Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Raporlara ve rakamlara bakılırsa dijital müzik global gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 9, yasal platformlara üyelik yüzde 44 oranında arttı. Demek korsanı bitirmenin yolu insanlara makul bir seçenek sunmakmış

Korsanı bitirmenin yolu  site kapattırmak değilmiş

Korsan CD ve VCD’leri silindirle ezerek korsanı bitireceğini düşünenler vardı.

Çok değil birkaç yıl önce korsan CD ve VCD’leri silindirle ezerek mesaj vermeye çalışanlar, korsanı bu şekilde bitireceğini düşünenler vardı Türkiye’de. Müyap internet sitelerini kapattırıyor, dünyada ise ev kadınları, dedeler, babaanneler korsan müzik bulundurmaktan hapse atılıyor, haklarında davalar açılıyordu.
Albüm satılmıyor, satışlar düştü diye sızlanmak “internet şoku”nu atlatamayan müzik endüstrisinde geliştirilen en yaygın “strateji”ydi.
Yani stratejisizlik.
Firmalar, kuruluşlar ahlandı, vahlandı, korsan bizi çökertti diye dünyayı birbirine kattı, bilgisayar başındaki küçük çocukları evlerinden toplayıp hapse bile attırdı ama görünen o ki bir geçiş döneminden ibaretmiş her şey. Müzik endüstrisi küçülmeyi bıraktı artık, her yıl büyüyor. Dijital müzik ekonomisi ise katlanarak gelişiyor. Dünyadaki müzik yapımcılarını en yaygın biçimde temsil eden Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu (IFPI) tarafından açıklanan en güncel rapora göre djital müzik ekonomisi 2013’ün nisan ayı itibariyle bir önceki
yıla göre yüzde 9 oranında büyüdü.
Evet, telif hakları ve sanatçıların bu pastadan aldığı pay konusunda ciddi ve haklı tartışmalar, ititrazlar var.
Ama sistem iyi-kötü oturdu.
Oturmakla kalmadı, dijital ticaretin ve ekonominin temel taşı oldu neredeyse. Verilere bakılırsa müzik, dijital âlemin ve internetin bir numaralı aktörü. Youtube’da en fazla izlenen 10 videodan 9’u müzik videosu... Facebook’ta en çok beğenilen 10 kişiden 9’u sanatçı... Twitter’da takip edilen
10 kişiden 7’si sanatçı.

Korsanın düşmanı makul fiyat ve keşif imkanı
Ipsos MediaCT’nin, global kullanıcı profilini temsil eden dokuz ülkede yaptığı tüketici araştırmasına göre 16-64 yaş aralığındaki internet kullanıcılarının üçte ikisi son altı ay içinde yasal indirme ya da dinleme yaptıklarını belirtmiş.
İnternet kullanıcılarının yüzde 62’si yasal müzik dinliyor. Yasal indirme oranı bir önceki yıla göre yüzde
12 artmış... Ödemeli yasal abonelik bir önceki yıla göre yüzde 44 artmış...
Yani makul bir seçenek ve hizmet sunulduğunda korsan kendiliğinden bitiyor, hapse atmak, mahkeme kararıyla site kapattırmak değilmiş bu işin yolu.
Korsancıların bile yüzde 57’si yasal müzik platformlarının başarılı olduğunu düşünüyor.
İnsanları yasal platformlara çeken en önemli faktörler yine rapora göre sırasıyla kolay ve güvenilir ödeme, makul fiyatlandırma ve bu platformlarda yeni müzik keşif imkanları.
Mayıs başında İstanbul’da Universal Music Group’un korsan ve telif haklarından sorumlu başkan yardımcısı, bu konularda uzman bir hukukçu olan David Benjamin ile görüşmüştüm. “Korsan her zaman vardı, her zaman da olacak. Bizim derdimiz yasal müziği kolay ulaşılır hale getirerek korsana ihtiyaç kalmaması” demişti.
İhtiyaç giderek azalıyor, anlaşılan o.
Türkiye mi? Dinlenen müziğin yüzde 95’i korsan. Genel yaklaşım ise “Başbakanım müzik bitti”. Durum bu.

Haberin Devamı

2012-2013 döneminde...

Haberin Devamı

* Fiziksel satışların (CD, DVD vs...) müzik endüstrisindeki payı yüzde 61’den yüzde 58’e geriledi. Bazı ülkelerde ise CD ve DVD satışı arttı. Japonya ve Güney Kore’de mesela.
* Dünyada 177 milyon dolarlık plak satıldı. 1997’den bu yana en yüksek rakam.
* Dünyada 833 milyon CD satıldı. Bir önceki dönem 910 milyon, 2000 yılında ise 2.4 milyardı bu rakam.
* Dünyada 2 milyon kaset satıldı. Bir önceki dönem 5 milyondu bu rakam.
* Stream servislerinin global dijital gelirlerdeki payı yüzde 14 arttı.

Haberin Devamı

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

“Sunbather” - Deafheaven

Bir albümün müzik basınında aldığı eleştirilerin ortalamasını veren Metacritic.com sitesi bu yılın en
yüksek notunun bu albüme gittiğini açıkladı. Yani eleştirmenler bunu beğenmiş. Post rock ve metal seven dinlemeli.

“Ziyaret” - Şirin Soysal

Şirin Soysal’ın cazı kendine has stili ve vokaliyle eğip bükerek oluşturduğu bir tarzı var. İkinci albümünde yine yetenekli müzisyenleri bir araya getirmiş. İcrası sağlam, dinlemesi zevkli, farklı katmanları olan bir albüm.