Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen yıl dinlediğimde dikkatimi çeken, bir kenara not ettiğim yerli albümlerden bazıları...

2015’in en iyi  10 yerli albümü

-“Bastards” - Ah! Kosmos:Başak Günak’ın ince işlenmiş, dinledikçe kat kat aralanan ve aralandıkça sırlarını sergileyen elektronik müziği, 36 dakikalık bu albümde yer alan sekiz parçada hayat buluyor. Güçlü bir estetik bütünlük. Kendi dünyasını, atmosferini kaçınılmaz şekilde dayatan bir albüm.

-“Finnari Kakaraska” - Yasemin Mori:Mori’nin tarzlar, türler, tasalar üstü, her şeyi deneyen, kayıtsız şartsız her çiçeğin balını emmeye kararlı, kendine has, hesapsız kitapsız müziğinde geldiği son aşama.

2015’in en iyi  10 yerli albümü
-“Gölge Etme” - Kaan Tangöze:Gezi’den itibaren çok şey değişti, çok şey yaşandı. Kazananlar ve kaybedenler oldu, kalanlar ve gidenler oldu. Bugünlerin hikayesini en iyi Kaan Tangöze, şehirli bir halk ozanı gibi işte bu ilk solo albümünde anlattı.

-“Kamlama” - Kes:Cenk Turanlı, Mehmet Demirdelen, Emre Kula’nın progresif rock projesi Kes’in enstrümantal ilk albümü. Davul, bas ve gitarın “üç enstrüman”dan fazlasını ortaya koyduğu şarkılar. Katıksız müzik dinleme zevki.

-“Levni & Sloth Pallas” - İleri Fantazi:İkilinin Tektosag çatısı altında yayınladıkları ilk albüm. Tektosag’ın kendine has müzik anlayışı içinde hiphop temelli “ileri” savrulmalar yaşayan “İleri Fantazi”. Lara Di Lara (Dilara Sakpınar) düeti dikkate değer.

-“Sabah” - Nilipek:Nilipek sükunet hissi yayan sesiyle anlattığı kişisel hikayelerini, akustik temeller üzerine inşa edilen ince hesaplanmış bir grup müziğiyle bir araya getiriyor. Bunu tekdüzeliğe düşmeden yapabiliyor.

-“Silik Düşler” - Can Güngör:Elinde gitarıyla bazen karşınızda sizinle sohbet ediyor izlenimi bırakan, bazen tadını çıkara çıkara hikayeler anlatan, kendini dinleten bir adam. Can Güngör’ün ilk albümünde 12 şarkı ve kulakları okşayan bir sürü güzel gitar arpeji var. Devamının gelmesini umuyoruz şimdiden.

-“Sömestr” - Ayyuka:Ayyuka’nın bu coğrafyanın, bu toprakların sesini, ritmini, melodilerini kendi filtresinden geçirdikten sonra Doğu ile Batı arasında bir yerlerde yeniden ürettiği albüm. Saykodelik tribal müziklerinin damıtıla damıtıla kristalleşmiş en güncel hali.

-“Su” - Bulut Gülen:Berklee mezunu tromboncu, bestelerini ilk defa bir albümde topluyor. Türkiye’nin yetenekli caz müzisyenleri eşlik ediyor. Trombonun solist enstrüman olduğu, kendi tarzını ararken klasik caz ustalarına da selam çakan nefis bir yerli caz albümü.

-“Türkçe Sözlü Ağır Müzik” - Eskiz:Progresif sularda gezinen 70’lerin hard rock sound’u üzerine Türkçe sözler (ya da sayıklamalar). Eskiz’in dört parçalık mini albümü dikkat çekiyor.

Twitter’ın sevdiği albümler!

Tweet sayısına göre yapılan hesap sonucunda 2015’te en fazla şu albümler hakkında tweet atıldığı bilgisi Twitter tarafından açıklandı.

1)“Made in the AM”- One Direction,

2)“Purpose”- Justin Bieber,

3)“Sounds Good Feels Good”- 5 Seconds of Summer,

4)“Handwritten”- Shawn Mendes,

5)“Revival”- Selena Gomez,

6)“25”- Adele,

7)“To Pimp a Butterfly”- Kendrick Lamar,

8)“Beauty Behind the Madness”- The Weeknd,

9)“Dark Sky Paradise”- Big Sean,

10)“Honeymoon”- Lana del Rey.

Lana Del Rey, Adele, Kendrick Lamar dışındaki albümlerden hiçbiri yetişkinlere yönelik müzik sınıfında değil. Yani Twitter’da büyük olan albümler beklendiği üzere genç ve ergenlere hitap ediyor. Ancak bu ilerleyen yıllarda değişebilir.

Genç kullanıcılar daha aktif

Genel kanıya ve bu tabloya tezat olacak şekilde 2015 itibariyle Twitter kullanıcıları arasında en fazla büyüyen dilim 65 yaş üstü olmuş. En fazla eriyen kesim ise Y kuşağıymış.

Ancak hâlâ toplamda kullanıcıların yüzde 37’si 18-29 yaş aralığında. İkinci büyük yaş grubu yüzde 25 ile 30-49 yaşları arasındaki kullanıcılar. Yani genç kullanıcılar daha aktif ama Twitter’daki oranları azalma trendinde. Anne-babalar sosyal medyaya akın ettikçe genç ve ergenlerin yeni mecralar arayışında olması çok doğal.