Sabancı Üniversitesi, İstanbul Kurtköy'deki yepyeni kampüsünde 4 Ekim 1999 günü eğitime başlıyor. Bu yıl 253 şanslı öğrenci Sabancı Üniversitesi'nde eğitim şansına sahip olabilecek. Bunların 200'ü bu yıl ilk bölümü tamamlanan lüks otel çizgisindeki yurtlarda kalabilecek.
Sabancı Üniversitesi yönetimi her öğrenciye okula başlarken bir lap - top (diz - üstü) bilgisayar hediye etmeyi kararlaştırmış.
Üniversitenin yıllık ücreti 7.700 dolar. Öğrencinin maddi durumuna ve de başvurmasına bağlı olmadan her öğrencinin yararlanabileceği otomatik bir burs sistemi var. Üniversite giriş sınavında aldıkları puanlarla ilk 200 arasına giren ve ilk 3 tercihinde Sabancı Üniversitesi'ni işaretleyen öğrencilerden okul ücreti, yurt ücreti ve yemek ücreti alınmayacağı gibi, diğer giderleri de üniversite tarafından karşılanacak.
Sınavlarda 201 - 1000 öğrenci sıralamasına girenlerden okul ücreti ve yurt ücreti alınmayacak. Sıralamada 1001 - 2000 arasında yer alan öğrenciler yıllık öğretim ücretinin yarısını ödeyecek. Yurtlarda bedava kalabilecek.
Not ortalamasını 2.50'nin altına düşürmeyen öğrenciler, üniversite eğitimi süresince burs almaya devam edecek.
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın davetlisi olarak dün Kurtköy'deki kampüsü gezdik. Rektör Tosun Terzioğlu bu yıl faaliyete geçecek bölümler hakkında bilgi verdi. Bu yıl (1) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile (2) Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretime başlıyor. Karaköy'deki binada ise Yönetim Bilimleri Fakültesi "Lisanüstü Eğitim" (Master Programı eğitimi) verecek.
Sabancı Üniversitesi İngilizce eğitim programı uyguluyor. Yabancı dil bilgisi yetersizler, bir yıl süre ile özel eğitim görecek.
Fakültelerde bölümler yok. Öğrenci ilk iki yıl temel dersleri izleyecek. Üçüncü yıldan sonra "diploma almak istediği" dalda özel derslere girecek. Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi (1) Ekonomi, (2) Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, (3) Kültürel Etüdler, (4) Toplumsal ve Siyasal Bilimler dallarındaki seçimlere göre diploma verecek.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ise (1) Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği, (2) Biyo Bilimler ve Biyomühendislik, (3) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, (4) Mekatronik Mühendisliği, (5) Mikri - Ekoktronik Mühendisliği, (6) Telekomünikasyon Mühendisliği, (7) Üretim Sistemleri Mühendisliği dallarında programlar uygulayacak.
Sabancı Ailesi'nin Vaksa (Sabancı Vakfı) kanalıyla üniversiteye tahsis ettikleri 170 milyon dolarla tamamlanacak olan üniversite 3 bin öğrenci için düşünülmüş. Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi ile, su sporlarının yapılabileceği suni gölü, kapalı ve açık spor tesisleri, öğrenci yatakhane ve yemekhaneleri ile, konferans ve müzik salonları ve fakülte binaları ile gelişmiş ülkelerdeki en mükemmel üniversite kampüsleri çizgisinde planlanmış ve yapılmış.
Sabancı Ailesi'nin katkısı üniversitenin yapımı ile sona ermeyecek. Öğrenci maliyetinin yarısını karşılamak için Sabancı Vakfı her yıl üniversiteye 25 milyon dolar katkıda bulunacak.
Üniversite sadece arsa ve bina değildir. Üniversiteyi üniversite yapan öğretim üyeleri ve de öğrenmeye arzulu öğrencileridir. Ortalama eğitim tecrübesi 15 yıl olan ve çoğu yurt dışından gelen 40 öğretim üyesi ile açılış yapılıyor. Hedef 10 öğrenciye bir öğretim üyesi. Ama bu yıl 6 öğrenciye bir öğretim üyesi düşecek.
Bu örnek tesisi yapanlara teşekkürler. Ne mutlu bu tesislerde çağdaş bilgi çizgisine ulaşmak için eğitim göreceklere. Sabancı Üniversitesi gibi üniversiteler binalarıyla, eğitim programlarıyla, eğitimde tutturdukları yüksek çizgi ile diğer üniversitelere örnek olacak. Bu örnekler rekabeti teşvik edecek. Bunlar güzel şeyler... Türk gençlerinin başka ülkelerin aynı yaştaki gençleriyle eşit çizgide ve hatta onlardan daha iyi bir eğitim imkanına kavuşabilmesi için bunların olması şart.
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025