Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Çin’de geçtiğimiz hafta düzenlenen Sangay Otomobil Fuarı, kalabalık ziyaretçilerinin yanı sıra farklı elektrikli yenilikleriyle görenleri şaşırttı

Tüm dünyayı bir yıldan fazla süredir etkisi altına alan ve 3 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve Çin’in Wuhan kentinden yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), yeni mutasyonlarıyla ülkelerin sabrını ve imkanlarını zorlamaya devam ediyor. Türkiye dahil pek çok ülkede sokağa çıkma kısıtlamaları ve maske-mesafe zorunluluklarıyla salgının etkilyere en aza indirilmeye çalışılırken, Çin’de düzenlenen Şangay Otomobil Fuarı, herkesi şaşırttı. Nitekim fuara devasa ziyaretçi akını yaşanırken, yeni modeller de nefes kesti. Çoğunun adını bile duymadığımız yerel otomobil üreticilerinin yanı sıra küresel markaların da büyük ilgi gösterdiği fuarda, tüm markaların asıl hedefi, dünyanın en büyük otomobil pazarında yer kapma savaşı olurken, Çinlileri elektrikli otomobillerin her türüyle tanıştırmaya çalıştırdılar.

Haberin Devamı

Herkese yönelik

Örneğin Volvo’nun da sahibi olan Çinli üretici Geely, “Z kuşağı için” geliştirdiği bir modelini gösterirken, Mercedes’in zenginlere yönelik lüks elektriklisi, 4 bin dolarlık “Hongguang Mini” ile aynı salonları paylaştı. Elektrikli modellerin ağırlıkta olduğu fuarda, bu tip araçlarda kullanılmaya başlanacak yeni teknolojiler de sergilendi.

Bunlar arasında lidar-lazer teknolojisine sahip dünyanın ilk seri üretim otomobilinin yanı sıra Çinlilerin uçan otomobil konsepti de vardı. XPeng firmasının geliştirdiği P5’in, lidar-lazer teknolojisi sayesinde çevresindeki objeleri ve diğer araçları algılayabildiği, böylelikle kamera tabanlı otopilot sistemlerine göre daha güvenli olduğu savunuluyor. Zira firma, bu teknolojiye sahip bir grup aracını 3 bin 675 km boyunca test etmiş.

Huawei’den hamle

Otomobil dünyasına adım atması beklenen teknoloji firmalarından biri olan Huawei, Şangay Otomobil Fuarı’nda bir sürprize imza attı. Marka, bir süredir devam eden dedikodulara son noktayı koydu ve Seres SF5 adlı modelini tanıttı. Çin’de faaliyet gösteren Seres’le işbirliği yapılarak geliştirilen hibrit aracın, Huawei’nin mağazalarında satılacağı söyleniyor. Ayrıca Huawei, BAIC’in elektrikli Arcfox Alpha S sedan otomobiline teknoloji desteği vermiş.

Haberin Devamı

Sanki pandemi olmamış gibi

Sanki pandemi olmamış gibi

800 km menzilli bir süper

2024 yılında kuruluşunun 100. yılını kutlamaya hazırlanan efsanevi İngiliz markası MG, fuarda “Cyberster” isimli yepyeni konsept otomobilini tanıttı. 2021 Şanghay Otomobil Fuarı’nda resmen görücüye çıkan MG Cyberster konsepti, tamamen elektrikli ve sahip olduğu teknolojik üstünlükler sayesinde kullanıcılarına 800 kilometrelik etkileyici bir menzil, 3 saniyenin altında 0-100 km/s hızlanması sunuyor. Aracın sahip olduğu yüksek teknoloji kendisini akıllı sürüş, aktif güncelleme teknolojisi, 5G bağlanabilirlik ve 3. seviye otonom sürüş gibi gelişmiş akıllı teknolojilerle gösteriyor.

“Dijital fiber” iç tasarım teması, sürücü odaklı bir tasarımı benimsiyor ve kokpiti ortadan ikiye bölüyor. Tamamıyla dokunmatik büyük boyutlu LED gösterge paneli ile ikinci bir merkezi ekran sürüş keyfine katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Sanki pandemi olmamış gibi

Sanki pandemi olmamış gibi

VW Kaplumbağa kopyası için harekete geçecek

Great Wall firmasının bir markası olan ORA, VW Beetle’a çok benzeyen dört kapılı “Punk Car”ı fuarda tanıtırken, Volkswagen’i de hareketlendirmiş görünüyor. Nitekim üretimi 2019’da sona eren Beetle’ın bir dönem prototip olarak üretilen dört kapılısına bir hayli andıran “Punk Car”, onun günümüzde vücut bulmuş hali gibi. İç mekanı tamamen modern olan aracın ön ve arka tasarımı ise Beetle’den bir miktar farklılık gösterirken, Volkswagen, bu araçla ilgili harekete geçeceklerini bildirdi. Nitekim VW yetkilileri, Çin’de VW Beetle’ın tasarım patentinin kendilerinde olup olmadığını araştıracaklarını belirtti.

Sanki pandemi olmamış gibi

Swift Hibrit’e özel kampanya

Suzuki, benzinli muadillerine göre yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu sunan “Swift Hibrit” için Nisan ayı sonuna kadar sürecek bir kampanya sürdürüyor. Otomatik vitesin standart olarak sunulduğu Swift Hibrit’in GL Techno versiyonu 208 bin 900 TL, GLX Premium versiyonu ise 221 bin 900 TL’lik fiyata sahip. Ayrıca, GLX Premium versiyonunda, çift renkli gövde rengi için fiyat farkı alınmıyor. Suzuki sahipleri, otomobillerini takasa vermeleri kaydıyla, Swift Hibrit alımlarında ilave 5 bin TL ekstra nakit indirimi imkanı da elde ediyor. 

Sanki pandemi olmamış gibi

Karsan’dan Ukrayna hamlesi

Türkiye’nin önde gelen ticari araç üreticilerinden Karsan, Ukrayna’nın Kharkiv kentinde düzenlenen Uluslararası Mintrans Forum’a Atak Electric ile dizel Atak ve Jest modelleriyle katıldı. Belediye altyapıları, kentsel gelişim ve konfor konularının masaya yatırıldığı uluslararası forumda Karsan, Kharkiv Belediyesi’nin altyapısal gelişimine yönelik desteği kapsayan bir iş birliği sözleşmesine de imza attı. Karsan CEO’su Okan Baş, Ukraynalı iş ortakları MDG ile 150 adet Jest ve Atak aracını, Temmuz ayından başlayarak Ekim ayına kadar teslim edilecek şekilde anlaştıklarını belirtirken, ilerleyen dönemde Ukrayna pazarındaki potansiyele bağlı olarak, Kharkiv’de üretim yatırımı yapma konusunu detaylı olarak değerlendirdiklerinin altını çizdi.

Sanki pandemi olmamış gibi