Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

New York

Sabancı Üniversitesi mezunu oldukdan sonra Amerika’da değişik üniversitelerde lisans üstü ve doktora çalışması yapanlar veya eğitimlerini tamamladıkdan sonra Amerika’da değişik şehirlerde çalışan gençler, kızlar, erkekler, yılda bir defa bir araya geliyorlar.
Yedi yıldır bu toplantılar için üniversite mütevelli heyeti başkanı Güler Sabancı Amerika’ya gelerek toplantılarda ev sahibeliği yapıyor. Bu yıl New York’ta Columbia Üniversitesi’nde yapılan toplantıya yüzden fazla genç katıldı.
Üniversite görevlilerinden öğrendiğime göre, Sabancı Üniversitesi mezunlarından yaklaşık 550 genç Avrupa’da, 500 genç Amerika’da ya eğitimlerine devam ediyor, ya da çalışıyor.
Amerika’daki 500 gencin yarısı master ve doktora çalışması yapıyor. Eğitimini sürdürenlerin tamamına yakını burslu olarak üniversitelerde araştırma projelerinde çalışıyor.
Amerika’da üniversite demek, araştırma demek. Saygın üniversitelere Amerikalı veya yabancı ülke firmaları belli konularda araştırma işi veriyor. Araştırma sorumlusu hocalar, Amerikan üniversiteleri ile diğer ülke üniversitelerinin en başarılı öğrencilerini seçerek takım oluşturuyor.

Gençler uzmanlaşıyor
Takıma giren, araştırma işimde çalıştıracakları öğrencilerin okul masraflarını karşılıyor ve de onlara her ay belli bir ödeme yapıyor. Açık anlatım ile burs denilen ödemeler proje bütçesinden karşılanıyor.
Böylece öğrenciler bir yanda master ve doktora derecelerini tamamlarken, öte yanda belli bir araştırma projesinde deneyim sahibi oluyor, uzmanlaşıyor.
Sabancı Üniversitesi mezunlarından Amerikan üniversitelerinde eğitime devam edenlerin tamamına yakını işte bu tür araştırma projelerinde çalışan gençler.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, şimdilerde Sabancı Üniversitesi’nin de, yurtdışındaki ve yurt içindeki kuruluşlardan her yıl ortalama 130 araştırma projesi aldığını, halen 30 milyon dolarlık araştırma projesi üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü söylüyor. Üniversite, öğretim üyesi başına 150 bin dolarlık araştırma projesi ile Amerikan üniversiteleri ile rekabet edebilir çizgiye ulaşmış durumda. Geçen yıl bu araştırma projeleri nedeniyle üniversite 26 ödül almış.

400 milyon dolar yatırım
Sabancı Üniversitesi, bir vakıf üniversitesi. 1999-2000 yılından bu yana eğitim veriyor. 1.200 dönüm arazi üzerinde 200 bin metrekare kapalı alana sahip kampus için, bugüne kadar yapılan 400 milyon doların üzerindeki yatırımın tamamı Sabancı ailesi ve ailenin sahip olduğu kuruluşlarca karşılandı.
Üniversitenin yıllık öğretim ve eğitim giderleri, öğrencilerden alınan ücretlerle karşılanamadığından aile ve ailenin sahip olduğu kuruluşlar her yıl mali desteği sürdürüyor.
Üniversitede, 3.200’ü lisans, 900’ü lisans üstü programlara devam eden 4.100 öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerin yüzde 36’sı burslu. 2.400’ü kampus içindeki modern yurtlarda konaklıyor. Üniversitenin 370 akademik personeli var. Tam zamanlı akademik personel başına 16 öğrenci düşüyor.
Sabancı Üniversitesi’nden bugüne kadar 6.300 öğrenci diploma aldı. Mezunlara yurt dışından büyük talep var. Çoğu burslu olarak yurt dışındaki üniversitelerde master ve doktora derecesi için çalışıyor. Çoğu ise yabancı üniversitelerde, üniversitelerin araştırma projelerini yürüten öğretim üyeleri yanında, yüksek ücret ile araştırmacı olarak mesleklerinde ilerleme fırsatı elde ediyor.