajın içinde, tavuğun nasıl pişirileceğini açıklayan bir kitapçık, tavuğun pişip pişmediğini gösterecek özel bir ısı derecesi, kızartırken tavuğu içine koymak için özel bir torba vardı. Fırında kısa sürede nar gibi kızardı. Pişirimi kolay, lezzeti pek güzeldi. Önümüzdeki bayram tatilinde misafirimiz gelir, ikram ederiz diyerek dün bir "Rooster" daha satın aldık.Kuş gribi var diyerek tavuk ve yumurta yemekten vazgeçemeyeceğiz. Tavuğu, hindiyi, kazı, ördeği ve yumurtayı (serbest dolaşan) salma kanatlılardan değil, kontrollü üretim yapan ticari işletmelerde/çiftliklerden temin edeceğiz.Kuş gribinin nasıl bulaştığını, kuş gribinden nasıl korunacağımızı bileceğiz... Aksi halde bundan sonra sadece bizde değil, başka ülkelerde de kimsenin tavuk, hindi, ördek, kaz etini ve yumurtayı yememesi gerekecek. guras@milliyet.com.tr Markalısını yiyeceğiz