Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayı sanayi ciro endeksini açıkladı:

Nisan ayı cirosu, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmak suretiyle bir önceki ayla kıyaslandığında, nisanda marta göre % 2.2 artış var.

Nisan sanayi cirosu takvim etkisinden arındırılarak bir önceki yılın nisanıyla karşılaştırıldığında, yıllık üretim artışında yüzde 29.5 artış var.

Arındırma işlemi yapılmadan nisanda sanayi cirosunun aylık artışı % 27 oranında. Nisanda sanayi cirosu, 2016 Nisan’ın % 53 üzerinde.

Sanayi ciro endeksindeki artış, sanayide ikinci üç aylık dönemin başında çok hem de çok büyük bir hareketin başladığı görülüyor.

Haberin Devamı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayii ciro endeksinde aylık artış % 2.1 oranında.

Takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayii ciro endeksindeki artış % 29.1 oranında.

Sanayideki toplam ciro artışının arkasında imalat sanayiindeki canlanma var.

Dayanıklı tüketim malları cirosunda büyük artış var. Yıllık artış % 30, aylık artış % 3 dolayında. Buna karşılık, dayanıksız tüketim malları cirosunda yıllık artış % 213’e yakın. Aylık ciroda artış yok % 0.3 azalma var. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayii ciro endeksine göre nisanda bir önceki aya göre en yüksek artış %166 ile ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bunu %13 ile eczacılık ürünleri % 7 ile ağaç ürünleri imalatı izledi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış imalat sanayii cirolarında, nisan ayında bir önceki aya göre en fazla azalış %15 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında görüldü. Deri ve ilgili ürünlerin imalatı %10, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ciro endeksi %7 geriledi.

Nisan ayı sanayi ciro endeksindeki bu normalin üzerindeki artış devam ederse, üretimde uzun süre devam eden durgunluğu atlatırız. Uzun süredir beklenen sanayide üretim artışı ve ardından yeni yatırım dönemi başlayabilir.