Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin Boston şehrinde ünlü Harvard Üniversitesi’nde, Harvard’da ve diğer Amerikan üniversitelerinde lisansüstü eğitimlerine devam eden Sabancı Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldik.
Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında öğrenci kabul etmeye başladı. Mastır programlarından ilk öğrencilerini 2001 yılında, lisans programlarından ilk öğrencilerini 2003 yılında mezun etti.
Bugüne kadar 2.071 öğrenci lisans ve lisansüstü programını tamamladı. Bunlardan 217’si şimdilerde Harvard, MIT, Brown ve benzeri, ünlü Amerikan üniversitelerinin lisansüstü programlarına devam ediyor.
Bunların tamamı üniversiteler tarafından burslu öğrenci olarak kabul edilmiş. Açık anlatımıyla yılda 25-35 bin dolarlık üniversite öğretim ücretini ödemiyorlar. Ayda 1.700-2.000 dolar karşılıksız burs alıyorlar.

Haberin Devamı

Öğrencilerimiz başarılı
ABD üniversitelerinde 570 bin yabancı öğrenci okuyor. Türk öğrencilerinin sayısı (resmi kayıtlara göre) 13 bin dolayında. ABD üniversitelerine en fazla öğrenci Hindistan’dan geliyor. Bu ülkeyi Çin, Güney Kore ve Japonya izliyor. Türkiye, öğrenci gönderen ülkeler arasında 8’inci sırada.
Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Washington’daki Sakıp Sabancı Konferansı’ndan sonra Boston’a gelerek, “Sabancı Üniversitesi’nden Harvard’da Okuyan Öğrenciler Birliği” tarafından düzenlenen toplantıya katıldı.
Sabancı Üniversitesi mezunların yüzde 31’i Türkiye’de ve başka ülkelerde lisansüstü eğitim alıyor. Bu oranın yüzde 14’ü mastır (yüksek lisans), yüzde 17’si doktora eğitimine devam ediyor.
Mezunların yüzde 54’ü iş hayatına atılmış. Bir bölümü de bilişim teknolojileri, yazılım, gelişmiş materyaller gibi çağdaş iş alanlarında kendi şirketlerini kurmuşlar.

Araştırma önemli
Lisansüstü eğitime (mastır ve doktora programlarına) devam edenlerin 223’ü Türkiye’deki, 217’si ABD’deki, 31’i İngiltere’deki, 11 ‘i İsveç’teki, 44’ü diğer ülkelerdeki üniversitelerde okuyor.
Harvard’daki toplantıya 80 dolayında öğrenci katıldı. Günümüzde öğrenciler o kadar farklı alanlarda uzmanlaşıyor ve o kadar çok araştırmaya yöneliyor ki, insan hem şaşırıyor hem de iftihar ediyor.
Amerikan üniversiteleri durup dururken Tük öğrencilerine burs vermiyor. Burs verdikleri öğrencilerin de peşini bırakmıyor. Lisansüstü programlarına katılan öğrenciler birlikte çalıştıkları öğretim üyeleriyle birlikte hemen araştırmaya yöneliyor.
Lisansüstü eğitim kitap okumaktan, ders çalışmaktan ibaret değil. Araştırmaya, üretmeye dönük programlar uygulanıyor. İnsan bu yeni kuşak Türk gençlerini tanıyınca iftihar ediyor. Ama bütün bunların arkasında gençlerin çabaları kadar onları iyi yetiştiren Sabancı Üniversitesi’nin öğretim gücünün olduğu da unutulmamalı.