Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ABD’de Çay Partisi (Tea Party) adını taşıyan, kurumsal bir yapıya sahip olmayan, siyasi parti niteliğini taşımayan, ortak değerleri savunanların oluşturdukları bir “sivil toplum platformu” var. Yöresel Çay Partileri, yörenin özel sorunlarına dönük faaliyet gösteriyor. Ulusal sorunlar gündeme geldiğinde ise yöresel Çay Partileri bir arada hareket ediyor. Bir siyasi parti veya bir dernek gibi belli bir yönetim kadrosuna sahip değil. Sadece yöresel eylemleri koordine eden kişiler var.
Bizde de Gezi Parkı eylemleri herhangi bir siyasi partiye veya derneğe üye olmayan, ortak değerler etrafında birleşen ve birlikte hareket eden değişik yaş gruplarından insanlar tarafından başlatıldı. Gezi Parkı eylemleri örneği benimsenerek başka şehirlerde ortaya çıkan eylemlerde öncelik yöresel sorunlara verildi. Ulusal ortak değerler ise hareketlerde bütünlük sağladı.

Ülkenin iyiliği isteniyor
İyi de... Gezi Parkı boşaltılınca, insanlar evlerine dönünce, eylemlere yol açan değerlere, bekleyişlere kim sahip çıkacak? Eylemlerin ana nedeni sökülen 5 ağaç ile kışla projesi mi? Gezi Parkı eylemlerinin içinde olanlar ve destekleyenler ne istiyorlar? Öncelikle ortak değerlerine saygı gösterilmesini istiyorlar. Politikacıların, iktidarın yerel ve ulusal konularda karar alırken her kesimdeki insanların görüş ve bekleyişlerini dikkate almasını istiyorlar.
Gezi Parkı eylemlerini başlatanlar, sürdürenler, onları destekleyenler isteklerini ifade etme imkanları kısıtlananlar. İsteklerini siyasi partiler şemsiyesi altında ifade etme şansı olmayanlar. O halde, başlatılan hareketin sürdürülmesi gerekiyor. Ama nasıl sürdürülecek?

Çay Partisi nedir?
Britanya Krallığı’nın Amerika’ya sevk edilen çayın vergisini artırması üzerine vergiye isyan eden Boston halkı, 1773 yılında limana gelen bir parti çayı (tea party) denize döktü. Çay Partisi adı verilen bu eylem Amerika’da bağımsızlık hareketini başlatan eylemlerden biridir.
Adını işte bu Çay Partisi eyleminden alan yöresel ve ulusal platformlar ABD’de 2000’lerden sonra giderek gelişti. Bu hareket bir dernek veya partiye dönüşmedi. Bugüne kadar bir lideri olmadı. Muhafazakâr bir hareket. ABD’de vergi yükünün azaltılmasına dönük görüş ve önerileri savunuyor. 2008 ve 2012 seçimlerinde görüşlerini benimseyen adaylara ve partilere destek verdiğinden, politik bakımdan güçlü hale geldi. Kriz döneminde de kamuoyunu ve dolayısıyla politikacıları etkiledi.
Bizde de bir Gezi Partisi oluşabilir ise, siyasilerin benimsemediği veya önem vermediği değerleri savunan kesimlerin sesini duyuracak ve politikacıları etkileyebilecek güçlü bir sivil toplum hareketi ortaya çıkabilir.