Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyen 6 İtalyan ve 2 Bulgar, 30 milyar euro’yu Türkiye’ye getirmek için banka banka dolaşıyormuş da, bankalar onlara yardımcı olamadığı için getiremiyorlarmış. Rahim Ak’ın haberinde bu dövizlerin gelmesi ile Başçı’nın haklı çıkacağını, ”Dövizin belini kıracağını” belirtiyor.
Varlık Barışı nedir? Bırakınız bundan sonra gelmesi beklenenleri... Bugüne kadar Varlık Barışı kapsamında beyan edilen 27-29 milyar dolar geldi mi? Geldi ise nerede? Kısaca anlatayım.
Varlık Barışı Kanunu 29 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanun gerçek veya tüzel kişilere ait olup yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınmasını sağlamayı hedef alıyor.
29 Mayıs 2013 tarihinde bildirim ve beyan süresi başladı. Bildirim ve beyanın 31 Temmuz 2013’te uygulamanın sona ermesi öngörülmüş iken son beyan tarihi 31 Ekim 2013’e kadar uzatıldı.

Geldi ise geldi ama...
Varlık Barışı kapsamında bildirilen veya beyan edilen (taşınmazlar-gayrimenkuller hariç) tüm varlıkların bildirim veya beyan tarihini izleyen ayın sonuna kadar Türkiye’ye getirilmesi ya da Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekiyor. Beyan edilen varlıklar üzerinden yüzde 2 oranında vergi alınıyor.
Beyanın yapılması, beyan edilen varlıkların getirilmesi ve vergisinin ödenmesi halinde kişi ve kurumlar vergi denetimlerinden ve cezalardan kurtuluyor. Açık anlatım ile bu uygulamanın kuyruğunda bir ‘vergi kıyağı’ var.

Aradım taradım bulamadım
Maliye Bakanlığı’ndan 1 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada, Varlık Barışı uygulamasında 31 Temmuz’a kadar toplam 50 milyar 45 milyon lira tutarında varlık beyan edildiği ve 1 milyar lira vergi tahakkuk ettiği belirtildi.
Beyan edilen varlıkların yüzde 0.04’ünü (19 milyon lira) Türk Lirası, yüzde 97.99’unu (49 milyar 38 milyon lira) döviz, yüzde 1.64’ünü (819 milyon lira) altın, yüzde 0.32’sini (158 milyon lira) menkul kıymet (hisse senedi, tahvil vs.) ve yüzde 0.02’sini (12 milyon lira) taşınmaz varlıklar oluşturuyor.
Birinci devrenin hesabı böyle. 31 Temmuz’dan sonra başlayan ikinci devrede beyan edilen varlıklar konusunda bilgi sahibi değiliz.
Bu yazıyı dostum Şükrü Kızılot Hoca’nın uyarısı üzerine yazıyorum. Sohbet ederken, Hoca, “Varlık Barışı ile birinci devrede 31 Temmuz’a kadar beyan edilen 49 milyar TL’lik dövizin karşılığı 27-29 milyar dolar eder. Kanuna göre beyandan sonra bu varlıkların Türkiye’ye getirilmesi zorunluluğu var. Acaba bu dövizler nerede? Hangi hesaba girdi?” diyerek sual eyledi.
Ben aradım taradım, bulamadım. Bugüne kadar ne kadarı getirildi? Hangi hesaplarda duruyor? Bilen var ise hem ben öğrenirim hem de okuyucularıma duyururum.