70’lerde ABD’nin Bob Dylan, James Taylor gibi isimlerle Rusya’ya “kültür bombası” atmayı ve ülkeyi karıştırmayı planladığı Wikileaks’in belgelerinde yer alıyor.
Bizim de kendimize göre silahlarımız var
Aslında bunlara bomba değil füze demek lazım. Her birinin menzili, gücü, etkisi farklı. Kuzey Kore’nin gerçek füzelerle dünyayı karıştırmaya niyet ettiği ve “füze” lafını gene popüler ettiği şu günlerde gelin biz de uzun ve kısa menzilli füzelerimizi inceleyelim. (“Füze” lafına da bayılıyorum).
İbo: En önemli silah. Orta ve uzun menzilde Ortadoğu ve Arap coğrafyasını vurmakta kullanılabilir. Zaten kendisi şu anda belli bir etki yaratmış durumda. Fas’tan, Tunus’tan Irak’a, İran’a kadar etkili menzile sahip (Kazablanka’da tezgahçı gariban Berber satıcılar İbo kasetleri satıyordu, kişisel gözlem). Şu anda Türk kültürünü, yaşam tarzını, inşaatçılarımızın daha fazla AVM yapmasını sağlayacak füzemiz olabilir.
Tarkan: Batı’yı vurma silahımız olabilirdi ancak menzili Balkanlar, Azerbaycan, arasındaki coğrafyada etkili. Viyana’dan öteye zor. Burası zaten doğal sınır. Tarkan belli bir bölgede etkisini gösteren nitelikli füzelerimizden. Ancak Rusya konserlerinde bu etkisini
Kuzey steplerine kadar genişletebileceğinin sinyallerini vermişti.
Müslüm Baba: Özellikle alt sınıfları ele geçirmede faydalı olabilen bir silahımız. Kısa vadede isyankar, uzun vadede kapitalist yapan bize özgü bir güç. Kültürel kimlik sıkıntısı yaşanan memleketlerde parça tesirli etkili olur. E onlardan çok var çevrede...
İsmail YK: Gerek giyim kuşamı, gerek şarkıları ve özellikle de, gözümle gördüm Erbil’de, saçıyla etkili. Avrupa’nın dört bir yanındaki gurbetçi nesiller, Ortadoğu’nun ve Afrika’nın varoş gençleri ona hayran. Bu coğrafyalarda konserleri hınca hınç doluyor. İsmail YK genç nesil üzerindeki en etkili menzile sahip füzemiz.
Fatih Akın: Türk-Alman ortak yapımı bu silahımız Avrupa’daki entelektüel camialarda etkili. Kimi zaman resmi görüşle ters düşen yan etkilere sahip olsa da memleket insanını popülerleştiren bir yanı da var. Etkisi uzun vadeli.
Orhan Pamuk: Entelektüel camialarda önemli etkileri olabilen, menzili bütün dünyaya yayılan değerli bir silahımız. Bazı öngörülemeyen yan etkileri yüzünden sevmeyeni çok. Kimilerince faydadan çok zarar getiren bir füze olduğu düşünüldü. Ancak dünyadaki en tanınmış füzemiz olabilir.
Selda Bağcan: Yeni nesil indie ve alternatif müzik camiasının önde gelen isimlerinden bazılarını derin etkisi altına alan, sesi ve tarzı çokça övüle bir değerli konvansiyonel silahımız. Dar bir çevrede tanınan ancak sirayet ettiği bünyelerde derin etkiler yaratabilen bir özel füze.
Polat Alemdar ve arkadaşları: Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar’da etkili füze. Bu coğrafyadaki atıl erkek gücünü harekete geçirmede kullanılabilir.
Kıvanç Tatlıtuğ: Balkanlar’dan İran’a, Rusya’ya, Ortadoğu’dan Arap yarımadasının uzak metropollerine kadar etkisi tartışılmayan füzemiz. Polat Alemdar ve Memati isimli füzelerin sirayet edemediği ortamlarda sonuç veriyor. “Baklava” özelliğiyle kadınlar üzerinde saykodelik etkiler yarattığına dair bulgulara ulaşıldı.
Daha çok kültür bombası demek daha fazla güç demek. Savaşma kültür üret.
Justin Bieber ile Sinan Bieber arasındaki 5 fark
* Justin Bieber, 19 yaşında Sinan Bieber maaşallah yetişkin kocaman adam.
* Justin Bieber Michael Jackson ve Justin Timberlake’in izinden gidiyor. Sinan Bieber, Justin Bieber’ın.
* Justin Bieber dans ederken şarkı söyleyebiliyor. Sinan Bieber durarak bile zor şarkı söylüyor.
* Justin Bieber, çok iyi bir müzisyenler ekibiyle çalışıyor. Sinan Bieber Hande Yener’le.
* Justin Bieber, Sinan Bieber’ı tanımıyor. Sinan Bieber Justin Bieber’ın farkında.
(Magazin basını topa girmiş, biz de eksik kalmayalım. Justin Bieber’ı görmek isteyenler 2 Mayıs’ta İTU Stadyumu’na. Sinan Bieber’ı ve yeni beyaz atletini görmek isteyenler magazini takip etsin.)
Bahar alametleri
* Daha fazla aşk ve kadın yazan erkek politika yazarı (e süreç de bir yere kadar).
* Erken şortluların piyasaya çıkması. ‘Bkz. Baharın gelişinde erken şortlu faktörü. Küresel ısınmanın tekstile etkileri...’
* Daha çok elektrikli testereli adam. Sonuç olarak budama adı altında kütüğe çevrilmiş ağaçlar. Dünyanın en çok ağaç budanan ülkesiyiz.
* Daha fazla salata yiyen kadın...
* Vapurun arka tarafında gizlice sigara içen daha fazla yolcu.
* Otoyol kenarında leylekler.
* Espadril.
PAZAR ALBÜMÜ
“i” / The Magnetic Fields
2004’te yayımlandı bu albüm. Ama 1977’de yayımlanmış olabilirdi ya da 1992’de... Bazı albümler zamansızdır,
The Magnetic Fields’in müziği de öyle. “I Don’t Believe You Anymore”, “I Don’t Really Love You Anymore”, “I Tought You Were My Boyfriend”. Bunlar hoş laflar değil pazar pazar ama The Magnetic Fields şarkıları olunca tadlarına doyulmuyor.
Belle& Sebastian’ın İstanbul konserini iptal ettiğini öğrenince bunalıma girmeyeyim diye dinlemeye başladım. Muadili değil ama tedavi ediyor.
Bu arada Avea’ya bir öneri: The Magnetic Fields neden gelmesin ki onların yerine?