Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Vakko’nun şimdilerde Nakkaştepe’de “Moda Merkezi” adı verilen yeni bir binası var.
Bu binanın içindeki “Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi”nin geçen perşembe günü açılışı yapıldı.
Moda, mimari, resim, tasarım, fotoğraf ve sinema gibi ”kreatif endüstri” konularında, dünyanın önde gelen kitapevleri tarafından yayımlanmış 30 bin kitap toplanmış. Bundan sonra da toplanmaya devam edilecek.
Konulara ilgi duyan, araştırmaya meraklı olan herkes kütüphaneden yararlanabilecek. (Library of Congress sınıflama sistemine göre düzenlenmiş kataloğuna internet üzerinden erişilebiliyor: kutuphane@vakko.com.tr)
Kütüphanenin bir de oditoryumu (toplantı, konferans ve gösteri salonu) var. 200 koltuklu oditoryum, ana salonunun bir buçuk katı büyüklükte tam donanımlı bir sahneye sahip. Oditoryum yazarların, sanatçıların, akademisyenlerin etkinliklerine açık olarak kullanılacak, paneller, workshoplar, sempozyumlar, film ve sahne gösterileri düzenlenecek.
Kütüphane ve oditoryuma bitişik bir de küçük kahve açılmış.

Moda sanattan ayrı düşünülemez
Nakkaştepe’deki moda merkezini ilk defa gördüm, gezdim. Hayran oldum. Üç yıl önce ölen Vitali Hakko dostum idi. Severdim. Açılış için Vitali Hakko’nun hayatını, moda ve sanat aşkını ve farklı yaşamını yansıtan bir de sergi düzenlenmiş. Etkilendim.
Vitali Hakko’nun kızı Sima Rodrik ile oğlu Cem Hakko, kütüphanenin açılışı vesilesiyle diyorlar ki, “Vakko kurulduğu günden bugüne, moda ve sanatı ayrılmaz bir bütün olarak gördü. Türkiye’de modanın sanatla ve diğer yaratıcı disiplinlerle bir araya geldiği ve birbirine değer kattığı süreçlere evsahipliği yaptı.
Hem sanatçılarla kurulan dostluklar, hem de eserlerine verilen destekle her zaman sanatın yanında oldu. Ulusal ve uluslararası etkinliklerle, Türkiye’de plastik sanatların gelişmesine katkıda bulundu.
Moda dünyasının yanı sıra, sanat dünyasında da birçok ilke imza attı. Üretim merkezlerinde, ofisler büyük sanatçıların eserlerini sergilemek ve paylaşmak için kullanıldı. Türkiye’nin ilk büyük özel sanat galerileri Vakko mağazalarında yer alarak sanatseverlerle buluştu. İlk moda müzesini Vakko açtı.”

Hem üretim olacak hem de sanat
Vakko’nun 1969 yılında Merter’de mimar Haluk Baysal’ın projesi ile yapılan fabrika binasının iç ve dış duvarlarını Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan İlhan Koman’a, Hasan Kavruk’tan Jale Yılmabaşar’a çok sayıda sanatçının kalıcı rölyefleri, heykel ve seramikleri süslüyor, binada zengin resim ve heykel koleksiyonu bulunuyordu.
Merter’deki bina satıldıktan sonra 2008 yılında üretim merkezi Esenyurt’a taşınınca, Merter’deki binanın duvarlarındaki sanat eserleri, duvarlar kesilerek Nakkaştepe’ye getirilmiş. Moda Merkezi’nin duvarlarına yapıştırılmış. Resim ve heykel koleksiyonu için de başka bir bölüm ayrılmış.
Nakkaştepe binası yenilikçi mimari ve iki kat cam cephe ile inşa edilmiş farklı bir bina.
İçinde Vakko’nun 4 radyo istasyonunun da bulunduğu binanın iç mimarisi Autoban’a ait.
Nakkaştepe’deki moda merkezinde üretim yok. Empirme baskı ve hazır giyim tesisleri Vakko’nun Esenyurt’taki yeni fabrikasında üretimi sürdürüyor.
Vakko’yu şimdilerde ikinci kuşak, Vitali Hakko’nun kızının ve oğlunun yanında, kız kardeşi Bella Elhadif’in oğlu Alberto Elhadif ile erkek kardeşi Alber Hakko’nun oğlu Jeff Hakko yönetiyor.