Piri Reis belgeseli için 10 yıldır gezgin gibi seyahat eden belgesel yapımcısı Gülşah Çeliker’in çalışmaları Amerika’dan İtalya’ya uzanıyor
Belgesel yapımcısı Gülşah Çeliker, aynı dönemde yaşamış olan Kristof Kolomb ile Piri Reis’i merak edince kendisini Amerika’dan Avrupa’ya uzanan heyecan verici bir araştırmanın içinde buldu. Çocukluğunda Jules Verne, Tenten ve Indiana Jones hayranı olan Gülşah Çeliker, Piri Reis’in Osmanlı sınırlarından sonra en çok İtalya’yı çizdiğini fark edince araştırmalarını Vatikan ve İtalyan Deniz Kuvvetleri arşivlerine taşıdı.
Gülşah Çeliker, “Sabiha Gökçen” belgeseli ile uluslararası arenada boy göstermiş deneyimli bir isim. 2011’den bu yana planladığı Piri Reis belgeseli için özellikle son yıllarda gezgin gibi seyahat ediyor. Amerika’dan İtalya’ya uzanan çalışmaları, film endüstrisi tarafından değerlendirilse uluslararası bir senaryo ortaya çıkar. Ancak ülkemizde sponsorluk kavramı denizciliğin kültür ve sanat alanlarında ne yazık ki yaygın değil. Bu da ülkemizin ciddi bir eksikliği! Gülşah Çeliker’in Piri Reis ile ilgili belgesel çalışmasını önemsiyorum. Yoluna zor koşullarda devam ediyor. Türkiye’deki resmî ve özel kuruluşlar sponsorluk için bin dereden su getirirken İspanyollar kapılarını açıyor. Çünkü araştırmasının diğer kahramanı ünlü kâşif Kristof Kolomb. Gülşah Çeliker’in tanımıyla Akdeniz’in tek dünya kabul edildiği 15. yüzyılda Piri Reis, dört dörtlük bir dünya vatandaşı. Ayrıca günümüzde bile eşine kolay rastlanmayan bir harita çizim dehası.
Türkiye’den destek isteği
Usta yapımcı bu nedenle onun tarihte bıraktığı izlerini yakından takip ediyor. Uluslararası konferanslara davet ediliyor ve dünyaya Piri Reis’i anlatıyor. Çalışmalarının esin kaynağı “Kitab-ı Bahriye” olan Çeliker, düşüncelerini şöyle dile getiriyor:
“Kolomb ile Piri Reis, dönemdaş. Tarihte her ikisi de unutulmaz yere sahip. Kolomb’un ünlü Amerika haritası İspanyollarla bir savaşın ardından ganimet olarak ele geçirilince, dünyaca ünlü ‘Kitab-ı Bahriye’ye ve Akdeniz atlasına esin kaynağı oluyor. İtalyanlar araştırmalarıma büyük ilgi gösteriyor. Bu nedenle Vatikan’ın gizli arşivleri ve İtalyan Deniz Kuvvetleri’nin kaynakları sonuna kadar açıldı. Roma, Venedik, Cenova ve Napoli’de araştırmalar yaptım. Önümüzdeki haftalarda İspanya’ya gideceğim. Ardından Hollanda Kraliyet arşivlerine ulaşmayı hedefliyorum. Türkiye’de gereken desteğin verildiğini söyleyemem.”
Sevgili deniz dostları, Gülşen Çeliker ile iletişime geçmek isteyen kuruluş olursa gulsah.celiker@yahoo.com adresinden kendisine ulaşabilir. İspanyolların desteklediği araştırmacımıza dilerim ülkemizde de ilgi gösterilir. Haftaya pazara kadar pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.
Yarış: 6. Rixos Sailing Cup Göcek için geri sayım devam ediyor. Heyecan, coşku ve kalite ilkesiyle tanınan yarışın bu yılki sloganı “Dostluk Kazansın” olarak belirlendi. Türk ve yabancı takımlar 9-12 Kasım 2021 tarihlerinde hünerlerini sergileyecek.
Başarı: İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, sevindirici bir haber verdi: Ocak ve eylül aylarını kapsayan yedi aylık dönemde ilçeden gerçekleştirilen ihracat önceki yıla göre yüzde 45 artış gösterdi. Emeği geçenleri kutluyorum.
Kitap: Marmara Açıkdeniz Yat Kulübü’nün yayımladığı “Deniz Çingenesi” saygı ve rahmetle andığım Prof. Dr. Eralp Akkoyunlu’nun imzasını taşıyor. Dünya gezginimiz, o yolu izleyeceklere önemli bilgiler aktarıyor. Tavsiye ediyorum. Tel: (212) 662 64 03 / mayk@mayk.org.tr.