Kahtalı Mıçı, “2008 yılında 110 bin TL karşılığı Japon Parası Yen ile konut kredisi kullandım. Taksitlerim 1 ayda 1.300 TL idi. Şimdi 2 bin TL’nin üzerine çıktı. Zor durumdayım” diyor.
11 Ocak 2008’de 100 Japon Yen’i 1.06 TL idi. 10 Ocak 2011 tarihinde 1.90 TL oldu.. İşte bunun için Kahtalı Mıçı’nın Japon Yeni ile hesaplanan banka kredisinin ödenmeyen kısmının Türk Lirası karşılığı ve de Japon Yeni olarak belirlenen aylık borç taksitlerinin Türk Lirası karşılığı arttı.
Kahtalı Mıçı gerçek anlamı ile “Yen mağduru” ve de “Zor durumda”.
Kahtalı Mıçı (1953) Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğdu. Bir kamu kuruluşunda çalışırken şarkıcılığa başladı. Doğu Anadolu’da sevilen bir ses sanatçısı. Çok sayıda kaseti var. Bazı kasetlerinin kapağında ismi Kahtalı Miçe olarak yazılıyor. “Siz gidin, biz gelo”, “Bagrımda bir ateş yandı” sevilen türküleri. Ben Adıyaman’da bir havuz başındaki konserini izledim. Pek beğendim.
Mıçı’dan döviz riski dersiGelelim İstanbul’da önceki gün sokak eylemi ile dertlerini Büyük Türk Büyüklerine duyurmaya çalışan “Yen mağdurları”nın durumuna. Basın açıklamasına göre Kahtalı Mıçı gibi Japon Yeni ile konut kredisi kullananların sayıları 250 bin imiş. (Kaç kişinin bu tür kredi kullandığını, kaçının borçlarını ödeyemedikleri BDDK kayıtlarında vardır.)
Kahtalı Mıçı sevilen bir isim olduğu için kamuoyu olan biten ile ilgilendi. Bu iyi bir şey. Çünkü Kahtalı Mıçı’nın durumu Ayşe Hanım Teyzemgiller ile Ali Rıza Bey Amcamgillere de ders olsun. Döviz geliri olmayan, saf ve bakir halkımızın döviz ile borçlanması her zaman için risklidir.
Evet, 2008 yılında 100 Japon Yeni 1.06 TL iken şimdi 1.58 TL oldu ama, 2008 yılının 11 Ocak tarihinde dolar da 1.15 TL idi. O gün 1.15 TL olan dolar ile borçlanan için dolar dün 1.58 TL’ye yükselmişti.. Açık anlatımıyla dolar ile borçlanan da “Dolar mağduru” durumunda.
Dolar fiyatı fazla oynamıyor. Faizi düşük. Buna güvenerek dolar ile borçlananlar yakın zamanda Kahtalı Mıçı gibi üzülebilirler.
Bangladeş’den borsa riski dersiAyşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcam’ın bugünlerde Bangladeş’te olan biteni de iyi izlemelerinde yarar vardır.
2010 yılında Bangladeş’teki Dakka Borsası‘nda endeks yüzde 80 yükselmiş. (Dikkat buyurunuz yükselen endeks. Her hisse senedinin fiyatı aynı ölçüde artmıyor. Bazısının yüzde 5, bazısının yüzde 500 artıyor. Yüzde 80 endeks artışı, ortalamayı gösteriyor. Parasını yüzde 5 artan hisse senedine bağlayan ile yüzde 500 kazandıran hisse senedine bağlayanın durumu farklı.)
Her ne ise. Borsa endeksi bir yılda yüzde 80 yükselince, saf ve bakir Bangladeşliler kendilerini “kurt” sanarak, evlerini, arsalarını satıp parasını borsaya yatırmış. Borsada fiyatlar geçen gün bir saatte yüzde 9.25 oranında düşünce de “Borsa mağduru” olarak sokaklara dökülmüş, arabaları, binaları yakıp yıkmışlar.
İşte bu da Ayşe Hanım Teyzem ile Ali Rıza Bey Amcam’a ders olsun. (1) Yabancı para geliri olmayanın yabancı para ile borçlanması yanlıştır. (2) Yanlış hisse senedine yatırım yapanların borsa endeksi yükselirken kaybetmeleri riski vardır. Tersi de olur. Borsa endeksi düşerken, bazı hisse senetleri kazandırabilir. Bunun için parası kıymetli olan küçük yatırımcı için borsaya yatırım yapmak her zaman risklidir.