Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Eddie Van Halen gitarın en popüler enstrüman olduğu ve pop müziğe hayat verdiği bir dönemin gitar süperstarıydı. Geride pek çok güzel solo, şarkı, marka bir isim ve inişli çıkışlı bir hayat macerası bırakan Halen, dünya çapında bir virtüözdü...”

Çok sevdiğim bir kasetim vardı. Rock ve hard rock dinlememe rağmen zamanın pop hit’lerini barındıran bu kaseti çok severdim. Çünkü zaten şarkıların neredeyse yarısı rock’tı. 80’lerin sonlarına doğru radyolarda çalan popüler müziklerin azımsanamayacak kısmı bayağı sağlam gitarlı rock müzikler olmaya başlamıştı. Şimdilerde kaybolan geleneklerden “gitar solosu” olmayan şarkı pek yoktu neredeyse. Solo olmazsa şarkı yarım gibi gelirdi. Hatta “ Ee, bunun solosu nerede?” falan denirdi. Benim gibi gitara ve basa meraklı olanlar için hayat güzeldi. Popüler müzikler hep gitarlı olacak sanıyorduk.

Lafı uzatmayayım, bu öz güveni Van Halen gibi rock gruplarına borçluyduk. Eddie Van Halen’ı azıcık müzik dinliyorum diyen herkes tanırdı çünkü dediğim sebeplerden popülerdi Van Halen.

Gitarın süperstarıydı



“Panama”, “Jump”, “1984”, Hot For Teacher” o dönemin hit’leridir ve bugün de bütün dönem listelerinde, tür listelerinde, gelmiş geçmiş büyük hit şarkıların yer aldığı yerlerde vazgeçilmezler arasındadır. Van Halen “1984” adlı 1984 çıkışlı albümüyle çok büyük oldu. Ama Eddie Van Halen’ın yeri bambaşkaydı çünkü gitarın en popüler enstrüman olduğu ve pop müziğe hayat verdiği bir dönemin gitar süperstarıydı. Bugün şarkı söylemeyen, sadece bir müzik enstrümanı çalan birinin pop müzik süperstarı olması fikri garip geliyor biliyorum, ama 80’lerde durum farklıydı.

Şimdi nasıl ünlü sanatçılar büyük hit şarkılar çıkarmak için düetler, yani iş birlikleri yapıyorlarsa, o dönem de gitaristlerle ünlü isimlerin düeti diye bir konsept vardı. Eddie Van Halen ve Michael Jackson düeti “Beat It” böyle bir şeydi mesela.

Gitarın süperstarıydı

Eddie Van Halen, 1984 yılında bir konserde Michael Jackson ile birlikte sahnede.

Albümü 10 milyondan fazla sattı

Eddie Lodewijk van Halen 1955 yılında Amsterdam’da Hollandalı, içinde müzisyenlerin de bulunduğu bir aileye doğdu. Küçük yaştayken aile ABD’ye taşındı. Kardeşi Alex ve Eddie önce piyano çalmaya başladılar, sonra farklı enstrümanlara geçtiler. Alex Van Halen’ın Van Halen’ın davulcusu olduğunu söylememe gerek var mı? Var. 1972’de grubu kurdular. Los Angeles rock sahnesinde giderek yükseldiler. Kulüplerin gözdesi oldular. 1984 albümü 10 milyondan fazla sattı. Paranın para olduğu zamanlardaki fiziksel satıştan söz ediyoruz. Albüm Billboard Hot 100 Album listesinde 1 numaraya yükseldi. Ardından kariyerleri devam etti. Van Halen’in inişli çıkışlı, solist değiştirmeli, dağılıp bir araya gelmeli maceralı hikâyesi pek çok ödül, satış ve liste rekoru getirdi. Burada Van Halen konulu bir makale yazmadığımdan daha fazla detaya girmeyeceğim.

Van Halen’a gelince. Sağlık konusunda şansı hiç yaver gitmedi. Alkol ve madde kullanımı onu yıprattı. Bunun yanında kalçasındaki rahatsızlık yüzünden 1999’da ameliyat geçirdi. 2000’de dil kanseri tedavisi nedeniyle dilinden bir bölümü kaybetti. Bunu daha sonra diliyle gitar çalma özelliğine yoracaktı. 2019’da gırtlak kanserine bağlı olarak hastaneye kaldırıldı. 6 Ekim 2020’de aynı sebepten hayatını kaybetti.

Dünya çapında bir virtüözdü

Eddie Van Halen, bir dönemin müzikseverlerini memnun ve mutlu etmeyi başarmış, çağının en önemli müzisyenlerinden biri olarak tarihe geçmiş, geride pek çok güzel solo, şarkı, marka bir isim ve inişli çıkışlı bir hayat macerası bırakmış önemli biriydi. Yetenekli, dünya çapında bir virtüözdü. 1978 tarihli “Eruption” tarihi bir kayıt ve gitar solosudur. Burada kullandığı ve artık onunla anılan “tapping” tekniği daha sonra pek çok isim tarafından kullanıldı, günümüzde artık elektrik gitar standartları arasına girdi.

Özetle. Giderek üzdün bizi zaman. Senden razıyız Eddie Van Halen, yolun açık olsun.