Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İran’ın diplomatik hataları o kadar büyük, o kadar çok ki, hangi birinden söz edeceğini şaşırıyor insan. İran Dışişleri sözcüsü Said Hatipzade’nin yumurtladığı son incilerden biri, Türkiye’nin muhtemel Suriye sınır temizliği harekâtını ülkesinin desteklemediğine ilişkin. İran’ın bu kararının gerekçesi de, kararın kendisi kadar ilginç: Meğer İran, anlaşmazlıkların çözümünde diğer ülkelerin topraklarında kuvvet kullanılmasına karşıymış!

Bunu duyunca, otomatik olarak İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (İDMO) Irak ve Suriye’de birlik bulundurduğuna asla inanmaz, İsrail ve ABD’nin bu birliğin komutanlarını Irak ve Suriye’de geyik avlar gibi vurup öldürdüğünü düşünemezsiniz. Öyle ya, Tahran hükumeti bir taraftan diğer ülkelerin topraklarında kuvvet kullanılmasına karşı çıkacak, öte yandan İki yabancı ülkeye (Lübnan’ı da katarsanız, üç yabancı ülkeye) İDMO birlikleri ihraç edecek! Olmaz öyle şey...

Haberin Devamı

Tutarsızlık bu kadarla kalsa yine iyi. İran’ın Irak ve Suriye’de Türkiye’ye karşı koruduğu PKK uzantılarının bir diğer kolu, İran’ın içinde PJAK adıyla (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi -- Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê) faaliyet gösteriyor ve çok değil, sadece üç yıl önce İran, Türkiye ile PKK ve uzantılarına karşı ortak harekât için Türkiye’ye iş birliği teklif ediyordu.

PKK ve uzantıları ne Kürt halkını ne de onların çıkarını temsil ediyor. Irak’ta Kürtlerin kendi partileri, bölgesel yönetimleri var ne, dolayısıyla PKK’ya ve ne onların uzantılarına ihtiyaçları yok. Mesut Barzani ve bölgesel yönetimin başkanı Neçirvan Barzani, Irak’taki Şii ve Sünni tüm Kürtlerin lideri. Ancak İran, günün birinde Barzanilerin altını oyabilmek için bu ülkede bir İran ordu birliği tutuyor. İran, aynı şeyi Suriye’de de yapıyor. Müttefiki saydığı halde Beşar Esat’a karşı elinde manivela olması için bu ülkedeki Şii azınlığı silahlandırıyor ve İDMO birliği vasıtasıyla yönlendiriyor.

Ne var ki, ABD’nin sözde-DAEŞ tehdidine karşı müttefik sayarak silah, eğitim ve lojistik destek sağladığı PKK uzantısı YPG ve PYG gruplarına İran da destek veriyor. Oysa yıllarca Suriye’de ABD birliklerinin koordinatörü olarak görev yapan, şimdi Beyaz Saray’ın Orta Doğu ve Afrika koordinatörü olan Brett McGurk’ün o zaman da bu zaman da tek işi var: Suriye’nin bölünmesi ve İsrail için, İran’a karşı tampon olmak üzere bir Sünni Kürt Devleti kurmak!

Haberin Devamı

İran Dışişleri sözcüsü Said Hatipzade’nin Türkiye’nin muhtemel harekâtına karşı savunduğu terörist grup, işte bu gruptur ve ABD arzusuna erişir de Suriye’yi üçe bölmeyi başarırsa, PKK uzantısı bu grup, orada İran’a karşı kalkan olarak görev yapacaktır.

İranlı mollaların Türkiye sevgisi malum! Ancak bu sevginin gözlerini karartmasına ve Suriye’nin bölünmesine yol açacak bir mantıksızlığa ulaşmasına izin vermemelidirler. İran belli ki Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmeden kendine görevler çıkartıyor. Mollalar bilmelidir ki bu normalleşme, onların rejimini de mutlak bir yıkımdan da kurtaracaktır.

Farsi atasözünün dediği gibi, dağlar kadar altının olacağına akıllı bir komşun olsun!