Türk somonuna yosun takviyesi

27 Nisan 2025

Kültür balıkçılığının yem ihtiyacı, balık stoklarının azalmasında ciddi bir paya sahip. 5 milyon ton balık unu için 20 milyon ton balık avlanması gerekiyor. Balık yemlerinde denenen bitkisel protein kaynaklarından biri de yosunlar.

Günümüzde tüketilen her iki balıktan biri yetiştiricilik metoduyla soframıza geliyor. Denizlerde ve iç sularda kurulan balık çiftliklerinde yapılan üretim, dünya genelinde sağlıklı beslenme için gerekli proteinin karşılanması açısından çok önemli. Avcılık yoluyla elde edilen balık miktarı neredeyse son 40 yıldır aynı seviyede kalırken, balık çiftliklerindeki üretim ise her geçen yıl artıyor.

Tabii çiftliklerdeki üretimde de balık yemi olarak, yine denizlerden avlanan küçük balıklar kullanılıyor. Bu nedenle kültür balıkçılığının artan yem ihtiyacı, dünya genelinde balık stoklarının azalmasında ciddi bir paya sahip. FAO’ya göre, mevcut arz seviyesini korumak için 2030 yılına kadar 27 milyon ton ilave deniz mahsulü üretilmesi gerekiyor. Bu seviyede üretim artışı

Yazının Devamı

Güvenli tavuk için 75 derece kuralı

20 Nisan 2025

Tavuk etinden zehirlenme vakalarında önemli bir artış var. Zehirlenmeye yol açan bakterilerin etkisiz kılınması için tavuk etinin en az 75 derece iç sıcaklığa ulaşana kadar pişirilmesi öneriliyor. Peki, başka nelere dikkat etmeliyiz?

Son dönemin en çok endişe duyulan gıda ürünü tavuk eti. Çünkü bayramdan bu yana bini aşkın kişi, tavuk yediği için zehirlenerek hastanelere kaldırıldı. Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki bir tavuk dönerci restoranının dönerinde yapılan inceleme, döner etinin Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’ne uygun olmadığını ortaya koydu. Ardından bu kez Sakarya’daki mevlitte tavuklu pilav yiyen 17 kişi zehirlenme bulgularıyla hastanelere başvurdu. Ve ülkenin hemen her köşesindeki tavuk dönercilerden, hijyenik olmayan görüntüler sosyal medyaya yansımaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı da art arda yaşanan zehirlenme vakalarının ardından tavuk dönercilere yönelik denetimler başlattı.

4 üründen 1’inde salmonella

Hâliyle tavuk konusunda bir süredir diken üzerindeyiz.

Yazının Devamı

Doğal hazine: Orman gıdaları

13 Nisan 2025

Ormanlar, beslenme ve gıda için vazgeçilmez bir role sahip. Sadece ağaçlar ve yabani hayvanlardan ibaret değiller. Türkiye, ‘orman gıdaları’ açısından şanslı bir coğrafyada yer alıyor.

Gıda yoksunluğu ve açlık, günümüzün en can yakıcı sorunlarından biri. İklim krizi, habitat kaybı, savaş ve çatışmalar yüzünden gıdaya erişim, her geçen gün daha da güçleşiyor. Gıda arzının azalması veya sekteye uğramasıyla birlikte artan gıda fiyatları da en çok yoksul ve yardıma muhtaç toplulukları etkiliyor. Bu nedenle, özellikle kırsalda sürdürülebilir bir gıda sisteminin kurulması, hayati önem taşıyor.

Bu sistemin en büyük dayanağı ise ormanlar. Ormanlar, beslenme ve gıda için vazgeçilmez bir role sahip. Sadece ağaçlar ve yabani hayvanlardan ibaret değiller. Aynı zamanda hem bizleri besliyor hem de iyileştiriyorlar. Dünya çapında 5 milyardan fazla insanın yaşamı, orman ekosistemine bağlı. Milyarlarca insan, ormandan toplanan odun ve odun dışı ürünlerle geçimini sağlıyor. Ormandan toplanan

Yazının Devamı

Geleceği koparma!

6 Nisan 2025

Bilimsel çalışmalar, önlem alınmaması hâlinde yakın gelecekte 1 milyon türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. O türlerden bazıları da Türkiye’ye has çiçekli bitkiler. Ülkemizdeki birçok çiçek, koruma altında ve koparılması yasak.

Biyoçeşitlilik ülkelerin en önemli mirası. Türkiye, konumu itibarıyla eşsiz bir biyolojik çeşitliliğe sahip. Türler bakımından dünyanın en şanslı ülkelerinden biriyiz. Bitki türlerinin yüzde 32’si, yani yaklaşık 3 bin 700 tür dünyada sadece Türkiye’de yetişiyor. Neredeyse bir kıta kadar biyoçeşitlilik barınıyor ülkemizde ve türlerin önemli bir bölümü, sadece bizim coğrafyamıza has.

Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok tür ‘yok oluş’ riskiyle karşı karşıya. Bunun en önemli nedeni kentleşme baskısı ve iklim değişikliği. Bilimsel çalışmalar, önlem alınmaması hâlinde yakın gelecekte 1 milyon türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna

Yazının Devamı

Bayramda ‘renkli’ ikramlara dikkat!

30 Mart 2025

ABD’de yasaklarla anılan gıda renklendiricileri birçok gıda ürününde karşımıza çıkabilir. O yüzden, adı ‘şeker’ ile anılsa da bu bayramda çocuklarımızı pek çok rahatsızlığa yol açabilen renkli şekerlemelerden uzak tutmakta yarar var

Bugün Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Biz bu bayrama ‘Şeker Bayramı’ da diyoruz. Bugün birçok evde, akraba ve eş dost ziyaretlerinde bayram şekerleri ikram edilecek. Bu oldukça tatlı bir gelenek. Ancak çok da sağlıklı olmadığını, özellikle çocuklar için renkli şekerlerin ciddi risk barındırdığını da söylemek gerek. Çünkü bayram şekerleri, hem yüksek miktarda şeker içeriyor hem de sentetik renklendiriciler barındırabiliyor.

Sentetik renklendiricilerin, çocuklar üzerinde dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olabileceği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Zaten satılan sentetik gıda boyaları ve bu boyaların kullanıldığı paketli ürünlerde bu uyarı, sıklıkla yer alıyor. Diğer yandan yapay gıda renklendiricileri astım, deri döküntüleri,

Yazının Devamı

Kurak günler kapıda

23 Mart 2025

Dün, 22 Mart Dünya Su Günü’ydü. Suya erişim hâlâ dünyanın en önemli sorunlarından biri. Dünya genelinde 1.6 milyar insan güvenli içme suyuna erişemiyor. Ve küresel iklim değişikliği, gezegenin su bütçesini her geçen yıl daha da azaltıyor. Yaşanan su krizinin ayak sesleri, artık bizim coğrafyamızda da hissediliyor.

Konya’da geçen hafta içme suyunun sulama amaçlı kullanımı yasaklandı. Nedeni ise şehre su sağlayan barajdaki su seviyesinin yüzde 10’un altına düşmesiydi. Üstelik kış döneminde yaşandı bu gelişme. Daha önümüz yaz! Yağışların beklenenin çok altında gerçekleşmesi, bölge için ciddi bir susuzluk riskine işaret ediyor.

Diğer yandan görece daha fazla yağış aldığı düşünülen Marmara’da da, henüz yaz gelmeden su sıkıntısı baş gösterdi. Türkiye’nin 5’inci büyük gölü olan İznik Gölü havzasında, su seviyesi kritik eşiğe ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ), gölün su seviyesindeki azalma nedeniyle tarımsal

Yazının Devamı

Hurmada kalıntı riski

16 Mart 2025

AB Gıda Alarm Sistemi’ne yansıyan uyarılar hurmada limit aşan pestisit kalıntılarına işaret ediyor. Pazarda ve tezgâhlarda çoğunlukla açıkta satışa sunulan, uygun ortamda muhafaza edilmeyen, nemli ortamda uzun süre bekletilen hurmada zehirli toksin riskine dikkat çekiliyor.

Hurma, ramazanla özdeşleşmiş bir meyve. Ramazan aylarında tüketimi önemli miktarda artıyor. Çok da besleyici. 100 gramı yetişkin bir bireyin günlük enerji gereksiniminin yüzde 13’ünü karşılayabiliyor. Aynı zamanda antioksidan kapasitesi yüksek, bol lifli ve bol mineralli bir meyve. Ancak her meyvede olduğu gibi, hurmada da belirli riskler söz konusu.

Hatırlarsınız hurmaya benzer özellikler taşıyan kuru inciri yıl boyunca yerden yere vurduk. Avrupa’ya ihraç edilen kuru incirlerdeki kanserojen aflatoksin oluşumuna yönelik Türkiye’ye iadeler nedeniyle belki de birçoğumuz artık kuru incir yemekten imtina ediyordur. Diğer yandan aynı risk hurma için de geçerli. Hurma da kurutulan bir meyve olduğu için aflatoksin oluşumuna açık bir gıda

Yazının Devamı

Kadınların gücü fındıkla birleşince

9 Mart 2025

Türkiye bir fındık ülkesi ama gençler biraz uzak duruyor fındık bahçelerinden. Ancak 4 kız kardeş, fındığa öyle bir dokunmuşlar ki, Belçika’ya fındıklı çikolata ihraç etmeye başlamışlar...

Giresun’da 2 ay önce bir fındık çalıştayı düzenlendi. O çalıştaya katılan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti’nin bir tespiti son derece çarpıcıydı: “Dedelerinin diktiği fındığa bugün torunlar bakmıyor. Gençler, bahçelerinin sınırını bile bilmiyor.” 

Oysaki fındık, o yöre için âdeta eşsiz bir hazine. Çünkü dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini tek başına Türkiye yapıyor ve özellikle çikolatanın değdiği hemen her gıda ürününün en temel hammaddesi fındık. O yüzden fındık ihracatında da yüzde 70’lik bir paya sahip Türkiye. Ama buna rağmen, hem fındık bahçeleri hem de fındığı üretenler yaşlanıyor. Gençler ise bu zengin mirasa sahip çıkmak konusunda pek de istekli görünmüyor. Bu gidişatı önlemenin tek

Yazının Devamı