Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın ilk yarısında yayınlanan albümler arasından tarz gözetmeden, bu albüm listede olmazsa şimdi olay çıkar demeden seçtiklerim, kişisel listemden 10 albüm.

Tranquility Base Hotel and Casino” - Arctic Monkeys: İlk dinleyişte kendini hemen ele vermeyen bu albüm, dinledikçe hazinelerini bir bir önünüze sermeye başlıyor. Ay’dan dünyaya baksanız ve burada olan bitenler hakkında şarkılar söyleseniz nasıl olurdu? Arctic Monkeys “Shining”dekine benzer bu hayali Ay barında, dünyanın sonu gelmiş ama biz hiç ölmeyecekmişiz gibi takılıyor.

Haberin Devamı

“Now Now” - Gorillaz: Damon Albarn’ın “Blur” sonrası yıllar içinde paylaştığı sayısız projesi içinde en büyük ilgiyi ve ticari başarıyı yakalayan çizgi karakterlerden ibaret müzik grubu Gorillaz, 20 yılı devirdi. Yeni albüm Albarn’ın kişisel hikayelerine odaklanırken, mutfakta her zamanki gibi sağlam müzik insanları harıl harıl çalışıyor.

2018 ilk yarı raporu

“Both Directions at Once, Lost album” - John Coltrane: Coltrane ne yaşarken ne de öldükten sonra listelerde bu kadar başarılı olan bir albüm yapabildi. Sanatçının 6 Mart 1963 yılında McCoy Tyner, Jimmy Garrison ve Elvin Jones ile birlikte gerçekleştirdği bir dizi “session”ın kayıtları ortaya çıkınca ve bu kayıtların hayli kaliteli olduğu fark edilince bu albüm ortaya çıktı. Kayıp albüm, ona hayat veren müzisyenlerin uzmanlığı ve inceliğini keyifle yansıtırken ticari açıdan da coştu. Şu anda Billboard albümler listesinde, tüm kategorilerde ilk 40 içinde. Ama gayet iyi bildiğiniz gibi liste başarısı benim hiç umurumda değil. Kayıtlar efsane.

“Schumann String Quartets Nos. 2 & 3” - Elias String Quartet: Schumann bu quartetleri karısı Clara’ya doğum günü hediyesi olarak bestelemiş. Karısı, kendisi de bir besteci ve piyanist olan Clara Schumann “Bana neden senfoni bestelemedin, biricik karına bu quartetleri mi layık gördün” diye arıza yapmış mı bilemiyoruz. 57 dakikalık bu kayıtla play’e basar basmaz bambaşka bir aleme ışınlanıyorsunuz. Bunu netlikle söyleyebilirim.

2018 ilk yarı raporu

“Transangelic Exodus” - Ezra Furman: Şarkıcı, söz yazarı ve besteci Ezra Furman’ın hayli renkli ve heyecanlı bir kurgu alemi var. Süper güçlere sahip gey aşıkların kanundan kaçtığı hikayede erkek egemen toplum, Tanrı, aşk ve insana dair pek çok kavram sanatçının süzgecinden geçerek sorgulanıyor. Bu durum elbette kurduğum cümleden daha eğlenceli bir şekilde ifade edilmiş. Müzikal açıdan hayli etkileyici, retro rock/ pop izleriyle dolu etkileyici bir albüm.

Haberin Devamı

“K.T.S.E.” - Teyana Taylor: Enteresan bir R&B albümü dinlemek istiyorsanız, bu yıla ait bir iki önerimden biri işte bu albüm olur. Harlem çıkışlı model ve şarkıcı Taylor Def Jam sanatçısı ve Kanye West’in projesi. Yeni (ikinci) albümünde eski usul rap ve soul beat’leri kullanıyor. Benzerlerinden bu açıdan farklı.

“Song for Alpha” - Daniel Avery: Techno aleminin yükselen ismi İngiliz DJ ve prodüktör Daniel Avery bu yıl yayınladığı uzunçalarla hayli dikkat çekti. Bu bir dans pisti albümü değil. Avery’nin deyimiyle kendisine dans etmek için yaptığı bir albüm. Kişisel olduğu kadar deneysel ve progresif unsurlar da barındıran cesur bir albüm. Erol Alkan’ın “Phantasy” adlı şirketinin de en parlak işi oldu. Techno, ambient, acid gibi etiketler ilginizi çekiyorsa buyrun.

Haberin Devamı

“Lost and Found” - Jorja Smith: İngiliz soul ve R&B vokalinin ilk uzunçaları. Yılın ilgi çekici ilk albümlerinden biri. Fikir olarak klasik R&B geleneğini devam ettiriyor Smith. Müzikal varyasyonlar ve altyapılar güncel motifler taşısa da klasik anlayışla kaydedilmiş bir çalışma bu. Odaklanmanız gereken şey (zaten siz kendine çekiyor) Smith’in vokali.

2018 ilk yarı raporu

“Rebound” - Eleanor Friedberger: 2000’lerin başından itibaren indie müziğin abc’sini yazan ekiplerden The Fiery Furnaces’ın yarısı Eleanor Friedberger’in dördüncü solo çalışması. Dingin, kişisel, beat ve sound vurgulu olmayan besteler. Bu albüme müthiş diyemem ama 80’lerin sade ve oyuncaksız popunu anımsatan havasını sevdim.

7” - Beach House: Dream popun en şahane ekiplerinden biri Baltimore’lu Beach House’un yeni albümünde insanı rahatsız eden hiçbir şey yok. Yine her zamanki gibi uzay gitarları, uyuşturan davullar, Victoria Legrand’ın karakteristik sesi. Psikoloğa gitmek gibi. Tek fark o anlatıyor siz dinliyorsunuz.

Bu albümlere de bir bakın

“Knock Knock” - DJ Koze

“Sparkle Hard” - Stephen Malkmus and the Jicks

“Combat Sports” - The Vaccines

“Good Thing” - Leon Bridges

“Lush” - Snail Mail

“Record” - Tracey Thorn

“Care For Me” - Saba

“Let’s Make Love” - Brazilian Girls

“Camila” - Camila Cabello

“Superorganism” - Superorganism