Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Kadınlar köhnemiş kalıpları yaşamın her alanında olduğu gibi denizcilik dünyasında da birer birer yıkıyor. Son yıllarda geçimlerini tekne transferi yaparak sağlayan birçok kadın kaptanımız var

Yeşim Qureshi, TV sektöründe yönetici ve reklamcı olarak çalıştıktan sonra rotasını maviliklere çevirmiş usta bir denizci. Geçtiğimiz günlerde Hırvatistan’dan Bodrum’a tekne transferi gerçekleştirdi.

 

Yeşim Kaptan’la Adriyatik’ten Ege’ye


Şehir hayatının yorucu ve yıpratıcı temposundan uzaklaşıp sevdiği işi yapmayı kim istemez? Bunu gerçekleştirenler elbette var. Yeşim Qureshi de onlardan biri. İstanbul’da 1981 yılında dünyaya gelen başarılı kaptan, geçen hafta Hırvatistan Pula’dan, Bodrum Turgutreis’e 2021 model Bavaria 46 yelkenli getirdi. Usta denizcilerden işin inceliklerini öğrenen Yeşim Qureshi, Marmara’nın değişken rüzgârlarında piştikten sonra ilk uzun transferini iki yıl önce Datça-İstanbul rotasında gerçekleştirdi. Ardından diğerleri geldi…

Haberin Devamı

Yeşim Kaptan’la Adriyatik’ten Ege’ye

Yeni rota Lübnan

Maviliklerin amazonundan yeni rotasının büyük bir ihtimalle Lübnan olacağını öğrendim. Kadın denizci olarak gittiği ülkelerde sempatiyle karşılandığını belirten Yeşim Kaptan, görüşlerini şöyle paylaşıyor: “Elbette dezavantajlı durumlar da var. Örneğin, toplumumuz kadınların her işi yapabileceğini henüz hazmedememiş. Oysa elim çocukluk yaşlarımdan itibaren tornavida tutar. Evimde elektrik, su tamiratlarını kendim yaparım. Ön yargılar bittiğinde ve kadını insan olarak gördüklerinde önemli bir eşik aşılacaktır. Buna inanıyorum. Kendimi şanslı gördüğüm noktalar da var elbette. Örneğin, annem ve kız kardeşim bana her zaman güvenir. Çünkü hayata çözüm odaklı yaklaşan bir kişiyim.”

Seyir hazırlıkları

Tekne transferinin deneyim, özen ve dikkat gerektiren zor bir iş olduğunu dostlarımdan sıkça dinlediğim için Yeşim Kaptan’a konunun püf noktalarını sordum. Tüm içtenliğiyle şöyle yanıtladı: “İlk önce evrak işlemlerinin eksiksiz tamamlanması gerekir. Ardından teknenin uzun bir seyir için hazır olup olmadığı dikkatle kontrol edilmeli. Elektrik, elektronik, mekanik tüm donanımlar gözden geçirilmeli. İhtiyaç duyulabilecek yedek parçaların temini sağlanmalı. Seyir, rota üzerindeki meteorolojik koşullar dikkatle takip edilerek planlanmalı. Transfer boyunca her türlü aksilik düşünülerek rota üzerinde alternatifli çalışmalar yapılmalıdır.”

Haberin Devamı

Sayıları giderek artan kadın kaptanlarımız denizciliğin her alanında zorluklarla mücadele ediyor. Onları destekliyorum ve alkışlıyorum. Çünkü denizciliğin cinsiyeti olmaz. Ayrıca yaşadığımız teknoloji çağında işler eskisi gibi kol gücüyle değil, zekâ ve tecrübeyle hallediliyor. Gelecek pazar yeniden buluşmak dileğiyle esen kalın. Maviliklerdeki denizcilerin pruvası neta, rüzgâr kolayına olsun.

Kitap: Mutlulukları, coşkuları, korkuları ve acı tatlı anılarıyla tam bir deniz yaşamı hikâyesi olan “Okyanusta Bir Türk Kızı”nı ilgiyle okuyacaksınız. Her sayfası engin deneyimlerle dolu. Hülya Leigh yazdı, Naviga yayımladı. Tavsiye ediyorum. Telefon : (216) 418 51 91

Yeşim Kaptan’la Adriyatik’ten Ege’ye

Başarı: Dominik Cumhuriyeti’nin Cabarete kentinde gerçekleştirilen 2021 Formula Kite Pan American Şampiyonası’nda Ejder Ginyol, altın ve bronz madalya kazandı. Yiğit Yalçın Çitak da Polonya’da düzenlenen Laser Standart U 21 Şampiyonası’nda dünya beşinciliğini elde etti.

Haberin Devamı

Yeşim Kaptan’la Adriyatik’ten Ege’ye

Destek: 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için hazırlıklarına başlayan Türkiye Yelken Federasyonu’nun lojistik sponsorluğunu Arkas üstlendi. Konuyla ilgili anlaşma, TYF Başkanı Özlem Akdurak ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas tarafından imzalandı.