Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Otomobillerde ÖTV oranlarına esas matrah limitleri Cumhurbaşkanı Kararı ile değişti. Böylelikle bazı modellerde 60 bin TL’ye varan indirimler bekleniyor

Otomotiv pazarının bir süredir konuştuğu ve beklediği karar önceki gece Resmi Gazete’de yayınlandı, binek otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah limitlerinde değişikliğe gidildi.

Matrah değişti indirim kapıda

ÖTV matrahındaki değişikliğin otomobil fiyatlarına indirim olarak yansıması bekleniyor. Bununla birlikte hangi modelin fiyatının nasıl değişeceği birkaç gün içinde kesinleşecek.

Haberin Devamı

Buna göre, 1600 cm3 silindir hacmine kadar yüzde 45’lik ÖTV diliminde yer alan araçların matrah limiti 85 bin liradan 92 bin liraya çıkarken, yüzde 50’lik ÖTV dilimindeki araçlarda matrah limiti 130 bin TL’den 150 bin TL’ye yükseldi. Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen, 2000 cm3’ü geçmeyen binek otomobillerdeyse vergi matrahı 85 bin-135 bin TL aralığından 114 bin-170 bin TL aralığına yükseltildi. Söz konusu araçlarda uygulanan yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80’lik ÖTV dilimleri korundu.

Kararda elektrikli otomobillerin ÖTV diliminde de değişiklik yapıldı. Motor gücü 50 kW’ı geçip silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 45’lik ÖTV diliminin üst sınırı 114 bin lira olarak belirlendi. 114 bin lira ile 170 bin lira arasında değere sahip olan araçlar için ise yüzde 50 ÖTV uygulanacak.

İndirimler değişiyor

Söz konusu değişiklikler sonrası pek çok markanın fiyat listeleri değişirken, modellere göre fiyat düşüşlerinin 50-60 bin TL’ye ulaşabildiği dikkat çekti. Bununla birlikte indirimlerin, ikinci el piyasasında da fiyat oynamalarına neden olabileceği belirtiliyor. Çip krizi nedeniyle araç bulunurluğunun sorun olmaya devam ettiği bir dönemde yapılan bu değişikliğin, özellikle yerli üretim modelleri avantajlı kılması da bekleniyor.

Tabii tüm bunların, pazara ne kadar etki edeceğini bekleyip görmek gerekiyor. Nitekim döviz kurlarından kaynaklı değişimler, birkaç ay sonra fiyat artışlarını beraberinde getirebilir ve bu da matrahlara, dolayısıyla da fiyatlara yansıyabilir. Ayrıca araç alımlarındaki kredi taksit sayısının ve faizlerin de değişmediğini belirtmekte fayda var.

Haberin Devamı

Matrah değişti indirim kapıda

Kim, nasıl değerlendirdi?

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt: “Matraha dayalı ÖTV sistemi, otomobil fiyatlarının neredeyse her ay artmasına yol açmaktaydı. Yükselen döviz kuru sebebiyle, birçok model yüzde  80’lik vergi dilimine girmiş, son dönemde yüzde 50 ÖTV baremine giren model neredeyse kalmamıştı. Tam zamanında yapılan bu düzenleme, özellikle ülkemizde üretilen yerli modellerin çok büyük kısmının yeniden yüzde 50’lik ÖTV diliminde yer almasını sağlayacaktır ve yerli üretimi destekleyecektir.”

Matrah değişti indirim kapıda

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin: “Bu düzenleme sayesinde içten yanmalı motora sahip araçların anahtar teslim fiyatı 320 bin TL’ye kadar olanlarında 40 bin ile 53 bin TL arasında bir ucuzlama olacağı görülüyor. Bu da son dönemde ulaşılmaz boyutlara ulaşan yeni araç fiyatlarında bir nebze rahatlama sağlayacak ve piyasayı canlandıracaktır.”

Haberin Devamı

Matrah değişti indirim kapıda

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği: “Ülkemizin yatırım çekiciliği ve ihracat rekabetçiliği için iç pazarın gelişimi önemli, bu yapılan düzenlemenin iç pazarı canlandırıcı bir etki yaratması, iç pazarı desteklenmesi bakımından önemli bir adım olarak görüyor ve dolayısıyla rekabet gücünü artırmak sureti ile ihracata dolaylı pozitif yansımasını bekliyoruz.”

Matrah değişti indirim kapıda

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş: “Bu kararın ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörle-rinden otomotivde, ekosistemin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”