Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“AKM 29 Ekim’de hizmete açılacak” diye müjdelenmişti. Şu anda TOMA deposu. Alkol düzenlemesi mevcut işletme ruhsatlarını etkilemeyecek denmişti. Şu anda bütün işletmeler yeni ruhsat alacak deniyor...

İki yıldır çevresi kapalı olan AKM’nin restore edildiğini sanıyorduk. Projelendirildiği ve restore edilerek hizmete açılacağı açıklandı bizzat hükümetin bakanı tarafından. Yeni Yapı firması ve Taca firması ihaleyi 69 milyon lira bedelle ortaklaşa üstlenmişti. Bunun için Sabancı Holding’in 30 milyon liralık bir yardım yaptığı biliniyor. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bu müjdeyi 2012’de vermişti. Çok değil bir yıl önce.
Gezi protestoları sırasında AKM’nin içine girme fırsatı bulanlardanım. Girdik baktık hiçbir şey yapıldığı yok. Geçtiğimiz 29 Ekim’de bitecekti proje. Milletimize, İstanbullulara hayırlı olacaktı... Ne oldu? TOMA deposu oldu. Polislerin birilerine müdahalede bulunmadıklarında toplanıp muhabbet edip sosyalleştikleri yer... Sanki Gezi’den dolayı bitirilememiş gibi ifadeler duyuyorum. Gezi olmasa da biteceği yoktu, gözlerimizle gördük.
Taksim Meydanı’ndaki yayasız yayalaştırmanın ardından halka kapalı bir beton yığını AKM. Yakında yıkılır. Soruyoruz, yanıt alabiliyor muyuz? Hayır. En son yerine “barok” gibi bir şeyler düşünüyorum demişlerdi.
Zamanın Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay sorumluluk hissedip konu hakkında bir araştırma yapmayı, kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünmez mi acaba?

Yap boz yönetmeliği
“Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Ocak 2011’de Resmi Gazete’de yayımlandı. TAPDK bu yönetmeliği tam sekiz defa değiştirdi. Sektör ve esnaf tam işini gücünü ayarlıyor, hop yeni bir değişiklik. Geçen hafta yine bir değişiklik yapıldı.
1 Ocak’tan itibaren içki ve sigara için ayrı ruhsat şartı getiriliyor. Bir müessese bu iki başlık için tek bir ruhsata sahip oluyordu. Şimdi ayrı ayrı ruhsat alacak. Yani mevcut ruhsatını iptal edip yenilemesi şart.
Önceden ne demişti TAPDK? Ruhsatı olanlar kazandıkları haklarla devam ederler. Yeni başvuru yapanlar ise yeni yönetmeliğe göre değerlendirilecek.
Şimdi ne yapıyor? Herkesi yeni başvuruya mecbur ediyor. Bunun anlamı şu, 100 metre kuralına dayandırılarak bir sürü ruhsat iptal edilebilir. Alkolle savaş, alkolizmle ve etkileriyle değil içki kültürü ve eğlence hayatıyla savaşa döndü.
Ne bileyim mesela kızlı erkekli lafı özel evler için söylenmedi dendi, ardından söyleyenden yalanlama geldi: “Evet evler için söyledim.” Her gün yeni bir kısıtlama, yeni bir müdahale. Yeni bir sınır.
Şimdi tam da önemli bir seçime giderken bundan sonra öyle ya da böyle olmayacak dendiğinde hâlâ inananınız
kaldı mı? Bütün söylentilerin sonunda doğru çıktığı bir ortamda endişelenmesin de ne yapsın modern?

Haberin Devamı

BU ARALAR

Haberin Devamı

* Ayyuka’nın yeni albümü “Kiracı Odaları”na, buradaki şahane müzik işçiliğine
* Justin Timberlake’in “Take Back The Night” şarkısına, hatta “20/20 Experience” albümünün tamamına (madem ki teşrif ediyor)
* Can Bonomo’nun yeni şarkısı “Kara”ya ve klibine
* Tuna Kiremitçi’nin de içinde yer aldığı Atlas’a ve ilk albümleri “Selam Yabancı”ya
* Danimarka’da verilen Dannish World Music Awards”da yılın albümü dalında büyük ödülü alan -bir üyesi Türk olan- Hudna grubunun “Kadifeden Kesesi” albümüne şöyle bir kulak vermekte fayda var sanki...

Haberin Devamı

James Murphy geliyor
En sevdiğim elektronik müzik insanlarından LCD Soundsystem’ın beyni James Murphy’nin ocak ayında İstanbul’da çalacağını duyunca çok heyecanlandım. Benden duymuş olun. Tarih pek yakında açıklanacak. Murphy en son Arcade Fire’ın “Reflektor” isimli yeni albümünün prodüktörlüğünü üstlenmişti.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

* 2013 itibariyle dünyanın hemen her yerindeki büyük müzik mağazaları kapanır, işler iyice dijitale, internete dönerken Londra’nın meşhur müzik mağazası Rough Trade’in New York’ta 25 Kasım’da bir müzik mağazası açtığını, bu kompleksin içinde 250 kişilik bir de salon olduğunu, plak satışlarının son bir yılda yüzde 39 oranında artmasının bunda etkili olduğunu...
* 30 yaşındaki Fransız sokak sanatçısı JR’ın Banksy’nin tahtına aday olduğunu, genellikle binaların duvarlarına devasa siyah beyaz fotoğraflar döşeyerek ünlendiğini, Shepard Fairey’nin kendisini “en tutkulu sokak sanatçısı” olarak tanımladığını...
* Vatikan’ın 71 yaşındaki Kültür Bakanı Kardinal Gianfranco Ravasi’nin hayranı olduğu Lou Reed’in öldüğü gün “Perfect Day” şarkısının sözlerini tweet’lediğini. Bu şarkının eroinle ilgili olduğunu;
* Teledünya platformundaki sinema kanalında gösterilen “Elizabeth; The Golden Age” filmindeki bir sahnede Sir Walter Raleigh’in yeni dünyadan getirdiği tütün demetini gösterdiği sahnede demetin buzlandığını biliyor muydunuz?