Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cem Hakko, babası Vitali Hakko’ya, “...babacığım, kurduğun ekip ve ben, senin başlattığın işi daha ileriye götüreceğiz. Buna emin olabilirsin...” dedikten sonra babasının boynuna sarıldığında, baba oğul “ağlıyordu”. Bu sahneyi izleyenlerin de çoğunun gözü yaşarmıştı. Bütün bunlar, Vakko’nun kuruluşunun 50’nci “Altın Yılı”nın, Vakko mağazalarının 25’inci “Gümüş Yılı”nın kutlandığı gece oluyordu.
Dün ise Vakko’nun 75’inci yıl kutlaması vardı. (50’nci yıl kutlamasında Cem Mansur orkestrasının konserini dinleyenler arasında ben vardım. Dünkü kutlamaya katılmadım.) 75 yıl önce Mahmutpaşa yokuşu başındaki küçük bir şapkacı dükkânında işe başlayarak, Vakko kuruluşlarını büyüten Vitali Hakko, 2007 yılında öldü. Vakko’yu aileden Cem Hakko, Jeffi Hakko ile Alberto Elhadef ve profesyoneller yönetiyor.

Tasarım-yenilikçilik-kalite
Vitali Hakko, Türk giyim sanayiine farklılık getirdi. Bu farklılığın temelinde, ”tasarım”, “yenilikçilik” ve “kalite” var.
Farklılık, “Vakko” markasının “belli bir yere yerleşmesini” sağladı. İstanbul’da Yedikule’de 1913’te doğan Vitali, kendi anlatımıyla, “İş hayatına başkaları gibi sıfırdan değil, sıfırın altından” başlamış, dünya savaşı, varlık vergisi, üç askeri darbe ve sayısız zorluklar atlattığı halde işinde en güzeli, en iyiyi aramaktan yılmamıştır..
50 yıl önce Beyoğlu’nda Vakko mağazasının açılışı Türkiye’de modern mağazacılığın başlangıcı sayılır. “Vakko müessesesinin gerisinde 1934’te başlayan bir “Şen Şapka” deneyimi vardır. Vitali Hakko, Şen Şapka’yı ablası Bella’nın eşi Rafael Elhadef ile açmış. Vakko’yu açarken Vitali’nin V’si ile kardeşi Albert’in “A”sını alıp “VA” yapmış. Bunu soyadlarıyla birleştirip Vakko haline getirmiştir.

Markayı korumak da güç
Vakko’nun ilk üretim tesisi Emprime Baskı ve Boyama Fabrikası’dır. Beyoğlu mağazası, Vakko’nun mağazalaşma sürecinin başlangıcı oldu.
Vakko, hızlı bir “marka yaratma süreci” yaşadı. 1982 yılında genç kesime hitap eden Vakkorama, 1989’da Vakko Çikolata, 1990’da Vakko Parfüm ve daha sonraki yıllarda H2O, V2K, W, Vakko Cruise gibi markaların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Başbakanlık Konutu ve Çırağan Sarayı gibi önemli mekânlarla birçok otel dekorasyonunu gerçekleştiren Vakko Dekor faaliyete geçti.
Vakko’nun yelpazesinde Vakko’ya ait fabrikada üretilenlerin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı çeşitli kaynaklardan tedarik edilen ürünler de pazarlanmaya başlandı. Vakko’nun 75’inci kuruluş yılında, kurucu kardeşleri anmamak olmaz. Üç kardeşden “Vakko modadır” sloganını geliştiren Vitali, sadece Vakko için çalışmadı. Beyoğlu’nun güzelleştirilmesi için de büyük çaba gösterdi. Vakko müesseseleşti. Ama kurucusu “Vitali” de tek başına müessese idi.