Soma yüreklerimizi yakmaya devam ediyor. 301 madencimizi kaybettik. Çok sayıda yaralı var.
Ama “Soma” yanan bir ağaç”... Geride ”orman” var... O ormandaki ağaçlar ne durumda? -
SGK tarafından yayımlanan bilgilere göre, taş kömürü ve linyit kömürü üretimi yapan 724 işletme var.
- Kömür işletmelerinin 37 bini linyit işletmesi.
- Kömür işletmelerinde 54.581 sigortalı işçi çalışıyor.
- Türkiye’nin linyit ihtiyacı 101 bin ton. Üretim 74 bin ton.
- Taş kömürü ve linyit kömürü ithalatına 4-5 milyar dolar para harcıyoruz.
724 kömür işletmesi
Soma faciası gösterdi ki kömür ocaklarında çalışma şartları bozuk. Çalışanlar büyük risk altında.
-İyi de Soma faciası bize ders olacak ve de benzer durumdaki linyit ocaklarını hemen kapatacak mıyız?
- Soma faciasından örnek alınarak, tüm linyit ocaklarında kısa sürede güvenlik yatırımları gerçekleştirilebilecek, hayat kurtarma odaları ocaklara yerleştirilebilecek mi?
Bir de işin moral boyutu var. Milletçe içimiz kan ağlıyor. Linyitle ilgisi olan olmayan herkes üzgün. Bu durumda:
- Her gün, günde 3 vardiya linyit ocağına inerek, linyit çıkarmaya çalışan 37 bin işçi ne yapar? Hangi duygularla yerin altına iner? Hangi duygularla kazma sağlar? Aileleri hangi duygularla onları bekler?
- İşletmelerde üretimi ocakta çalışanlar gerçekleştiriyor ama her işletmenin bir sahibi, bir yöneticisi var. İşletme sahipleri ve yöneticiler ne kadar verimi ve kârı düşünürse düşünsünler, işyerlerinde iş kazası olmasını istemezler. Çünkü bilirler ki iş kazalarında işyeri sahibi ve yöneticiler de büyük sorumluluk altında ezilirler.
- Can kaybıyla sonuçlanan büyük maden kazaları ciddi girişimcilerin, başarılı yöneticilerin madencilik sektöründen uzaklaşmalarına yol açar. Halbuki madencilik sektörü bizim ekonomimiz için önem taşıyan bir sektördür.
54 bin kömür işçisi
Çözüm ararken Türkiye şartlarını unutmayalım:
- 724 taş kömürü ve linyit işletmesinin 623’ü 99’dan daha az işçi çalıştırıyor. Sadece 101’i’nin işçi sayısı 100’ün üzerinde. Küçük işyerlerinin gereken güvenlik harcamalarını yapmaları çok zor.
- Bizde maden ve özellikle kömür işçiliği bir meslek olarak öne çıkamadı. Daha çok işsizler için bir ekmek kapısı. Deneyimsiz işçi sayısı çok. Deneyimsiz işçilerin riskleri algılamaları güç oluyor.
- Sendikaların en etkin olduğu sektörün taş kömürü ve linyit sektörü olması beklenir: Sendikalar toplu iş sözleşmesi dönemi dışında işyerleri ve işçilerle ilgilenmiyor. Soma örneği ortada. Sendikalardan ses çıkmıyor.
Sonuç : Soma faciasını değişik çevreler kendi menfaatleri doğrultusunda istismar etmeye başladı. Ölenlerin, yaralananların, acılı ailelerin sırtından çok kişi ve kurum kendine çıkar sağlama arayışında.
Yanlış söylemler, ziyaretler, işe yaramaz haberle Soma faciası kişisel ve kurumsal reklam kampanyaları halinde kullanılmaya başlandı. Günahtır. Ayıptır. Üzülen, içi yanan var ise, buyurunuz: Yardım hesapları açıldı. Üzüntünüzün büyüklüğünü (imkânlarınız ölçüsünde) yapacağınız katkıyla gösteriniz.