Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çok büyük bir maden kazası yaşadık. Çok sayıda çalışanımız öldü. Yaralandı. Üzüntümüz büyük. Ölenlere rahmet, yaralılara şifa diliyoruz. Kurtulanlara geçmiş olsun diyoruz.
Ama olan biteni söylemle geçiştirmek, söylemle vakit harcamak yerine artık eyleme geçme vaktidir.
Eylem, (1) Öncelikli eylem, (2) Daha sonra da yapısal önlem olarak 2 aşamalı olmalıdır. Öncelikli eylem, ateş düşen hanelerin dertleriyle ilgilenmektir.
Ölen, yaralanan işçiler ekmek parası için bu riskli işte çalışıyorlardı. Onların hanelerindeki tencere her ay eve getirdikleri 1.200-1.500 TL ile kaynıyordu. Çocuklarının sütü bu parayla alınıyor, çocukları bu parayla okula gidiyordu.
Şimdi hanelerde yas var, acı var. Sadece evin reisi ölmedi. Hane babanın acısını yaşarken, parasızlığın yükü altında ezilecek.

Geride kalanlarla ilgilenelim
“İçimiz paralanıyor” diyerek üzüntülerini beyan eden, gazetecilere demeç veren kanaat önderlerimizin, gazetelere ilan veren iş çevrelerinin, söylemden eyleme geçmelerinin zamanıdır.
Öncelikli eylem, ölen işçilerin, çalışamayacak durumdaki yaralıların ailelerinin parasal ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulacak bir yardım fonuna imkân ölçüsünde büyük miktarda katkıda bulunmak. Yardım fonundaki birikimlerin yarısı ailelerin olağan ihtiyaçlarının karşılanmasına, yarısı ise, çocukların eğitiminin aksamaması amacıyla eğitim bursuna tahsis edilmelidir.
Yapısal önlem de iki aşamalıdır.
(1) Madenlerde, tersanelerde ve diğer sektörlerde sık görülen iş kazalarının önüne geçmek için düzenlemeleri geciktirmemek gerekiyor.
(2) İş kazalarında ölen, sakat kalan ve yaralananların ailelerinin ortada kalmaması, her kaza sonrası yardım kampanyası düzenlemeye ihtiyaç duyulmaması için devlet gereken düzenlemeleri yapmalıdır.
1) İş kazası riski bulunan iş kollarında işverene zorunlu hayat ve kaza sigortası yaptırma mükellefiyeti getirilebilir.
2) Güçlü bir “İşsizlik Sigortası Fonu” var. İşçilerin ücretlerinden yapılan kesintilerle oluşan bu fonun kullanım amaçları arasına, iş kazalarında ölenlerin ve yararlananların ailelerine aylık yardım ödemesi ve çocuklarına eğitim bursu verilmesi konuları da eklenebilir.
3) Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamında, iş kazalarında ölenlerin ve iş kazaları nedeniyle çalışamaz duruma gelenlerin ailelerine yapılan yardımların şekil ve miktarında düzenlemeler yapılabilir.

Milliyet’in yardım kampanyası
Yüreklerdeki yangını söylemle değil, eylemle söndürmek ise bizlere düşüyor.
Az veren candan, çok veren maldan...
Milliyet’in başlattığı yardım kampanyası bu bakımdan önem taşıyor. Soma’da yer altındaki yangından sonra, içine ateş düşen hanelerde yaşayan kardeşlerimize destek vermek için yola çıktık. Umarız ki Soma’daki faciaya üzülen halkımız, iş çevrelerimiz yardım fonuna katkıda bulunurlar.