Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Jennifer Lopez ile Iggy Azalea düet yaptıkları “Booty”nin klibinde hayli uyumlu. Ancak Lopez, klipte kendi poposundan daha az görünüyor. Pop müzikte gelinen son nokta sanırım bu

Şarkıda popolar arasındaki ilişkilere ve modern çağda poponun yalnızlığına vurgu yapılıyor.

Jennifer Lopez‘in poposu yeni şarkı yapmış
Elbette dünyanın her yerindeki popolar için alınacak önemli dersler var bu şarkıda.”
Sanırım bizim de müzik yazarı olarak bu popo bombardımanına böyle şeyler yazmamız gerekiyor. Gerçekten bugün pop müziğin geldiği yer harika. Popo sallamak (twerking) geçerli bir tarz haline geldi. Bu tarzın en büyükleri arasında bugün Nicki Minaj var. Miley Cyrus genç popo sallamacılardan ve 2000’lerde dünyayı sarmaya başlayan bu önemli geleneği yeniden trend haline getiren isimlerden. Beyonce seviyeli bir popo sallamacı. Daha adını sayamayacağımız onlarca, yüzlerce, binlerce popo sallamacı her kalitede rap’çinin, çılgın olmaya çalışan popçuların arkasında popo sallıyor her gün. Siz işe giderken, kahvenizi çayınızı içerken onlar sabah kalkıp işe gidip popo sallıyor.
Twerking, Afrika kökenli bir etnik dansken artık bugün iyiden iyiye popun çaresizliğinin kanıtı. Müziklerin giderek sıradanlaşıp düşüşe geçtiği bir ortamda popoların önem kazanması da elbette şaşılacak bir durum değil. Hayır, herkes bildiği gibi yapsın bize ne de, burada kaçınılmaz bazı gözlemler var.

Pop ruhunu kaybetti
Avangart düşüncenin, sanatta sınırları zorlamanın, modanın, arıza olmanın, provokasyonun nicesini gördük, öğrendik, yaşadık 20’nci yüzyıl müzik tarihinde.
Ama böylesi? Bu kadar fikirsizlik, çaresizlik? İnsan üzülüyor.
Popun popülerliği
maalesef 20’nci yüzyılda kaldı. 21’inci yüzyıla da kala kala bunlar kaldı. Pop bir müzik türü olarak hayatına devam edecek her halükarda ama popülerliğini ve ruhunu çoktan kaybetti. Hem de uzun zaman önce kaybetti. Bunu görmek için 30 yıl önceki, 20 yıl önceki listelere bakın, bir de şimdiki listelere bakın.
Pop şarkıcıları bugün kapı kapı dolaşan seyyar satıcılardan başka bir şey değil. Dünyayı dolaşıp telefon, içecek, televizyon, araba, giyim kuşam,
parfüm, internet, cep telefonu aboneliği, bireysel emeklilik ya da kredi pazarlıyorlar.
Müzik ise tamamen ürün tasarımıyla ilgili. İşin içinde onun aracılığıyla pazarlanacak bir şey yoksa müziğin de bir anlamı olmuyor sektör için.
Algı yönetimi, tüketici davranışı kontrolü, farklı segmentlere göre geliştirilen pazarlama stratejileri... Popun arkasında bunlar var. Ve bu durum müziğin samimiyetini elinden alıyor.
Yapılan bir işe destek vermek farklı, o işi kendi amacına uygun şekillendirmek farklı.
Bugün artık bu ikinci aşamanın çalışmadığı noktadayız. Evet belki ürün satılıyor ama müzik?

“Geleceğin popüler müziği klasik müzik”
Guardian’da okuduğum Paul Foley imzalı yazı popun ölümünü ilan ediyor ve geleceğin popüler müziği olarak yeniden yükselişe geçen klasik müziği gösteriyor. Kısmen katılıyorum. Buna cazı (blues ve türevleri dahil) ekliyorum. Ve alternatif indie müzikleri de tek bir tür olarak paketleyip üçüncü sıraya yazmak istiyorum.
Pop müziğin popülerliğini elinden alırsanız geriye kitlelerin dinlediği sadece bu müzikler kalıyor zaten.
Thurston Moore’un yıllar önce söylediği
şahane bir laf var:
“İnsanlar rock’n roll’u gençlik kültürü olarak görüyor. Peki gençlik kültürü büyük sermaye tarafından ele geçirilirse gençlik ne yapacak?
Bence gençlik kültürünü yıkan yalan kapitalist süreci yıkmalıyız.”
Burada hem müzisyenler hem de müzikle iç içe geçmiş sermaye için çıkarılacak dersler var.

Haberin Devamı

Genç popo sallamacılardan Miley Cyrus

Haberin Devamı

Jennifer Lopez‘in poposu yeni şarkı yapmış

Haberin Devamı

Nicki Minaj bu tarzın önde gelenlerinden.

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

POPULAR PROBLEMS - LEONARD COHEN

Belki hakikaten maddi nedenlerden geri dönmüştü Cohen. Turneler yaptı, albümler çıkardı. Ama galiba hiçbir geri dönüş bu kadar hayırlı, bu kadar güzel şarkılara ve albümlere vesile olmadı. 80’inde Cohen dünyayı ve insanlığı daha iyi okuyor. Hayattan, ölümden, cennet ve cehennemden, büyümekten, yaşlanmaktan, bazen de Ortadoğu’dan bahseden şarkılar...

PLEASE - SONDRE LERCHE

Norveç, Bergen doğumlu Sondre Lerche her albümünde müzikal deneyimini çeşitlendirmeye adamış gibi kendini. Folk, blues, alternatif rock derken bu albümde popa yeni fikirler öneriyor. Lerche caz eğitimi almış
bilgi sahibi bir gitarist ve besteci. Bazen o kadar mükemmel ki bunu kırmak, yer yer kusurlu olmak için uğraşmış sanki. Dikkat çekici ve yenilikçi.