Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

New Yorkta cumartesi
New York'ta cumartesi

Güngör URAS
Geçen cumartesi New York sokaklarında insan kaynıyordu. Amerikalılar 23 Kasım'da "Şükran Günü"nü kutladı. Şükran Günü haftasından yıl sonuna kadar uzanan 6 hafta, ABD'de "Holiday Season" (Tatil Mevsimi) olarak adlandırılıyor. İnsanlar 6 hafta boyunca yeni yıl heyecanı yaşıyor. Sokaklar evler süsleniyor. İnsanlar çılgınca alışveriş yapıyor. Sanırsınız ki, insanlar kıtlıktan çıkmış veya yıllardır alışveriş yapamamış. Bugünleri beklemiş.
New York zaten kalabalık. Bu yetmiyormuş gibi New York'a yılda 36.6 milyon turist geliyor. Özellikle ABD'nin başka şehirlerinde yaşayanlar New York'a "Tatil Mevsimi" denilen yıl sonunda gelmeyi tercih ediyor. Otellerde yer bulunamıyor.
1997 yılından bu yana sayıları 12.187'de dondurulan New York'un "Sarı Taksi"leri geçen yıl 241 milyon yolcu taşımış. Tatil Mevsimi taksi bulmak imkansız.
New York'taki mağazalar bu 6 hafta boyunca yıllık toplam satışlarının yarısını yapar yıllık toplam kazançlarının yüzde 60'ını sağlarmış. İlanlara bakılırsa her mağazada ucuzluk var. Bazıları etiket üzerinden yüzde 40'a kadar varan indirim sağlıyor. Ama karlılık oranları yüksek olmalı ki 6 hafta bu ucuz satışı şu veya bu şekilde sürdürebiliyor.
Zenginlik artınca insanlar her malın daha lüksüne yöneliyor. İhtiyaçtan değil, "almış olmak için, zevk için" alıyor. New York Times gazetesinde lüks eşyalarla ilgili olarak Leslie Kaufman'ın bir araştırması yayımlandı. Bu araştırma New York piyasasındaki fiyatların gerçek durumunu sergiliyor. Örneğin şu günlerde Amerikalı kadınların en gözde aksesuarı "Hermes" firmasının 4.800 dolara (yaklaşık 3.5 milyar Törkiş lirasına) satılan yeşil renkli Kelly el çantası. Bu çantaları bizim Türk hanımlarımız Amerikalılardan önce Paris, Nis ve Cannes mağazalarında keşfederek almıştı. Bu çantanın özelliği ölmeden önce Monako Prensesi Grace Kelly tarafından kullanılan çantaya benzemesidir. Lüks eşya üreticisi Fransız Hermes firması bu modeldeki çantaları değişik boy ve renkle "Kelly Bag" (Kelly Çantası) adı ile üretip pazarlıyor.
Şu günlerde New York'un lüks mağazalarında Kelly çantası kalmamış durumda. Satın almak isteyenleri sıraya yazıyorlar.
4.800 dolara satılan Kelly çantasının maliyetini hesaplatmışlar. Maliyeti deri, aksesuar ve işçilik olarak 180 dolar imiş. New York'ta 520 dolara satılan bir diğer lüks marka olan Louis Vuitton'un 520 dolarlık (deri değil kanvas) çantasının maliyetinin ise 100 doları aşmadığı belirtiliyor.
Uzmanların açıklamalarına göre New York'ta lüks mağazalarda müşterinin ödediği her 100 doların ortalama 30 doları mal bedeline gidiyor, 70 doları genel gider ve kar olarak kalıyor.
Lüks mallarda mal bedeli ile satış fiyatı arasındaki fark büyük görünüyor ise de bu tip malları satan mağazaların reklam, kira, personel, prestij harcamaları da yüksek. Gene de satış ve karlılıkları artıp duruyor.
Louis Vuitton'u da üreten lüks mallar grubu LVMH'u altı aylık satış gelirlerinde yüzde 31 artış sağlamış. Altı aylık karları 4.24 milyar dolar. Ünlü lüks mücevherat, saat ve hediyelik eşya mağazası Tiffany'in satış geliri dokuz ayda yüzde 73 artmış. Dokuz aylık karı 1 milyar dolar. Lüks mağazalar grubu Neiman Marcus'un yıllık gelir artışı yüzde 36, yıllık karı 2.85 milyar dolar.
Amerikalı ihtiyaçtan değil zevkten aldığı için lüks ve pahalı mallar satılıyor, mağazaların iş hacmi büyüyor.
Sayın okuyucularıma küçük bir örnek daha. Uzmanların maliyetini 2 dolar olarak hesapladıkları "Revlon" dudak ruju eczanelerde 8 dolara, New York'un ünlü ve lüks mağazası "Saks Fift Avenue" mağazasında farklı bir ambalaj içinde 65 dolara satılıyor.
Alan memnun, satan memnun, bize "dedikodusu" düşüyor.