Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bilgisayar, cep telefonu, tablet, akıllı saat, kulaklık, televizyon gibi cihazların daha uzun süre kullanılmasını sağlamak mümkün. Fiyatların da arttığı bu dönemde basit tüyolarla cihazlarınızın ömrünü uzatabilirsiniz

Döviz kurlarının artışından en çok etkilenen sektörlerden olan teknolojide cihaz fiyatları bir hayli yükseldi. Bu dönemde tekno cihazları daha iyi korumak ve ömürlerini uzatmak da önemli hale geldi.

Bilgisayar, cep telefonu, tablet, akıllı saat, kulaklık, televizyon gibi cihazların daha uzun süre kullanılmasını sağlayabilecek birkaç püf noktasını toparladım.

Haberin Devamı

Teknolojinin ömrünü uzatın

Sakın düşürmeyin

Öncelikle düşürme, çizilme ve kırılmalara karşı daha dikkatli olmalısınız. Özellikle cep telefonlarında düşürmeden önce önleminizi alın. Anahtar gibi onu çizebilecek eşyalarla aynı yerde taşımayın. Arka cebinize koymayın. Şarj ederken güvenli yere koyun. Çocuğunuzun eline vermeyin. Doğrudan su ve güneş temasından koruyun. İyi bir ekran kılıfı ve koruyucusu seçin. Virüs koruma programı kullanın. Garanti süresini de artırmayı düşünebilirsiniz.

Cep telefonunun temizliğine de dikkat etmek gerekiyor. Kir ve yağlar hoparlör deliklerini tıkayabilir. Fiber bir bezle düzenli olarak silin. Temizlemek için kimyasal ve ıslak mendil kullanmayın. Kirli ellerle tutmayın. Şarj ömrünü kısaltacak şeyler yapmayın. Telefonu bütün gece şarjda bırakmayın. Gereksiz bildirimleri kapatın, kullanmadığınız uygulamaları silin. Evdeyken cep telefonu kullanımını azaltıp tablete geçebilirsiniz. Yoğun suyla temasta telefonu kapatıp, pirinç içinde bekletin.

Kullanımı azaltın

Dizüstü bilgisayarları aşırı ısıya maruz bırakmayın. Bilgisayarınızı arada kapatıp dinlendirin, iş ya da oyun için devamlı açık tutmayın. Aşırı ısı ekranına zarar verir netliği ve pikselleri bozar. Düşme ve çarpmalara karşı da darbeleri emici bir çanta almayı ihmal etmeyin. Dışarıda çok kullanıyorsanız koruyucu kılıf almayı ihmal etmeyin. Bilgisayarın üzerine çay, kahve dökülmesine engel olmak için kılıf edinin. Toz ve kir havalandırmasını etkiler ve bu da yavaşlama ve bozulmaya neden olur.

Bu nedenle düzenli olarak fiber bezle temizleyin. İç ve dış temizliğine özen gösterin. Tuş takımı, ekran ve menteşelerini temiz tutun. Hard disk denilen depolama alanını iyi kullanın. Bu alan dolarsa bilgisayarın ömrü de azalır. İçinde çok fazla belge ve dosya bulundurmayın. Bazı belgeleri buluta ya da USB belleğe atabilirsiniz. Bilgisayarı doğru şekilde kullanarak pil ömrünü de uzatabilirsiniz. Bilgisayarı kullanmadığınız zaman uyku moduna alın.

Haberin Devamı

Daha verimli pil

Akıllı saatleri de su, çizilme ve kırılmalardan korumak gerekiyor, bunun için ekran koruyucu edinin. Gerekmedikçe dokunmatiğini kullanmayın. Ekran ışığını kısın, telefonla devamlı bağlı tutmayın. Çarpmalara karşı dikkatli olun. Terden, kirden koruyun. Televizyonları toz, sıcaklık ve nemden uzak tutun. Voltaj farkları için dengeleyici kullanın. Kontrastı en üst düzeyde tutmak, ekranı bozabilir.

Temizlerken bunlara dikkat

Teknolojik cihazları temizlerken dikkat edilmesi gerekenler var. Dokunmatik ekranların gelişmesiyle tekno cihazlarla sürekli temas halindeyiz. Klavye yanında ekranlara da sık sık dokunuyoruz. Bu tarz ekranları temizlerken hassas ekranlar olduğunu dikkate alarak çok basınç uygulanmamalı. Prize takılırken, çalışıyorken cihazları ayrıntılı temizlememeye özen gösterin. Kuru fiber bir bezle ekranın yüzeyini çok baskı uygulamadan nazikçe silin. Peçete, havlu, tuvalet kağıdı gibi ürünler kullanmayın, çizilmelere neden olabilir.

Haberin Devamı

Kurum içi girişimcilikte atakta

Türkiye’de kurum içi girişimcilik gelişiyor. Anadolu Efes de bu alanda Girişimcilik Atölyesi’yle var. Anadolu Efes Girişim Atölyesi “Başvuru ve Fikir Geliştirme Aşaması”, “Girişim Hızlandırma Programı” ve “Kuluçka Programı” olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Çalışanlar ilk olarak hayal ettikleri girişim fikirlerini proje toplama sistemine giriyor. Her dönem bu fikirlerden 10 tanesi Girişim Hızlandırma Programı’na katılmaya hak kazanıyor. Anadolu Efes Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, “Pandemi döneminde ilk başvuruları almaya başlayan Girişim Atölyesi, tüm çalışanların dahil olabileceği ve ihtiyaç duydukları her türlü kaynağın ve sürecin de tasarlandığı bir platform olarak iki dönemi tamamladı. 250’den fazla çalışanın dahil olduğu süreçte toplam 74 Anadolu Efes çalışanı süreçten mezun oldu” dedi.

Ticarileşenler var

Ağırbaş, 2020’de 111 girişim projesinin başvurduğu Anadolu Efes Girişim Atölyesi’nin kuluçka programını üç ekibin başarıyla tamamladığını, bunlardan birinin malt bazlı sağlıklı atıştırmalık üreten Malty olduğunu, bu yıl ise bira kültürüne tasarım malzemeleri üreten platform “Köpüürt” ekibinin yatırım taleplerinin onaylandığını ve ticarileşme aşamasına geldiğini aktardı.

Anadolu Efes’in kurum dışında da iş birliği yapabileceği girişimleri belirlemek için farklı platformları kullandığından bahseden Ağırbaş, düzenli olarak destekledikleri ekosistem paydaşlarıyla çalıştıklarını, 2018’den beri İTÜ Çekirdek’in ana paydaşı olarak girişimcilerle yakın temasta bulunduklarını kaydetti. Ağırbaş, destekledikleri girişimlerden birinin de yapay zeka tabanlı akıllı bira musluğu ve bira hattı temizleme cihazı geliştiren Pubinno olduğunu belirtti.