Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her şeyin çok güzel olması ütopyadır. Nasıl ki her şeyin çok kötü olması bir imkânsızlık ise, her şeyin aynı anda güzel, yani herkes için olumlu olması da imkânsız olmalı. Bu akıl yürütmenin sonucu, seçimler ertesi ülkemizde, komşularımızda, bölgemizde, dahil olduğumuz ittifaklarda, bazı şeylerin, hatta birçok şeyin, güzel, hem de çok güzel olması, sadece temenni değil, bir olasılıktır.

Örneğin yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne bakınca, sanırım ne demek istediğimi somut olarak görebilirsiniz. Sayın Cumhurbaşkanı, başkanlık sisteminin ilk bakanlar kurulunda hizmet ederek sadece bakanlık mesaisini yürütmekle kalmayıp, kurucu kadroda olmanın getirdiği ekstra yükün hakkını veren bu çalışma arkadaşlarını, yeni sistemde parlamentonun alması gereken görevi edinmesi için en doğru yerde, TBMM komisyonlarında değerlendirmek istemektedir. Bir önceki meclis, parlamenter sistemin meclisi idi ve iş yapmaktan çok söylem üretme odaklıydı. Oysa başkanlık sistemlerinde parlamentolar, asli işleri olan, denetim ve yasamaya ağırlık vermek zorundadırlar. Bunu en iyi, başkanın önerdiği hedefleri hayata geçirecek siyasetleri, uygulama eksikliklerini bilen deneyimli bir “eski bakan” kadrosu yapacaktır.

Haberin Devamı

Yeni bakanlar kurulu ile sadece yeni iyi şeyler olmakla kalmayacak, iyi şeyler sürecektir. Örneğin bir Türk birliğinin görev aldığı Kosova’da iyi şeyler devam edecek; bir Sırp saldırısı olmayacak mesela. Bir eski genel kurmay başkanının bir diğer eski genel kurmay başkanına devrettiği Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün garantisi olmaya devam edecektir.

Erdoğan’ın diplomasi ve güvenlik takımının asli üyesi MİT Başkanı Hakan Fidan’ın dışişleri bakanlığını devralması, Irak, Suriye ve Ukrayna konularında Türkiye’nin oynadığı rolün kesintisiz süreceğini gösteriyor. Özellikle Suriye konusunda, Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren, sığınmacıların dönmesi de dahil birçok sorunun çözümü için hayati önemdeki devlet başkanları zirvesini hazırlayan savunma ve dışişleri bakanları görüşmelerinin mimarı, bu görüşmelerin ilk adımını Suriyeli muhatapları ile bir araya gelerek atmış olan Hakan Fidan’dı. Yürütmede devamlığın bundan iyi örneğini bulmak imkânsızdır.
Başka bir güzel şey beklentimiz, Ermenistan konusunda olmalıdır. Başbakan Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Göreve Başlama törenine katılarak, iki ülke halkı için muazzam önemde bir adım attı. Bu, Türkiye’nin Ermenistan’ın Karabağ’daki işgalin kaldırılmasından sonra sınır geçişlerinin açılması için adım atması karşısında Ermenistan’ın gerçekçi bir yol izleme kararlılığını gösteriyor. Bu adımların amacına varması hem Ermeniler hem Azerbaycan ve Türkiye ulusu için çok, hem de pek çok iyi şeyin habercisidir.

Haberin Devamı

Bir diğer önemli “güzel şey” Ukrayna-Rusya çatışmasında olmalıdır. Ukrayna’nın haklı davasını, ABD ve AB’nin kendi çıkarlarına istismarı ve tahriki; “koskoca“ Rusya’nın da bu tahrik sürecini dikkatle yönetemeyip yol açtığı insanlık dramının sona ermesi, doğrudan Erdoğan’ın omuzlarındadır.

Erdoğan kuşkusuz yeni ve dinamik bir kabineyle çalışmanın getireceği avantajı bu alanlarda değerlendirecektir.

Haberin Devamı

Mehmet Ağabey’e Rahmet

Kalbimiz Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Ağabey’in elim kaybı ile dolu. Yazarlıkta idolümüzdü ama onunla Karakas’ta Deniz Hukuku Konferansı’nda muhabirlik yarışı yapmıştım. O beni atlatırdı, ben onu atlatırdım. Ama en çok o beni atlatırdı.
En son Milliyet’in bir etkinliğinde gördüm; bir kahkaha patlattı, “Keyfine bak!” dedi.

Allah rahmet eylesin.