Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Tıpkı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dizel motorlu otomobillerin satışları giderek düşmeye devam ediyor. Dizel motorlu otomobillerin satışı bu yılın ilk yarısında yüzde 21 düşerken, bu otomobillerin toplam satışlardan aldığı pay yüzde 42.6’dan yüzde 22.1’e geriledi

Küresel ısınma ve pandemiye bağlı olarak bireysel araç sahipliğinin artmasıyla birlikte tüm dünyada dizel ve hatta benzinli araçlara yönelik ciddi bir tavır söz konusu. Avrupa Birliği, 2035’ten sonra dizel ve benzinli araçların satışını yasaklamayı tartışırken, özellikle Avrupa’da pek çok ülke, dizelleri şehir merkezlerinden uzaklaştırıyor. Haliyle bu, dizel motorlu araçların üretimi ve satışına da yansıyor. Nitekim yeni nesil pek çok modelde artık dizel seçeneği sunulmazken, dizellerin satışlardan aldığı pay da düşüyor.

Haberin Devamı

Bu eğilim, Türkiye’de de kendini gösteriyor. Nitekim Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre Türkiye’de bu yılın ilk yarısında dizel motorlu otomobil satışları 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 21 gerilerken, elektrikli ve hibrit otomobil satışları artmaya devam etti.

Benzinliler zirvede

Bu yılın ilk yarısında benzinli otomobiller 201 bin 295 adetlik satışla ilk sırada yer alırken, buna karşılık 68 bin 451 adet dizel satıldı. Hibrit otomobil satışı 25 bin 119’a, otogazlı otomobil satışları 14 bin 569 ve elektrikli otomobil satışı da 891 olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın Haziran ayı sonu itibarıyla 102 bin 43 benzinli, 86 bin 632 dizel, 9 bin 36 otogazlı, 5 bin 711 hibrit ve 173 elektrikli otomobil satışı yapılmıştı.

Böylece benzinli otomobil satışları Haziran sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97.3 ve otogazlı otomobil satışları yüzde 61.2 artarken, dizel satışları yüzde 21 geriledi. Hibrit otomobil satışları yüzde 339.8 ve elektrikli otomobil satışları da yüzde 415 artış gösterdi.

Dizel motorlu otomobillerin toplam satışlardan aldığı pay ise yüzde 42.6’dan 22.1’e gerilemiş oldu.

Dizel isteyenler son siparişleri verdi

Ford Motor Company, Amerika kıtasında en çok satılan modeli olan F-150 için dizel motor seçeneğini kaldırdığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, bu kararın, dizel motorlu versiyonlara talebin ciddi şekilde azalması nedeniyle alındığını kaydetti. İngiltere’de üretilen 3.0 lt V6 dizel, 250 HP gücündeydi ve 10 ileri otomatik şanzımanla satılıyordu. F-150’nin hibrit ve elektrikli versiyonları da mevcut.

Haberin Devamı

Dizelin cazibesi giderek düşüyor

İlk TOGG’un montajı Gebze’de yapıldı

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) resmi Twitter sayfasından, tamamı yerli ve Gebze’de montajı gerçekleştirilen ilk gövdenin fotoğrafları paylaşıldı. Yayımlanan paylaşımda, fotoğraflar, “Tamamı ülkemizde üretilen parçalarla Gebze’de montajı yapılan ilk gövdemiz. Bizi izlemeye devam edin” ifadeleri ile yer aldı.

TOGG tarafından daha önce yapılan açıklamada, Gemlik tesisindeki inşaat faaliyetlerinin tüm hızıyla ve plana göre sürdüğü belirtilerek, tesisin gelecek yılın sonuna doğru bitirilmesinin hedeflendiği duyurulmuştu. İlk seri otomobilin 2022’nin son çeyreğinde banttan indirilmesinin hedeflendiği, başlangıçta yüzde 51 olacak yerlilik oranının 2025’te yüzde 68’e çıkacağı  bildirilmişti. TOGG, 2030’a kadar ortak platformda elektrikli ve bağlantılı 5 farklı model üreteceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Dizelin cazibesi giderek düşüyor

Dizelin cazibesi giderek düşüyor

Swift Hibrit’e manuel seçenek

Ürün yelpazesindeki hibrit model seçeneklerini artıran Suzuki, Swift Hibrit’in manuel şanzımanlı seçeneğini Türkiye’de sunmaya başladı. Kampanyalı olarak 205 bin TL’den satılan ve Suzuki Akıllı Hibrit Teknolojisi’ne sahip Swift, 1.2 lt benzinli motora ve 12V gücündeki bataryaya sahip. 5 ileri vitesli “GL” donanım paketli Swift Hibrit’te, LCD yol bilgi ekranı, Start-Stop sistemi, otomatik farlar, deri direksiyon simidi, elektrikli yan aynalar, Adaptif Hız Sabitleme Sistemi (ACC), Radar Fren Destek Sistemi (RBS), Lastik Basınç Uyarı Sensörü (TMPS) konfor ve güvenlik donanımları yer alıyor.

Dizelin cazibesi giderek düşüyor

Sadece yarışmak için doğdu

FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) ve “Le Mans 24 Saat” yarışları için üretilen “Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar”, sanal dünyada düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. “9X8”, estetik ve akıcı hatları, aerodinamik yapısı, arka kanada gerek duymayan tasarımıyla dikkat çekecek. 2022 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda mücadele edecek araç, 4 tekerlekten çekişli ve hibrit teknolojili. Araçta 6 silindirli 2.6 lt (680 HP) çift turbo benzinli motor yer alırken, önde de 200 kW motor-jeneratör ünitesi bulunuyor.

Dizelin cazibesi giderek düşüyor

Kiralama sektöründe elektriklenme dönemi

LeasePlan filosunda yüzde 100 elektrikliler

LeasePlan Türkiye, yeni elektrikli araç yatırımını devreye alarak, İngiliz kökenli MG markasının yüzde 100 elektrikli “ZS EV” araçlarını filosuna dahil etti. LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “Pazarımızı, sıfır emisyon dönüşümüne hazırlamayı sürdürüyoruz. Somut adımlarımızın en güncel örneği olarak da Türkiye pazarında MG markalı elektrikli araçları filomuza dahil ettik. MG elektrikli araçları hem online kiralama kanalımız ‘tiklakirala.com’ hem de tüm satış kanallarımızda müşterilerimize sunmaya başladık” dedi. 

Doğan Holding Otomotiv Grubu CEO’su Kağan Dağtekin ise “Özellikle çevre dostu kurumsal şirketler için MG ZS EV modelinin çok uygun bir çözüm olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu. 

Dizelin cazibesi giderek düşüyor

Enterprise Türkiye’den 200 adedi hedefliyor

Enterprise Türkiye, Borusan Otomotiv iş birliğiyle 75 adet tamamen elektrikli yeni BMW iX3 yatırımı gerçekleştirdi. Türkiye’nin en büyük elektrikli araç filosuna sahip markası Enterprise Türkiye olurken, 459 km’lik menzile sahip yeni iX3 sadece Enterprise Türkiye’den  kiralanabilecek. Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Gelecek yüzde 100 elektrikli ve sıfır emisyonlu araçlar üzerine kuruluyor. Enterprise olarak filomuzu elektrikli ve hibrit araçlarla büyüterek önemli bir misyon üstleniyoruz” dedi. Jaguar i-PACE’in ardından BMW iX3 yatırımı yaptıklarını anlatan Tangün, “Önümüzdeki dönemde, elektrikli araç sayımızı 200 adede çıkaracağız” dedi.

Dizelin cazibesi giderek düşüyor